English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Agapia Noua

judetul Neamt, Moldova

Descriere

Manastirea Agapia poarta hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" (8 noiembrie). Este localizata pe valea paraului Agapia (Topolita), la poalele culmii Magura, facand parte dintr-un cadru natural deosebit de pitoresc, inconjurata de culmi montane imbracate cu paduri seculare si colorata de numeroase gradinite cu flori si livezi.

Biserica din incinta a fost cladita din piatra si caramida dupa un plan arhitectural treflat, ce seamana Bisericii "Trei Ierarhi" din Iasi, cu turla pe naos, de catre arhitectul Ionasc (Enache) Ctisi si Constantinopolitanul (arhitect de curte al lui Vasile Lupu) in perioada anilor 1642-1644. Apoi s-a construit zidul de incinta, cu chilii etajate si turnul clopotnita, prin portalul caruia se face accesul in manastire.

Sfintirea a avut loc la 12 septembrie 1647, de catre mitropolitul Varlaam al Moldovei. Hatmanul Gavriil impreuna cu Cneaghina Liliana a comandat si a donat bisericii, pentru ziua sfintirii, o evanghelie scrisa pe pergament si decorata cu frumoase miniaturi cu portretele evanghelistilor.

Ctitorii au mai daruit noului lor asezamant si o frumoasa cruce cu opt brate, sculptata in miniatura, ilustrand cele douasprezece praznice mari de peste an, imbracata in argint aurit, filigranat. Evanghelia in ferecaturi de aur, crucea ctitoreasca si alte obiecte vechi si valoaroase provenite de la Manastirea Agapia, se pastreaza la Muzeul de Arta din Bucuresti, sectia Arta Medievala.

In timp, manastirea a avut de suferit de pe urma multor jafuri, distrugeri si incendii, dar mereu a fost refacuta si consolidata. A fost locuita de calugari pana in anul 1803, dupa care mitropolitul Veniamin Costache a transformat-o in manastire de maici.
Pe latura sudica a cladirii incintei, in corpul de chilii al staretiei, la etaj, a fost realizat cu banii lasati de Mitropolitul Veniamin Costache si de sora sa, paraclisul care poarta hramul principal "Nasterea Maicii Domnului", sfintit in anul 1847.

Biserica cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" din incinta manastirii a fost reparata de mai multe ori, iar la renovarea din anul 1858, interiorul bisericii a fost pictat de catre Nicolae Grigorescu. Cu toate ca avea doar 18 ani, acesta a executat o remarcabila suita de compozitii murale si de icoane pline de lumina, miscare si realism. Pictorul a folosit modele vii, selectate cu multa grija, pentru a realiza portretele, inspirandu-se din marii mesteri ai Renasterii, pentru compozitie.

Grigorescu a imbinat traditia bizantina cu stilul neoclasic si cu arta romaneasca, creata de geniul lui artistic. Pictura Manastirii Agapia este caracterizata de un puternic suflu realist, de viata, de originalitate, ceea ce a facut sa dobandeasca o deosebita valoare artistica. Un numar de trei tablouri "reprezinta capodopera lui Grigorescu la Agapia: Intrarea in Ierusalim, portretul Sfantului Gheorghe de pe usa altarului si Maica Domnului cu Iisus in brate, tronand in nori, inconjurata de ingeri." (C. Matasa, 1929).

In cupola boltei naosului este infatisat Iisus Pantocrator, tronand pe un curcubeu, care valorifica tricolorul romanesc.
O maniera picturala, cu pasta uleioasa ingrosata si linii sigure, a fost folosita pentru tablourile Apostolilor Petru, Ioan, Andrei si Pavel, de pe cilindrul boltii, intre patru ferestre.

Cladirile din incinta gazduiesc staretia, arhondaricul, cancelaria, casa de oaspeti, muzeul, biblioteca si atelierele.
La parter si la etaj se afla cerdacurile destul de largi, lucrate din lemn, frumos decorat, incarcate cu ghivece de flori, care intregesc imaginea de curatenie si frumusete din aceste locuri.

Ultimele postari

^ Top