English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Biserica Romano Catolica

Turda, judetul Cluj

AdresaPiata Republicii, 54

Descriere

Biserica a fost ctitorita in perioada 1475-1504, pe asezamantul unei foste biserici (ce data inca din anul 1342). In urma cercetarilor nu se poate stabili cu precizie asezamantul vechii biserici, planimetria si structurile sale de constructie.

Totusi, existenta unui lacas de cult ce dateaza inca din a doua jumatate a secolului XV este confirmata de numeroasele morminte devastate de fundatiile bisericii actuale, monedele gasite aici, ce apartin secolelor XIV si XV (Carol I Robert de Anjou [1288-1342], Sigismund de Luxemburg [1387-1437], Vladislav I [1440-1444], Iancu de Hunedoara [1446-1456], Matia (Matei) Corvin [1443-1490]), precum si de frescele incomplete din incinta lacasului.

Materialele utilizate in constructie au fost piatra de cariera de dimensiuni medii, rebuturi de piatra medievala prelucrata, lespezi mari de piatra aduse din castrul roman Potaissa precum si pietre refolosite de la vechea biserica. Toate aceste materiale au fost amplasate in asize aproximativ regulate, egalizate cu pietre mici si fragmente de caramizi romane. Mortarul se evidentiaza prin calitate, dur, din var, nisip si pigment ceramic.

Faptul ca doua morminte orientate nord-sud sunt separate de fundatiile bisericii din secolul XV, evidentiaza posibilitatea practicarii acestui lucru in mediul catolic, inca inainte de inradacinarea Reformei Protestante. Contrafortul de pe latura sudica (spre Piata Republicii) a altarului are inscris in piatra anul 1478. Pe alte contraforturi ale peretelui de sud sunt incizati anii 1498-1504.

Biserica apartine stilului gotic, interiorul prezentand initial 3 nave. Nava principala, orientata est-vest, are 50 m lungime si 18,20 m latime. Altarul are o lungime de 20,2 m. Altarul a suferit distrugeri esentiale in perioada luptelor lui Giorgio Basta din perioada 1600-1601 si a luptelor din perioada 1703-1711 intre Curuti si Lobonti.

Lacasul de cult a apartinut pana in anul 1568 de religia romano-catolica ca apoi sa treaca la religia unitariana. In anul 1568 in icinta acestui lacas de cult s-a declarat intemeierea Bisericii Unitariene. Pe peretele din dreapta, in incinta bisericii, se gasea o placa comemorativa, redactata in 3 limbi (romana, maghiara, engleza) care pastreaza insemnat acest eveniment.

Incepand cu anul 1721, lacasul de cult a trecut la religía romana catolica si i s-au adus restructurari in stil baroc. Odata cu lucrari de restaurare din secolul XVIII, doua turnuri ale bisericii au fost distruse.

Turnul principal a fost construit in locul in care in prezent se afla intrarea in biserica si a fost daramat, fiind devastat de mai multe traznete. Ulterior nu s-a mai refacut, biserica neavand in prezent turn.

Pana in secolul al XVIII lea numeroase ziduri de aparare, cu o grosime de 2 m si o inaltime de 12 m, inconjurau biserica. In timpul invaziilor tatare si turcesti, biserica fortificata era folosita drept refugiu pentru populatia amenintata. Ramasite din aceste vechi ziduri se mai gaseau in secolul XX in spatele casei cu etaj de langa biserica, pe partea de sud (spre piata).

Poarta fortificatiei a fost distrusa odata cu ridicarea acestei case cu etaj, la care s-a utilizat materialul din acea poarta. Zidurile au fost ridicate exclusiv cu pietre aduse din castrul roman.

Odata cu restaurarile din anul 1822 biserica ajunge in forma actuala. Intre cele doua razboaie mondiale (1918-1944), lacasul de cult era considerat cea de a treia biserica ardeleana ca marime si frumusete a interiorului. In prezent, biserica face parte din Monumentele Istorice ale judetului Cluj.

Ultimele postari

^ Top