English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Cetatea Alba Iulia

Alba-Iulia, judetul Alba

AdresaUnirii

Descriere

Inainte de cucerirea romana, in preajma actualului oras Alba Iulia se afla localitatea dacica Apoulon, principal centru fortificat atestat pe hartile acelor timpuri. Dupa cucerirea Daciei de catre Traian, orasul a avut denumirea de Apulum, iar fortificatia dacica preexistenta a fost dezvoltata cu ajutorul soldatilor Legiunii a XIII-a Gemina stationate in aceasta regiune.

Ruinele zidului dacic si ale portii impunatoare sunt foarte bine pastrate si sunt deschise spre vizitare in cadrul "Traseului celor trei fortificatii" din cartierul Cetate. Dupa retragerea administratiei romane sub Aurelian, in anul 271, viata urbana a disparut treptat.

In evul mediu orasul este atestat din nou in anul 1199, de aceasta data cu denumirea de Alba Iulia (Cetatea Alba a lui Gyula), ca centru al administratiei Regatul Ungariei din Transilvania, colonizat cu sasi si devenit resedinta a Episcopiei Catolice a Transilvaniei.

Numele latin al orasului a fost tradus in documentele medievale scrise in limba slavona drept Balgrad (Cetatea Alba). Numeroase izvoare confirma existenta in aceasta regiune si in imprejurimile lui imediate, a unor asezaminte preistorice apartinand mileniului al V-lea i.C.; in partea de nord a orasului s-a dezvaluit un important asezamant neolitic (5000-1900 i.C.), care a fost locuit de triburi de pastori si agricultori. In numeroase locuri de pe teritoriul orasului - La Vii, Platoul romanilor - au fost evidentiate obiecte din epoca bronzului (1700-1000 i.C.).

Trebuie mentionata si cetatea de pamant din epoca fierului, descoperita pe dealurile din stanga Muresului, la Teleac (4 km spre nord-est de Alba Iulia). Aceasta cetate, ce apartine jumatatii mileniului I i.C., este fortificata cu valuri de pamant si santuri si se intinde pe un teren de aproximativ 30 ha. Aici, pe cursul mijlociu al Muresului, a fost, probabil, un important centru tribal dacic.

O ramura a tracilor va atinge in curand un apogeu politic, social si economic al acestor locuri si acestia sunt dacii. Ei pun temeliile unei asezari puternice - Apoulon - ce se va impune mai tarziu. In anul 953 conducatorul maghiar Zsombor s-a botezat, luand numele de Iuliu (Gyula).

Pentru a diferentia "Cetatea Alba" din Transilvania de celelalte orase cu acelasi nume (ex. Alba Regala, Szekesfehervar, respectiv Belgrad, Nandorfehervar), maghiarii au numit cetatea de pe Mures "Gyulafehervar", adica "Cetatea Alba a lui Jula" (in maghiara "Gyula").

Numele a fost tradus in latina - "Alba Iulia. Acest nume este folosit si astazi. Atestata documentar prima data in 1097, Alba Iulia a fost capitala principatului Transilvaniei (1542-1690), dupa ce initial era sub autoritatea episcopului Transilvaniei.

La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat in Alba Iulia, realizand unirea politica a celor trei tari romanesti sub conducerea sa. In secolul XVII, Alba Iulia a fost un important centru al tipariturilor romanesti, iar locuitorii orasului au participat la Revolutia de la 1848-1849.

Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania a fost proclamata la 1 Decembrie 1918 prin Declaratia de la Alba Iulia.

Ultimele postari

^ Top