English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Negru Voda

Campulung Muscel, judetul Arges

Telefon0248 510750
AdresaNegru Voda, 64

Descriere

Manastirea Negru Voda se regaseste in Campulung-Muscel, oras din judetul Arges. Manastirea a fost ridicata in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi a fost restaurata de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi reconstruita de Matei Basarab, cand primeste si rangul de manastire.

Manastirea Negru Voda semnifica cel mai important complex bisericesc din Muscel. In compunerea ei se gaseste Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserica mica - bolnita - din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnita de la intrarea in incinta - secolul al XVII-lea, Casa Domneasca - secolul al XVII-lea construita pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenesti - secolul al XVIII-lea, anexa casei domnesti si chiliile de la inceputul secolului al XIX-lea. Aici se mai gaseste si Hanul-Bazar al manastirii, disparut inca din 1746.

Fortificatiile apartin jumatatii secolului al XIV-lea si sunt construite sub forma unui val de pietris si bolovani de 9 metri latime incercuit de un sant adanc de 2.5 metri plin cu apa. Palatul Domnesc a fost punctul central in jurul caruia au aparut de-a lungul timpului toate celelalte edificii ce vor forma Manastirea Negru Voda.

Al doilea ctitor al manastirii, Matei Basarab (1635-1638) restaureaza de la baza lacasul, vechea biserica devenind manastire de calugari, prin hrisovul din 10 august 1647, in acelasi an fiind inaltat si Turnul clopotnitei, inalt de 35 metri, avand rolul de poarta de incinta dar si de fortificatie cu caracter militar, fiind dotat cu metereze. Gangul boltit mentine si azi masivele porti din stejar care se incep cu o grinda de proportii, avand increstate adanc inscriptii mentionand data de 1749.

In 1669, boierul Radu Nasturel a pus fundamentele unei scoli domnesti, prima scoala in care predarea se facea in limba romana, cu scopul de a invata carte si pe copiii celor saraci, nu numai pe copiii boierilor si domnilor.
Biserica Mare a manastirii poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului" si reprezinta a treia constructie din ansamblul bisericesc actual.

Forma bisericii este nava, cu trei turle, cea din mijloc mai mare, iar cele de la rasarit si apus mai mici. A fost ridicata dupa planurile arhitectului Franz Walet in acelasi loc si cu acelasi material de la prima constructie.

Datorita cutremurului din 1802 si 1819 biserica s-a ruinat ramanand asa pana in 1826 cand din ordinul voievodului Grigore Ghica si cu blagoslovirea mitropolitului Grigore se initiaza construirea cu aceleasi materiale, adaugandu-se si pietre noi cioplite.


Altarul este larg si prezinta o forma de arc de cerc. Bolta este despartita de doua arcade asimetrice, rezemate pe stalpi doar in partea de sud. In spatele tamplei sunt amplasate doua coloane care se ridica pana la bolta, pe cea din dreapta fiind inscris anul 1832, cand s-a sfintit biserica.

Tampla de lemn prezinta decoratii ornamentale cele mai intalnite fiind motivele vegetale stilizate. De asemenea, usile imparatesti si cele diaconesti impresioneaza prin multitudinea de elemente decorative. Intre cele trei registre cu icoane se evidentiaza cel superior, fiindca se arcuieste semicircular in partea centrala.

Tampla are un plan central mai avansat spre naos, fata de cele laterale, retrase spre altar. In ansamblul ei este una dintre cele mai frumoase catapetesme din Muscel.
Naosul este dreptunghiular si nu are abside. In mijlocul naosului se afla un mare policandru din lemn sculptat.

In 1920 s-a initiat cladirea Orfelinatului, in locul ruinelor chiliilor, iar la 1 septembrie 1922 se deschide aici Seminarul Orfanilor de Razboi "Patriarhul Miron".

Din pacate, odata cu incendiul de la 8 mai 1934 au fost distruse : o parte din Seminar, staretia cu muzeul, turla sau cupola cea mare si invelisul clopotnitei.

In 1928, la initiativa patriarhului Miron acest locas devine manastire.
In 1955 s-a refacut si pictura, cu sprijinul patriarhului Justinian, in fresca.

Pe latura de vest sunt pictati Matei Basarab, care tine in mana o biserica cu trei turnuri mari si doua mici, iar in partea cealalta Doamna Elena, tinand si ea cu mana dreapta biserica. Radu Negru tine si el cu mana stanga o alta biserica cu cinci turnuri mari si doua mici si Nicolae Alexandru Voievod Ilias tinand cu mana dreapta aceeasi biserica.

Biserica este construita din piatra de Albesti, pe peretele exterior din vest se gasesc doua pisanii. Prima, in partea stanga, trimite la primii ani ai manastirii, asa cum era cunoscuta in timpul domniei lui Matei Basarab, celebrand opera acestui domn bun si milostiv care a recladit biserica.

Langa inscriptie, pusa din ordinul lui Matei Basarab, se afla o pisanie cu text asemanator "pusa de campulungenii care voiau sa se vesniceasca si astfel amintirea privilegiilor lor".

La Manastirea Negru Voda si-a desfasurat activitatea si o scoala de copisti cu puternice traditii, manuscrisele evidentiindu-se printr-o scriere caligrafica, fiind decorate cu frontispicii si miniaturi colorate.

Primii voievozi ai statului feudal unitar ai Tarii Romanesti, Basarab I si Nicolae Alexandru, au fost inmormantati aici, in Paraclisul Curtii Domnesti din secolul al XIV-lea, dupa cum este scris pe inscriptia grafit de la Curtea de Arges, care atesta moartea lui Basarab, in 1352, la Campulung.

Ultimele postari

^ Top