English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Bojdeuca Ion Creanga

Iasi, judetul Iasi

Telefon0232 115515
AdresaSimion Barnutiu, 4

Descriere

Bojdeuca Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918, expunand obiecte originale apartinand lui Ion Creanga, devenind unul din cele 12 obiective ce alcatuiesc Muzeul Literaturii Romane si prima casa memoriala din Romania.

Casa cladita inainte de 1850 in Valea Plangerii, mahalaua Ticau, o ulicioara noroioasa, este una tipic taraneasca si modesta. In mahalaua Ticau, la bojdeuca de valatuci s-a mutat poetul impreuna cu fiul sau, Constantin in varsta de 12 ani, dupa divortul de Ileana. Bojdeuca este o casa cu doua incaperi mici, cu o prispa spre partea de nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac (o logie populara) cu deschidere destul de mare spre orizontul dinspre est, sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari.

Casuta are patru ferestre cu ochiurile in forma de cruce, doua se afla de o parte si de alta a usii de la intrare si celelalte doua pe partea opusa a casei.  Acoperisul din dranita (in solzi de peste - scanduri mici de brad, sindrila) este insufletit prin doua elemente simbolice: hornul prin care iese fumul si cahleata (sau lucarna), prin care respira aceasta mica ciudatenie.

Planul "bojdeucii" aminteste de structura tripartita a locuintei traditionale romanesti, ce cuprinde o tinda la mijloc, iar incaperile sunt situate de o parte si de alta a ei. Aici, cele doua camarute sunt asezate la dreapta si la stanga unei tainice tinde care duce undeva in spatele casei, inspre cerdacul unde, privind "pe cerul plin de minunatii", Eminescu ii povestea lui Creanga "atatea lucruri frumoase".
Pot fi contemplate aici exponatele originale care au ramas de la scriitor in cele doua camere: cea cu hornul asemanator celui din casa parinteasca de la Humulesti si cea de "curat", unde a fost gazduit Mihai Eminescu in anul 1876.

In anul 1968 s-a amenajat o expozitie documentara legata de viata si activitatea scriitorului, iar in 1989 s-a organizat expozitia documentara intr-o cladire special construita pentru acest scop, al carei arhitect a fost Virgil Onofrei.

Casa scriitorului Ion Creanga
a fost renovata in anii: 1918, 1946, 1968, 1984 - 1986, 1989. Sunt expuse obiecte originale ce au apartinut marelui scriitor: portretul in ulei real datand din 1889, pictat de catre V. Musnetanu, lampa originala, ceas argintat, nisipernita, soba cu horn, covoarele din lana vopsita in culori naturale, masuta rotunda din lemn, vase de lut din sec XIX, linguri, tabachera de argint cu monograma, doua icoane din secolul XVIII, mobilier de secol XIX, toate fiind marturii ale traditiei populare si a modestiei taranului moldovean.

Langa Bojdeuca se afla o cladire spatioasa care gazduieste o biblioteca si o expozitie documentara ce evoca drumul vietii lui Creanga: scolar, preot, invatator, scriitor, colectia revistei "Convorbiri literare" si colectia de documente originale Gheorghe Eminovici, bucoavna de la inceputul secolului XIX, carte manuscrisa Gheorghe Creanga, carti din biblioteca Ion Creanga cu autograf; fotografii originale: Ion Creanga, Constantin Creanga, rude, prieteni, obiecte care au facut parte din colectia fostului muzeu Ion Creanga de la manastirea Golia din Iasi.

Curtea Bojdeucii este strajuita de bustul de granit al scriitorului, executat de catre Iftimie Barleanu in anul 1968 si de o statuie lucrata de studenti ai Academiei de Arte plastice. Se organizeaza anual patru sarbatori: 2 ianuarie - ziua in care a fost inmormantat, 1 martie - ziua de nastere, care se sarbatoreste cu manifestarea ce poarta de numele de "Martisoare la bojdeuca din Ticau", 14-15 aprilie, zilele Bojdeucii - inaugurarea primului muzeu memorial literar din Romania, 31 decembrie-ziua trecerii in nefiinta, "Colinde la Bojdeuca". In prezent, in bojdeuca vizitatori veniti de peste tot din lume respira aerul dulce-amar al "Amintirilor" lui Creanga.

Ultimele postari

^ Top