English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Cetatea Gradetului

judetul Mehedinti, Oltenia

AdresaLoc. Topolnita,

Descriere

Cetatea Gradetului sau Cetatea de la Gradet este amplasata pe varful dealului Gradet, la intalnirea paraului Stilbita cu Topolnita, in directia nord-vest de orasul Drobeta-Turnu Severin, in actualul judet Mehedinti. Acest punct inalt permite o viziune extinsa asupra vaii Topolnitei si albiei paraului Clicevat, precum si a vechiului drumul ce strabatea imediata apropiere a dealului, facand legatura cu Dunarea.

Ruinele fortificatiei sunt atestate prima data de catre istoricul Cezar Bolliac in peregrinarile sale din anul 1869, publicand impresiile si teoriile sale intr-o lucrare ce dateaza chiar din acel an (Cezar Bolliac 'Excursiune arheologica in anul 1869', Bucuresti, 1869).

In acea lucrare, legandu-se de fortificatia de pe dealul Gradetului, autorul afirma ca avem de a face cu o fortificatie dacica. La baza teoriei sta numele dat de localnici, "Zidina dacilor", cat si similitudinile aparente, ca asezare si tip de zidire, cu fortificatiile dacice din Muntii Orastie, aflate in relativa apropiere. Vasile Dimitrescu, un istoric local, 20 de ani mai tarziu,  afirma ca localnicii mai numesc ruinele "Cetatea lui Mateias" si ca acolo, de mult, ar fi avut o lupta a romanilor si ungurilor impotriva tatarilor. Acestia, castigand lupta, au devastat cetatea si au asediat zona.

La inceputul secolului XX,  lucrand la strangerea materialului pentru impresionanta lucrare "Getica", istoricul Teohari Antonescu si arheologul Vasile Parvan viziteaza si ei ruinele spunand pentru prima oara ca ar fi vorba despre ruine medievale si nu dacice sau romane. Cetatea Gradetului se gaseste in doua dictionare geografice, unul din 1894, unde este descrisa ca fiind castru roman, iar al doilea din 1947, unde se afirma ca ar fi fost ctitorie a lui Matei Basarab.

Dupa 1945 au mai iesit cateva studii importante care prezinta Cetatea Gradetului ca fiind un punct fortificat medieval ce tinea de sistemul de aparare al Tarii Romanesti. Aceste studii au fost realizate cu ajutorul rapoartelor sapaturilor arheologice intreprinse la ruine. Printre cei care discuta problema sunt: Misu Davidescu, Gheorghe I. Cantacuzino si Valentin Salageanu (ultimii doi in contextul unor lucrari mai complexe ce trateaza sistemul de fortificatii medieval al Tarii Romanesti).

Primele sapaturi arheologice continue au fost realizate de prof. Alexandru Barcacila in perioada 1964-1965. Acestea au dezvaluit o fortificatie de forma unui poligon neregulat ce se intinde pe o suprafata de 25X40m, cu unele laturi rotunjite, cu o orientare nord-vest - sud-est, pliata pe forma dealului. Zidul de incinta, cu o grosime intre 2m si 2,50m, era ridicat din bolovani de sist sparti neregulat, prinsi cu mortar din var si nisip cu bobul mare. Poarta, situata pe latura sudica a cetatii, era incadrata de ziduri groase de 3m.

Pe latura nordica a cetatii era amplasat un turn semi-circular, cu doua etaje, utilizat, probabil, ca donjon in prima faza a constructiilor. In cetate a fost dezvelit un donjon circular, construit in centrul fortificatiei. Tehnica de constructie a acestuia este diferita fata de cea a zidurilor, fiind inaltat din blocuri de piatra cu rosturi mari intre ele. Aceasta deosebire a trimis la ideea ca cetatea a avut doua etape de folosire diferite in timp.

Despre istoricul fortificatiilor nu sunt prea multe de afirmat din lipsa aproape totala a surselor. Descoperirile de materiale arheologice sunt sarace insumand ceramica comuna, caracteristica secolelor al XIII-lea si al XIV-lea, multe mandibule de cal si doua piese de pinten, obiecte ce nu pot aduce prea multa lumina in aceasta problema, poate cel mult sa se presupuna ca garnizoana era asigurata de o trupa de cavalerie. Totusi s-a pornit ipoteza ca Cetatea Gradetului ar fi fost ridicata la inceputul secolului al XIII-lea de catre vreun feudal autohton (pe baza ceramicii specifice epocii), fiind devastata de invazie mongola din 1241.

Singura sursa scrisa a vremii care atesta Cetatea Gradetului este un document scris de banul de Severin, Nicolaus de Redwitz, datat 24 februarie 1430 care, inventariind sistemul de aparare al Banatului, aminteste fortificatia ca fiind mutata.

Ultimele postari

^ Top