English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

Iasi, judetul Iasi

Telefon0232 216349
0741 555396
AdresaBlvd. Stefan cel Mare

Descriere

Manastirea "Sf. Trei Ierarhi" se inalta pe o veche si pitoreasca strada ieseana, aproape de Curtea Domneasca, in Ulita Domneasca (actualul Bulevard Stefan cel Mare).

Ctitorie a domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, care a condus vreme de 20 ani, biserica a fost cladita intre anii 1635-1639. Finalizarea lucrarilor de constructie a insemnat-o ctitorul in placa de piatra, in limba slavona, pe fata de sud a bisericii: "Io Vasile voievod...am zidit aceasta ruga, in numele Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ion Gura de Aur. S-a sfintit cu mana arhiepiscopului Varlaam la 7147 (1639) mai 6". Aceasta este o reala simfonie a artelor in rugaciune, infatisarea de astazi a manastirii fiind rezultatul lucrarilor de renovare ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, desfasurate in perioada dintre anii 1882 -1904. Structura exterioara a fost pastrata, datorita careia manastirea este unica in arhitectura ecleziastica romaneasca.

Decoratiunile exterioare, care acopera edificiul in totalitate si care au fost initial aurite, imbina elemente arabe, turcesti, armene, georgiene si persiene cu motive de arhitectura romaneasca, intr-o frumoasa dantelarie in piatra. Exista un numar de peste 30 de registre de motive ornamentale, care nu se repeta.
cc
Sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc, in interiorul manastirii: Tudosca, prima sotie a lui Vasile Lupu, si Stefan-voda, fiul lor; Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866), precum si Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711). In vecinatatea bisericii se afla Sala Gotica ce gazduieste un muzeu de arta religioasa, care detine, printre altele, obiecte legate de istoria manastirii Trei Ierarhi, care a trecut prin grele incercari de-a lungul timpului. A fost pradata de trupele straine, deteriorata de cutremure, incendiata de tatari si de ostile polone.

Monumentul respecta oarecum planul bisericilor moldovenesti din secolul XVI - un plan triconc influentat de biserica din Galata, totusi avand o turla suplimentara deasupra pronaosului. Bolta, realizata dupa ingeniosul sistem moldovenesc de constructie al boltilor, cuprinde doua registre suprapuse de patru si respectiv opt arce de bolta asezate oblic si care, impreuna cu pandantivele de deasupra lor, reusesc sa reduca din diametrul clopotnitei. La exterior, pe fatade, aranjarea elementelor ornamentale aminteste de biserica manastirii Dragomirna si impartirea paramentului prin intermediul unei centuri intalnita la manastirile din Muntenia. Influenta goticului transilvan se observa in multe locuri: la contraforturi, la profilul usilor, la armatura de piatra a ferestrelor, chenarele cu baghete si arce in acolada.

Contrastul armonios dintre formele arhitectonice bine evidentiate si proportionate, si ornamentele sculptate care imbraca precum o dantela toata suprafata celor patru fatade, inclusiv contraforturile si arnivoltele de pe laturi si de la baza clopotnitelor, confera edificiului un caracter particular si o situeaza intre cele mai originale creatii ale artei moldovenesti. Decoratiunile sunt din cele mai diverse: nise adanci cu arcade fasciculate dupa modelele orientale, vase persane din care se ridica ramuri inflorite, colonete la bisericile rusesti, motive geometrice intalnite si in Georgia si Armenia, paramentul impartit de o centura in forma de sfoara rasucita incadrata de doua benzi de marmura ornamentate in maniera stilurilor renascentist sau baroc.

In plus de toate acestea este subliniata printr-o colorare lazurit evidentiata prin aurire, aceasta ornamentare contribuind la celebritatea pe care biserica Trei Ierarhi si-a castigat-o inca de la ridicarea sa. Pictura a fost executata de catre cei mai vestiti mesteri: Iacob Gavrilov si Sidov Pospeev, impreuna cu pictorii moldoveni Nicolae Zugravul cel batran si Stefan. Paul de Alep, arhidiacon al Antiohiei.

Considerata catedrala metropolitana, pe vremuri aici a fost infiintat colegiul Vasile Lupu, fundamentul viitoarei Academii Domnesti si o tiparnita unde se tiparea Marturia ortodoxa si Cazania mitropolitului Varlaam. Un timp, biserica capata o importanta si mai mare prin aducerea moastelor Sfintei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei.

Cu o varsta de mai mult de 350 de ani, biserica a devenit o autentica vatra de cultura si spiritualitate, boltile turlei afumate de lumanarile si facliile a patru secole, cu ograda adormita inauntrul zidurilor zdrelite de numeroasele asedii si incendii, ramanand astazi dovada a unui stralucitor locas din Ulita Mare.

Ultimele postari

^ Top