English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Moldovita

judetul Suceava, Bucovina (UNESCO)

Telefon0230 336348
AdresaCom. Vatra Moldovitei,
Fax0230 336365
Emailmanastireamoldovita@gmail.com

Descriere

Una dintre cele mai vechi asezari calugaresti, Manastirea Moldovita este situata in comuna Vatra Moldovitei la o distanta de circa 15 km de comuna Vama. Acest lacas bisericesc detine un important si glorios trecut istoric, strajuitoare de veacuri la hotarul Moldovei de nord. Originile existentei acestei manastiri raman invaluite in negura vremii, traditia ii plaseaza ctitorirea inca din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o.

Manastirea Moldovita a dainuit pana la sfarsitul veacului al XV-lea cand, sub pasnica domnie a lui Alexandru cel Bun, din cauza unei alunecari de teren, s-a daramat. Ruinele ei pot fi vazute in prezent la 500m distanta de actuala Manastire.

Iubitor de arta ca si tatal sau, Stefan cel Mare, Voievodul Petru Rares, dorind sa continue existenta Manastirii Moldovita, alege locul putin mai la ses de vechea biserica a lui Alexandru cel Bun si cladeste, in anul 1532, actuala Biserica a Moldovitei.

Biserica Moldovitei
fost inchinata aceluiasi hram "Buna Vestire". Este imprejmuita cu ziduri si turnuri de aparare, dandu-i aspectul unei mici fortarete. Fara nici o rezerva ca au existat locuinte, dupa fundatiile care se vad in partea nordica, pe a caror temelii, intre anii 1610-1612, Episcopul Efrem de Radauti, a construit clisarnita (casa egumeneasca) pentru locuinta sa, organizarea unei scoli de copisti si miniaturisti, continuand in acest fel opera culturala a lui Rares, pentru pastrarea odoarelor Bisericii si organizarea unei scoli de copisti si miniaturisti.

Pictura Bisericii Moldovitei simbolizeaza o unitate de cultura generala - pe langa scenele religioase. In exterior se pot admira scene istorice (Asediul Constantinopolului) si cu aspect cultural (Filosofii antici). Pe stalpul de pe fatada sudica sunt ilustrati sfintii militari (Sf.Gheorghe, Sf.Dimitrie, Sf.Mercurie). In continuare, pe aceeasi fatada, la partea superioara este redat "Imnul acatist", una dintre cele mai valoroase teme iconografice care se pot fi admirate la bisericile din Bucovina.

Alaturi de "Imnul acatist" si "Asediul Constantinopolului" se pot observa si "Rugul lui Moise" si "Arborele lui Iesei" (tema care infatiseaza genealogia lui Iisus si nu lipseste de la nicio biserica cu picturi exterioare din Moldova). Intreaga pictura interioara si exterioara, care este redata dupa un program precis, a fost realizata urmarindu-se un principiu caracteristic artei crestine - acela de reda prin pictura adevarurile religiei.

Fata de pictura din secolul al XV-lea, care imprima mai mult un aer sobru, plin de simbolism, cea de la Moldovita, desi respecta caracteristicile traditiei bizantine, se prezinta cu un aer mult mai realist, narativ. Realismul cu care sunt abordate personajele si modalitatea in care sunt dispuse in cadrul respectiv, dau viata scenelor.

In intregul ansamblu pitoresc, figurile sunt atent distribuite, urmand sa valorifice dimensiunile armonioase ale bisericii. Siluetele elegante ale personajelor se impletesc cu suprafata curba a absidelor, in perfect acord cu arhitectura monumentului.

Catapeteasma este sculptata in lemn, pictata si aurita, inestimabila opera de arta. Partea superioara, pana la candele, apartine secolului al XVI-lea, iar cea inferioara dateaza din secolul al XVIII-lea. Biserica pictata a Manastirii Moldovita este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


Ultimele postari

^ Top