English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Franciscana

Cluj-Napoca, judetul Cluj

AdresaMuzeului, 2

Descriere

La inceput, pe acest loc exista o biserica romano-catolica mai veche, prima din Cluj, construita in secolele XI-XII, dar devastata in timpul primei invazii a otomanilor, din 1241. Dupa distrugerea acesteia, pe asezamantul ei a fost construita actuala biserica, in perioada dintre anii 1260-1290.

Locasul de cult a fost construit intr-un stil romanic tarziu. Se presupune ca initial a fost o parohie mica, primita de calugarii romano-catolici benedictini in anul 1390.
In anul 1442 benedictinii au elaborat o serie de masuri de dezvoltare a parohiei: biserica a fost extinsa, cu niste lucrari in stil gotic si a fost ridicata o manastire langa biserica, cu ajutorul guvernatorului Ioan de Hunedoara.

Pana in 1557 in cladire a vietuit regina Ungariei Izabella, dupa care locasul a fost transformat in scoala (unitariana din 1568). Din anul 1609, in conformitate cu dorinta principelui Gabriel Báthory, cladirea a fost donata cultului reformat-calvin. In anul 1693 a fost instaurata stapanirea Casei de Habsburg, iar biserica si manastirea au fost retrocedate Bisericii Romano-Catolice, ele fiind folosite de catre iezuiti.

Din anul 1728 franciscanii au initiat o campanie de reparare a bisericii in cadrul careia au ridicat turnul din fatada de vest in maniera stilului baroc si au refacut interiorul prin boltiri tipice baroce la o cota mai joasa decat vechea acoperire gotica prabusita la acel moment.
Altarul baroc al iezuitilor a fost transferat in Biserica Franciscana din Medias, unde se afla si la momentul actual. Din anul 1898 in fata bisericii se afla situat Obeliscul Carolina, dupa mutarea sa din Piata Unirii.

Manastirea adapostea biblioteca binecunoscuta a franciscanilor, colectie care depasea o mie de volume. In perioada anilor 1906 - 1948 in cadrul manastirii a functionat tipografia Sfantul Bonaventura, care tiparea diferite reviste religioase ("Lumea catolica", "Sfanta Cruce", s.a.).

Ultimele reparatii si restaurari ale edificiului au fost realizate in perioada 1976-1978, urmate apoi de altele intre anii 1980-1986. In timpul resaurarilor au fost redescoperite o serie de elemente gotice ale locasului. In 1949 locasul a devenit biserica parohiala, dupa ce autoritatile comuniste au hotarat sa dizolve ordinul franciscanilor in Romania.

Abia dupa 1990 biserica a devenit din nou biserica de manastire.
Dupa ce autoritatile comuniste au desfiintat ordinele religioase, cladirea manastirii a gazduit Scoala de Muzica, devenita apoi Liceul de Muzica "Sigismund Toduta", care exista si la momentul de fata.

Ultimele postari

^ Top