English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Biserica Kretzulescu

Bucuresti, Muntenia

Telefon021 4107116
AdresaCalea Victoriei, 45A

Descriere

Biserica Kretzulescu -(1720-1722)  a fost construita cu ajutorul marelui logofat Iordache Kretzulescu si a sotiei sale Safta ( una din fiicele lui Constantin Brancoveanu). Arhitectura bisericii trimite la arta epocii brancovenesti.

Initial numeroase magazine si case care erau cruprinse in Hanului lui Kretulescu, inconjurau Biserica, dar hanul a fost demolat pentru constructia palatului regal.

In 1838 turnul Bisericii este distrus din cauza unui cutremur. Turnul a fost reconstruit in 1859, dupa caracteristicile arhitecturii neo-clasice, cu o turla din lemn acoperita cu tabla, pictat de Gheorghe Tatarescu.

Intre anii 1935-1936 biserica Kretzulescu a fost restaurata si adusa la forma initiala.
Turla din lemn s-a refacut din piatra si pridvorul a fost redeschis, toate aceasta facute cu ajutorul arhitectilor Stefan Bals si Em. Miclescu.

Tencuiala exterioara a fost indepartata si s-a pus astfel in valoare plastica monumentului.
In afara de portretele ctitorilor, pictura in ulei a lui Gheroghe Tatarescu a fost indepartata pentru a se valorifica fresca in spirit bizantin ce data din 1872.

S-au facut lucrari de restaurare si intre anii 1942-1943, din cauza cutremurului din 1940.
Biserica Kretzulescu este asemanatoare ca proportii cu biserica Enei care a fost realizata in aceeasi perioada. Sistemul de boltire interioara este similar la cele doua biserici, astfel incat se poate ca cele doua locasuri sa fi avut aceiasi mesteri.

Acest obiectiv turistic impresioneaza prin pridvorul cu cinci arcade pe fatada de vest si cu cate doua arcade pe lateral, care se sprijina pe stalpi din piatra. Un arc desparte cele doua bolti semisferice cu care este acoperit pridvorul.

Pronaosul este despartit cu trei arcade de naos. Cafasul are balconul stramt si este sustinut de doua coloane subtiri, din fonta. Turlele sunt pe plan octogonal, au fetele laterale iar ferestrele sunt inguste si sunt inconjurate de arcade. Registrul interior are panouri dreptunghiulare care incadreaza ferestrele; registrul superior are panouri inalte al caror aspect trimit catre ornamentatia din Moldova. Elementele decorative exterioare sunt caramida, iar fatadele au o tencuiala subtire.
Pe fatada din partea de vest exista o parte avand latimea a doua panouri nepictata pana astazi.

Biserica Kretzulescu este de o mare valoare arhitecturala deoarece se afla la granita celor doua perioade importante ale arhitecturii muntenesti: cea a domnilor fanarioti, respectiv epoca brancoveneasca.

Ultimele postari

^ Top