English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Casa Memoriala George Pop

judetul Maramures, Maramures

Telefon0262 204958
AdresaLoc. Basesti,124

Descriere

Aflat in conacul ce a apartinut tribunului Unirii, Muzeul Memorial "George Pop de Basesti" a fost inaugurat la data de 1 februarie 1976. Construita in anii 1885-1890, casa a reprezentat pentru personalitati precum: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldis, Ion Ratiu, Teodor Mihali, un punct de referinta si de intalnire. Locuita de catre fiica sa Elena Pop Longin si sotul el Francisc Hossu Longin pana in 1940, casa a fost nationalizata in 1948 si a servit ca sediu CAP si magazie de cereale. In perioada 1970-1976 s-au executat lucrari de reabilitare, organizarea muzeului facandu-se in etape.

Viata si activitatea lui George Pop de Basesti, stradania lui pentru unitatea nationala a romanilor, au fost recompuse prin documente de familie, fotografii, obiecte personale. Militanta culturala si feminista bine cunoscuta in epoca, fiica acestuia, Elena Hossu Longin a fost conturata in aceeasi maniera.

Nascut la 1 august 1835, George Pop de Basesti este descendentul unei familii nobiliare, fiind fiul lui Petre Pop de Basesti si al Susanei Pop de Turt. Urmeaza scoala prima in satul sau natal, iar studiul liceal il realizeaza in Baia Mare. Aici a terminat sase clase apoi continua ultimele doua clase, incepand cu anul 1852 la liceul cezaro - craiesc din Oradea.

In urma succesului sustinerii examenului de bacalaurea, la data de 26 iunie 1854, acesta intra ca student la Academia de Drept din Oradea. Din cauza faptului ca este mobilizat in armata, in anul 1859, Gheorghe Pop de Basesti nu isi termina studiile fiind mobilizat in armata. Va indeplini o serie de functii : prim-pretor,apoi judecator la scaunul orfanal, apoi la cel comitatens, unde va activa mai multi ani, ca urmare a intoarcerii sale acasa in anul urmator. In 1860 se casatoreste cu Mari Losonti, descendenta din vita nobila.

Incepand cu 1866 participa la diferite manifestari si actiuni organizate de "ASTRA"-Asociatiune infiintata pentru ridicarea constiintei nationale prin culturalizarea romanilor. Situatia politica si sociala a romanilor din Transilvania din acea perioada era precara , mai ales dupa instaurarea dualismului austro-ungar. Ales in 1872 ca deputat in Parlamentul maghiar, Gh. Pop de Basesti executa o lupta apriga pentru dezrobirea nationala timp de 9 ani.

In 1887 are loc o Conferinta Nationala la Sibiu realizata in anul 1887, avea menirea de a intocmi un "Memorand", ce urma sa contina plangerile romanilor impotriva situatiei lor grave din punct de vedere social si politic,care sa fie prezentat imparatului la Viena.
Continutul Memorandului de la Viena "Memorandul Romanilor din Transilvania si Ungaria" a fost definitivat pe 26 mai 1892, acesta era un document istoric prin care Partidul National Roman protesteaza energic impotriva sistemului de guvernare impus de Budapesta , in care sunt consemnate toate silniciile si abuzurile la care erau supusi romani din Imperiul Austro - Ungar.

In urma procesului intentat autorilor Memorandului, George Pop de Basesti va face parte din delegatia "celor 300", din 26 mai 1892 si va fi condamnat alaturi de alti conducatori ai Partidului National Roman. Pe acesta il gasim in fruntea Partidului National Roman, in preajma evenimentelor legate de primul razboi mondial, ca un sustinator al cauzei drepturilor nationale ale romanilor din Transilvania.

Pe 14 decembrie 1918, la Alba Iulia, in istorica cetate a poporului roman, Gh. Pop de Basesti este ales in functia de presedinte al Marii Adunarii subliniind in cuvantul de deschidere " realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul unirea tuturor celor de o limba si de o lege, intr-un singur si nedespartit stat numit Romania.

Cai de acces: drumul judetean DJ 108D.

Ultimele postari

^ Top