English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Biblioteca Teleki-Bolyai

Targu Mures, judetul Mures

AdresaBolyai, 17

Descriere

Biblioteca Teleki-Bolyai din Targu-Mures detine una dintre cele mai vaste colectii de carte veche ale Transilvaniei, lacas al culturii europene din secolele trecute.
Colectia stiintifica cu structura enciclopedica, pastratoare a multor raritati bibliofile este constituita din peste 200.000 de volume. Fondul colectiei Teleki-Bolyai a fost rezultatul asocierii celor doua mari colectii distincte: Teleki, cu 40.000 de volume si Bolyai, cu un numar de 80.000 de volume. Acestea au fost completate, de-a lungul timpului, cu alte fonduri provenite din diverse biblioteci traditionale din Transilvania: scoli confesionale, biblioteci personale si biblioteca Manastirii franciscane din Calugareni (judetul Mures).

Cladirea, in care functioneaza si in prezent Biblioteca Teleki, a fost zidita in stil baroc cu aceasta destinatie, intre anii 1799-1802, de catre contele Teleki Samuel.
Ideea infiintarii acestei biblioteci ii apartine lui Teleki, care in timpul calatoriilor sale de studii in universitatile din Basel, Paris, Utrecht, Leiden, a dobandit cunostinte temeinice in domeniul stiintelor umane si reale, care au fost valorificate prin selectarea celor mai reprezentative carti ale culturii europene.

Constituita in a doua jumatate a secolului XVIII si inceputul secolului XIX, colectia reflecta ideile iluminismului european, transmitand mesajul curentului epocilor viitoare. Teleki Samuel a obtinut cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot si D'Alembert, lexicoane contemporane faimoase pentru continutul de informatii complexe si publicatii ale unor Academii si Societati stiintifice din Europa.
Preocupat de obtinerea cartilor, fondatorul a cumparat carti cu ilustratii realizate in atelierele unor gravori celebri (Durer, Rubens, Holbein junior), atlase, albume botanice si zoologice colorate manual.

De o valoare deosebita este opera maestrilor italieni Giovanni Battista si Francesco Piranesi, intr-un numar de 29 de volume. Teleki a achizitionat carti stiintifice si raritati bibliofile: manuscrise de valoare, un numar de 52 de incunabule, unicate, editii princeps si prime editii, carti iesite din renumite case editoriale din tara si din strainatate, din secolele XVI-XVII. Teleki a ales si operele clasicilor greci si latini, formand colectia "Bibliotheca classica". Un loc special il ocupa biblioteca sotiei sale, Iktari Bethlen Zsuzsanna (1754-1797), detinand 2000 de volume, colectie pastrata in totalitate.

Biblioteca Bolyai, cea de-a doua colectie, isi are denumirea de la cei doi matematicieni Bolyai care au vietuit si activat in orasul Targu-Mures si reprezinta zestrea fostului Colegiu reformat din localitate, Liceul Bolyai. Alcatuita de-a lungul mai multor secole pentru uzul elevilor si profesorilor, biblioteca s-a dezvoltat in acelasi timp cu scoala, fondata in anul 1557, ca Schola particula.
Sala de lectura a bibliotecii sta la dispozitia cercetatorilor si cititorilor, iar expozitiile bibliotecii si Muzeul Bolyai sunt vizitate in fiecare an de catre turisti din tara noastra, dar si din strainatate, beneficiind de un ghidaj competent.

Ultimele postari

^ Top