- Romguide.ro in presa scrisa si online !
- Romguide a incheiat un parteneriat exclusiv cu BCR Tenis Partener.
- Romania este prima in istorie care a castigat trei premii Pomme d’Or
- Elena Udrea a semnat un contract de finantare prin programul operational regional la Tulcea
- Strategia Europeana in Regiunea Dunarii - oportunitati pentru economiile regiunilor implicate
- MDRT sprijina dezvoltarea statiunilor turistice


2120 locatii
Obiective turistice
1-6 / 2120 »
Cetatea Sighisoara
Sighisoara, judetul MuresSighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]
Manastirea Barsana
judetul Maramures, MaramuresManastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]
Manastirea Voronet
Gura Humorului, judetul SuceavaCtitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)
Delta Dunarii, judetul TulceaOdata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]
Manastirea Humor
Gura Humorului, judetul SuceavaSituata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]
Manastirea Hurezi (Horezu)
Horezu, judetul ValceaManastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]
Curtea Veche
Bucuresti, Muntenia
Telefon | 021 3140375 |
Adresa | Franceza, 25-31 |
Descriere
Prima curte domneasca din Bucuresti, Curtea Veche a devenit nefunctionala odata cu incendiul din 1718, care a distrus intreaga capitala si dupa cutremurul din 1738.
Curtea Domneasca era alcatuita dintr-un palat - Palatul Voievodal, o biserica - Biserica Buna Vestire schimbandu-si numele ulterior in Biserica Curtea Veche, case cu saloane de receptie, cancelariile domnesti, grajduri si gradini.
Despre intemeietorul Curtii Domnesti nu se stiu prea multe detalii dar conform cercetatorilor care au studiat istoria Bucurestiului, curtea pare a fi construita de catre domnitorul Mircea cel Batran, undeva la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului a XV-lea.
Odata cu inceputul secolului XVI, palatul a devenit resedinta oficiala a domnitorilor valahi.
Palatul Voievodal a fost infrumusetat de catre Constantin Brancoveanu (1688-1714) si Stefan Cantacuzino (1714-1715) adaugandu-i-se coloane de piatra, scari de marmura si elemente decorative foarte valoroase.
Documentele din acea perioada descriu in amanunt holurile boltite, gradina in stil italian care inconjura palatul, precum si petrecerile fastuoase care adunau multimi de oameni.
Suprafata Curtii Domnesti atingea 25.000 de mp in secolul al XVII-lea, in timpul lui Matei Basarab.
Curtea Domneasca se intindea pe suprafata cuprinsa intre strazile Halelor (fosta Carol), Selari, Lipscani, Baratiei, Calea Mosilor.
Capitala a suferit in timp diverse modificari urbanistice si astfel veche curtea domneasca nu mai corespunde intru totul cu vechile descrieri.
Conform vechilor descrieri, Curtea Veche se situa pe o colina destul de inalta, inconjurata la sud de malul foarte inalt al Raului Dambovita, iar in celelate puncte cardinale de ziduri puternice.
Accesul in curtea domneasca se facea prin doua porti opuse.
Prima poarta era amplasata la intersectia strazilor Smardan cu Halelor (fosta Carol) si a avut mai multe denumiri, Poarta de Sus, Turnul despre Nemti, Clopotnita Domneasca, iar mult mai tarziu dupa ce turnul de piatra s-a ruinat, Foisorul Rosu (numele a fost luat probabil de la culoarea in care s-a vopsit turnul).
A doua poarta, Poarta de Jos, era situata in locul in care porneste strada Mosilor. De-a lungul anilor, Curtea Veche a suferit degradari accentuate datorita incendiilor si cutremurelor, iar singurele care mai amintesc astazi de splendoarea vremurilor de altadata sunt vestigiile descoperite in 1958.
In prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat si un muzeu, Muzeul Curtea Veche.
Program: Zilnic 10-15, Luni - inchis.