English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Catedrala Evanghelica

Sibiu, judetul Sibiu

AdresaPiata Huet, 1

Descriere

Amplu edificiu in stil gotic, Catedrala Evanghelica are planul format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie. In partea de vest se gaseste un transept, apoi nava centrala si cele doua laterale. Tot in partea de vest a fost ridicat turnul masiv, integrat in cele din urma intr-un nartex format, la randul sau, din trei nave.

Gratie informatiilor oferite de izvoarele scrise, avem posibilitatea reconstituirii istoricului constructiilor. Asa cum reiese si dintr-un document din 1371, partea cea mai veche a edificiului, era constituita de cor, dar foarte probabil se definitivase si planul bazilical al bisericii, inclusiv transeptul. Tot in acea perioada incepuse realizarea turnului ridicat doar pana la inaltimea etajelor inferioare, in acel moment, biserica cu hramul Sfanta Maria era reprezentata ca o bazilica gotica cu transept si sacristie, navele laterale avand doar jumatate din latimea navei principale. Activitatea de pe santierul bisericii a fost intrerupta pentru cateva decenii, din motive mai putin cunoscute. Insa dupa 1424 au fost reluate lucrarile. In acest rastimp au fost inaltati peretii navei centrale cu 2,60 metri, iar navele laterale au fost largite. Traveele dreptunghiulare ale navei au primit bolti in cruce pe ogive, ca si cele ale colateralelor, unde au fost refolosite vechile chei de bolta. Amplificarea spre vest a bisericii a inceput in 1448, prin constructia nartexului amintit mai sus, care a primit denumirea cunoscuta azi - ferula. Aspectul bisericii a fost schimbat pe latura sudica dupa 1474, cand s-a decis modificarea bazilicii intr-o biserica-hala. Astfel peretele exterior sudic s-a suprainaltat, iar in interior, prin transformarea structurii zidului, s-a realizat o tribuna laterala prevazuta cu bolta stelata. Tribuna a fost prelungita si deasupra navei sudice a ferulei, precum si deasupra transeptului, dar aici a fost apoi anulata. In 1494 a fost terminat turnul bisericii, suprainaltat cu inca doua etaje.

Construirea celor doua pridvoare situate pe laturile de sud si nord sunt exemplu de alte lucrari mai putin ample. Ambele adapostind cate un portal cu ancadramente gotice bogat profilate. Deasupra portalului sudic a fost ridicata o capela, iar in 1520 a fost construit turnuletul cu scara spiralata de pe aceeasi fatada, terminandu-se definitiv muncile.

Ogivele din interior, in colaterala nordica , se sprijina pe console cu motive vegetale. Una dintre ele fiind decorata cu o masca umana. Maria si Isus sunt reprezentati pe cheile de bolta, precum si simbolurile evanghelistilor Luca si Marcu. Elemente sculpturale mai deosebite intalnim si in nava laterala de sud. Aici, cheile de bolta cu decor figurativ sunt cele cu imaginea lui Isus, a mielului cu stindardul (Agnus Dei) si a lui Isus cu cartea in mana. Reprezentarea episcopului Wolfgang aflata in ferula se gaseste pe cheia de bolta.

Retin atentia, in exterior cele doua ancadramente de portal asezate in interiorul pridvoarelor de sud si nord. Executat in 1457, portalul sudic este mai vechi. In nord, pietrarul Nicolae a finisat pridvorul in anul 1509, dupa modelul celui din sud.
Deasupra unei usi gotice, pe fatada din sud a corului, este incastrat un relief cu tema Rugaciunea pe Muntele Maslinilor. Ulterior lucrarea a suferit interventii relativ radicale. Identificabila este scena in care Isus, intr-un peisaj arid, este ingenuncheat in fata potirului. Atribuit unui atelier local, relieful este inspirat din sculptura gotica central-europeana din ultimul sfert al secolului al XV-lea.

Fresca aflata in interior, pe peretele din nord al corului, prezinta o scena ce infatiseaza Rastignirea. Aceasta incadrata de un decor arhitectural in care sunt plasate o serie de personaje biblice si istorice. Johannes de Rozenaw este cel care a realizat pictura in 1445. In mod cert, stilul sau de a picta poarta amprente neerlandeze, iar din punct de vedere iconografic se pot observa si influente italiene. Pictura a fost refacuta de pictorul restaurator Liviu Ciungan in anii 1989-1990. Deosebit de valoros si bogat este inventarul mobil al bisericii evanghelice. Cristelnita este opera mesterului Leonhardus din anul 1438.

In axul bisericii, se afla una din cele mai frumoase cristelnite de bronz  din tara noastra. Decorat cu o serie de inscriptii cu minuscule si majuscule gotice, aceasta are forma unui potir cu talpa, picior, nod si bazin. Pe suprafata sa sunt realizate 228 de plachete in relief, multe din ele reprezentari figurative de influenta bizantina.

Biserica a servit si ca loc de inmormantare pentru primarii, comitii sau alte personalitati sibiene. Pietrele funerare care acopereau mormintele acestora au fost demontate din nava bisericii in anul 1853 si incastrate in zidurile ferulei, obtinandu-se astfel un ansamblu unic ca valoare in tara noastra. Cele doua lespezi sunt realizate in marmura rosie; textul este inscris intr-un chenar in jurul blazoanelor defunctilor. Daca piatra funerara a domnului muntean Mihnea Voda cel Rau (1510), decorata cu o cruce, denota influente din Tara Romaneasca, in schimb celelalte lespezi din secolul al XVI-lea certifica cu claritate impamantenirea noului stil, al Renasterii. Majoritatea lespezilor sunt realizate In marmura rosie sau gri, eventual In piatra, avand textul Inscris pe bordura, iar partea centrala este ocupata de blazoane, in anul 1796 se interzic inhumarile in biserica, dar cu toate acestea, se va mai face o exceptie in anul 1803, cand trupul neinsufletit al baronului Samuel von Brukenthal va fi depus in cripta amenajata langa amvon.

In biserica se mai pastreaza cateva altare poliptice. Unul dintre acestea se pare ca este, databil intre 1480 si 1545,  vechiul altar al bisericii evanghelice, voletii fiind inspirati din ciclul Patimilor lui Albrecht Durer. Repictate in 1701 sunt panoul central si predela,  de pictorul Jeremias Stranovius cel Batran. Altarul, o creatie a unui pictor provenit din scoala dunareana, a fost restaurat la Brasov de catre restauratoarea Gizela Richter si reamplasat in biserica, in transept, in anul 1986. Un alt altar, de mai mici dimensiuni, provenit de la Dobarca, prezinta interes datorita faptului ca a fost realizat in prima jumatate a secolului al XVII-lea in maniera altarelor poliptice. In ferula se mai pastreaza un grup statuar din lemn, Isus intre doi ingeri (a doua jumatate a secolului al XVI-lea), adus de la parohia evanghelica din Copsa Mare, restaurat in 1975 si montat intr-un altar modern. De asemenea, se mai pastreaza vechiul amvon al bisericii, databil la sfarsitul secolului al XV-lea, executat cu mare probabilitate de mesterul pietrar sibian Andreas Lapicida.

Biserica evanghelica din Sibiu, una dintre cele mai monumentale lacasuri de cult gotice din Romania, prezinta o importanta deosebita deoarece, asa cum arata Virgil Vatasianu, realizeaza pentru intaia oara imbinarea bazilicii arhaice cu o elevatie gotica matura.

Ultimele postari

^ Top