English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Colectia muzeala a Manastirii Tiganesti

judetul Ilfov, Muntenia

Telefon021 2668232
AdresaLoc. Ciolpani,
Persoana de contactHeruvima Timaru

Descriere

Amplasata la mijlocul drumului ce leaga Bucuresti de Ploiesti si la 3 km de comuna Ciolpani, manastirea Tiganesti se regaseste intr-un decor mirific de paduri si ape.

Manastirea Tiganesti apare in documentul de donatie si vanzare-cumparare din iulie 1780 al lui Matei Tiganescu (al carui nume il poarta) si al verisoarei sale Paraschiva Caplescu, care ctitoreste o bisericuta pe acest teren. Sub denumirea de Tiganesti este atestata si in hrisoavele domnesti de danii ale lui: Moruzi 1793, Caragea 1813 si al lui Dimitrie Ghica Voievod din 1824.

Legenda sprijinita de faptul ca pomelnicul manastirii debuteaza cu Mihai Viteazul si Doamna Stanca, atesta faptul ca asezamantul monahal dateaza inca de la inceputul sec. XVII, fiind zidita de calugari romani de la muntele Athos, cand in aceste locuri erau codrii Vlasiei.

Manastirea Tiganesti
a fost mai intai Schit cu chilii si biserica din lemn. Din aceasta biserica din lemn s-a conservat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Schitul Tiganesti, populat de calugari, trece in grija Manastirii Caldarusani, apoi la scurt timp calugarii de aici sunt mutati la Caldarusani, in locul lor venind calugaritele de la Schitul Turbati – Silistea Snagovului si Schitul Maicilor din Bucuresti (lucru mentionat in hrisovul de la 5 iunie 1805).

Biserica de lemn devenita neincapatoare, a fost daramata si in locul ei s-a ridicat in anul 1812 actuala biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, avandu-l intemeietor pe banul Radu Golescu, staret fiind Dosoftei.

Trecerea timpului si numeroase cutremure au afectat biserica si celelalte edificii, care au fost reparate si restaurate, suferind cu aceasta ocazie unele modificari. Astfel pictura in fresca, autentica a bisericii se mentine doar in pridvor, restul fiind restaurata in 1929 de pictorul Belizarie Gheorghe, in stil neobizantin. In exterior a fost restaurat mozaicul de catre pictorul Gh. Raducanu iar catapeteasma pictata in 1895 de Gh. Stoenescu este reparata in 1989 de Gh. Samoila.

Manastirea
se gaseste pe o peninsula, terenul nefiind foarte stabil, in anii 1980-1984 constructia a fost restaurata. Biserica de cimitir cu hramul Sf. Treime a fost ctitorita in 1817 si pictata de Anton Serafin. Este o biserica de dimensiuni reduse, frumos proportionata, cu planul trilobat, cu pridvor deschis in stil arhitectural post brancovenesc.

Cladirea muzeului, ridicata in 1848, a fost folosita initial ca orfelinat, apoi scoala, arhondarie, iar din 1989 muzeu. Aici se gasesc exponate precum icoane pe lemn, sticla si metal, panza, carti si obiecte religioase, vesminte vechi.

Ansamblul manastirii este constituit si din turnul clopotnitei, casele monahale, trapeza, cimitirul si atelierele unde se tes materiale pentru hainele preotesti. In acest atelier lucreaza maicutele manastirii, iar materialele utilizate pentru vesmintele preotesti sunt din matase vegetala si cu fir de aur si argint. Razboaiele de tesut sunt programate prin cartele perforate.

In cimitir se gasesc monumente funerare antice, din care trebuie mentionat monumentul familiei Diamandescu, opera a sculptorului Carol Stork in anul 1889. Manastirea s-a implicat mult in evenimentele vremii, la razboiul de independenta si cele doua razboaie mondiale ajutand armata prin asistenta medicala oferita de maicile din cadrul Crucii Rosii.

Aici in manastire si-a inceput activitatea prima scoala elementara din 1818 pana in 1878. In 1923 se deschide 'Scoala de instruire casnica' unde se invatau: broderia artistica, tesutul covoarelor, tesaturi nationale, mestesuguri practicate si in prezent in atelierul mentionat.

Ultimele postari

^ Top