English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Biserica Evanghelica

Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud

AdresaPiata Centrala

Descriere

Biserica Evanghelica - este situata in centrul orasului Bistrita, fiind un monument arhitectonic reprezentativ pentru trecerea, in Transilvania, de la stilul gotic la cel renascentist.
Biserica Evanghelica este amplasata in cadrul unei piete de forma patrata, a fost si continua sa reprezinte un punct de reper semnificativ in geografia asezarii fiind in acelasi timp cel mai reprezentativ monument arhitectonic de la inceputul perioadei Renasterii.

Istoric.
In forma pe care o are astazi, cladirea este rezultatul unei transformari aproape totale. Sub zidurile bisericii de astazi se afla materialele de fundatie ale locasului de cult construit de catre primii colonisti. Intaiul paroh a fost Johannis Plebanus de Bystricia, atestat documentar, aparand mentionat in registrele de evidenta ale dijmelor papale din anii 1332 – 1333.

Constructia noii biserici, din a doua jumatate a secolului XIV, a avut ca urmare cladirea unei bazilici cu trei nave, un cor poligonal si doua turnuri ce strajuiau intrarea principala a peretelui din partea de nord a corului.
Intr-un al doilea stadiu, biserica a fost refacuta in stilul unei bazilici gotice.
O a treia faza de constructie a inceput in anul 1475 si a fost finalizata in anul 1520. Biserica a devenit o biserica-hala in stil gotic.

In urma demolarii unuia dintre cele doua turnuri ale bazilicii romanice, in 1478, s-a inceput cladirea unui nou turn care initial era plasat in afara zidurilor bisericii si a fost apoi legat, prin lucrari de zidarie si tamplarie, abia in anul 1487.
Lucrarile au fost finalizate abia in 1544, iar in acelasi timp, in turn a fost montat un ceas care in anul 1521 era in proces de reparare.

Turnul a ars in timpul unui incendiu de proportii din anul 1857, fiindu-i apoi refacuta partea superioara. Tot atunci, in anul 1857, a fost montat si ceasul care exista si astazi.

Episcopul Transilvaniei a dat curs dorintei enoriasilor din Bistrita in anul 1533, si a recladit biserica. Incheiate in anul 1563, lucrarile arhitectului italian, Petrus Italus au inglobat in aspectul si structura bisericii parohiale din Bistrita elemente noi ale stilului renascentist. Cu acest prilej, fatadei din partea de vest i s-au adus modificari prin ridicarea unui pilon de zidarie de marimi foarte mari, care isi are corespondenta in spatiul polonez.
In anii ce au urmat, biserica nu a mai cunoscut refaceri majore, dar dupa incendiul din 1857, cand a fost distrus acoperisul si ceasul turnului, a fost refacut ultimul etaj al acestuia, in maniera stilului neogotic.

Ultima reparatie a monumentului s-a efectuat in anul 1926, conform planurilor arhitectului Hermann Phleps, originar din Danzig. Atunci a fost zugravit interiorul in culoarea actuala si a fost introdusa lumina electrica. Apoi, fatada din partea de vest a fost intarita si renovata partial. Astazi, pentru turnul bisericii s-a realizat un proiect de reabilitare si renovare, iar accesul in turn este interzis.
 
Arhitectura bisericii. Cladirea propriu-zisa si turnul arata astazi ca un tot unitar, desi cele doua parti constituente provin din perioade diferite, imbinand mai multe stiluri.
Se pot observa elemente ale diverselor stiluri arhitecturale si de arta, incepand cu romanicul, goticul, pana la stilul renascentist.
Prin marimile ei se numara printre cele mai impresionante constructii sacrale din zona.
Nava centrala este lunga de 42 de metri si are o latime de 18,4- 19,6 metri, corul are o lungime de 13,8 metri, bolta ridicandu-se la o inaltime de 16,8 metri deasupra navei centrale si o sarpanta care se inalta cu 16 metri deasupra zidurilor.

Importanta pe care o are acest monument arhitectonic este marita si de vastul inventar de obiecte de arta pe care il adaposteste si care da edificiului calitatea unui adevarat muzeu al comunitatii germane din oras. Cea mai veche piesa sculptata in piatra este situata pe latura de sud a fostului turn de sud-vest, la o inaltime de circa 8 metri si a fost realizata, conform inscriptiei, din anul 1327. Aceasta lespede funerara prezinta imaginea un cavaler care are spada si scut, intr-o vestimentatie caracteristica secolului XIV.

Lucrarile de sculptura se incadreaza in campul stilistic al goticului tarziu din Transilvania, prin dimensiunile personajelor si dinamica drapajului vestimentatiei.
Lespezile funerare sculptate in piatra ce apartin lui Albertus Cerasius Kirschner (m.1564), lui consilierului Thomas Kretschmer (m.1585), lui Andreas Umend (m.1622) si sotiei sale dateaza din perioada Renasterii.

Alte sculpturi, ca piatra de mormant a parohului Stephan Decani, situata la parterul turnului, executata in anul 1682, se apropie de stilul baroc prin dinamica organizarii compozitiei si ofera o imagine reala a Biserici Evanghelice la acel timp.
Prima mentiune despre orga a acestei biserici dateaza din anul 1523, iar in anul 1568 a fost incheiat un contract cu maestrul Jacobus Laetus, pentru realizarea unei orgi cu 30 registre sonore.

In spatiul de la parterul turnului este organizat un mic muzeu, unde printre obiectele de valoare, se afla, pentru a ilustra maiestria executiei si informatia valoroasa privind vestimentatia epocii, piatra funerara a senatorului Thomas Krestschmer ( 1585 ) si cea a senatorului Andreas Umend cu sotia sa.

O scara ingusta cu 191 trepte de piatra asigura accesul in turn. Localizata la 39 metri inaltime, de la frumoasa galerie de piatra a turnului se deschide o larga perspectiva. Turnul este acoperit cu un coif piramidal inalt, cu patru turnulete invelite in tabla la colturi.
Biserica evanghelica este cel mai important monument al orasului fiind considerat o emblema a acestuia, datorita maretiei si realizarii arhitecturale artistice.
Turnul bisericii domina asezarea oferindu-i o personalitate deosebita printre orasele din Transilvania.
Ultimele postari

^ Top