English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Sihastria

judetul Neamt, Moldova

Telefon0233 251896
0233 251897
AdresaLoc. Vanatori,
Fax0233 251978
Persoana de contactStaret - Arhimandrit Victorin Oanele

Descriere

Manastirea Sihastria este una dintre sihastriile binecuvantate ale tarii noastre, fiind ctitorita in anul 1655. Pana in anul 1734 era doar o mica asezare pustniceasca necunoscuta, purtand denumirea de “Sihastria lui Atanasie", dupa intemeietorul ei.
Dupa aceasta data schitul s-a innoit si a devenit subordonat al marilor manastiri din apropiere, Neamtu si Secu, ca loc de nevointa pentru calugarii iubitori de liniste. Impreuna cu schitul Sihla din apropiere, acestea au devenit doua dintre cele mai cunoscute sihastrii din tinutul Neamt, mult cautate de catre calugarii sihasti si, nu mai putin de credinciosi, care mergeau in pelerinaj la Pestera Sfintei Teodora de la Sihla.

Ca asezare, Manastirea Sihastria este situata in partea nordica a judetului Neamt, la 22 km departare de orasul Targu Neamt, pe soseaua dintre Pipirig – Vatra Dornei. Lasand in partea dreapta drumul Manastirii Neamt, soseaua continua prin lumea Branistei unde se inaltau stejari seculari, toate acestea amintind de luptele pentru apararea Moldovei.

Drumul paraseste soseaua principala la 15 km, trece peste Ozana si merge spre vest, pe valea paraului Secu. Dupa 4 km de urcus, intalnim in cale Manastirea Secu. Dupa inca 3 km de drum in cadrul natural oferit de padure si parau, pentru ca apoi sa apara in toata frumusetea ei, senina si solitara, Manastirea Sihastria.

Istoricul Manastirei Sihastria, prin cele trei secole de existenta, evoca totusi cateva momente istorice semnificative. In arhitectura sa, manastirea are imprimat cu fidelitate stilul clasic moldovenesc care, in ciuda atator innoiri si adaugiri, se mentine pana intr-o epoca atat de tarzie. Atestarea prezentei in imprejurimi a numerosi sihastri la inceputul secolului XVII, este reprezentata de cateva insemnari pe vechi carti de cult cat si de unele urme lasate de acestia.

Numarul pustnicilor se inmultea din ce in ce mai mult, astfel ca infiintarea unei „sihastrii" mai la indemana devenea o necesitate. Episcopul Ghedeon de Husi, ucenic al venerabilului mitropolit Varlaam Motoc, infiinteaza in anul 1655 prima biserica a schitului Sihastria, careia ii cladeste si chilii si cele de trebuinta. Asezamantul ales a fost „poiana lui Atanasie", care oferea conditii prielnice unei vieti de sihastrie, iar primii vietuitori au fost sapte sihastri din Manastirea Neamt retrasi cu mult timp inainte prin partile locului.

Vremurile grele care au urmat si in special numeroasele incursiuni ale tatarilor de la inceputul secolului XVIII, au avut ca urmare ruinarea schitului Sihastria. Episcopul Ghedeon de Roman a construit in anul 1734 o noua biserica mai trainica si incapatoare pe care o inchina Manastirii Secu din vecinatate, dupa traditia vremii.

In anul 1821, printre alte manastiri, Manastirea Sihastria cade prada unui incendiu in timpul luptei dintre cetele eteristilor lui Alexandru Ipsilanti si turci, insa schitul nu a ars in totalitate. Tezaurul Sihastriei, conform pomelnicului ctitoricesc, a fost ascuns in acele zile la Poiana Crucii „sub un fag", intr-un cazan de arama. Taina obiectelor de cult s-a pierdut de-a lungul timpului.

Lucrarile de renovare au inceput abia in anul 1824 si au durat aproape doi ani. Astfel, Sihastria isi incepea din nou firul existentei sale, intrerupt vreme de patru ani. In anul 1837 s-a realizat din lemn, pentru serviciul religios din timpul iernii, un paraclis cu hramul Sfintii Parintii Ioachim si Ana si inca doua corpuri de chilii, in partea estica si nordica. In anul 1842, „o cismea cu doua tevi precum se vede" aducea in incinta „apa racoritoare si de viata datatoare". In vara anului 1941 un alt incendiu necrutator a mistuit paraclisul de lemn si o parte a chiliilor Sihastriei, care a facut ca multi calugari sa plece la alte manastiri.

Au fost refacute apoi incinta si chiliile arse si cu ajutorul manastirii Neamt, pana in anul 1944 s-au cladit doua corpuri de chilii cu peste 20 de incaperi. Invingand grelele incercari aduse de razboi si seceta, obstea condusa de Parintele Cleopa se intareste duhovniceste, creste numeric si, cu mari eforturi, reuseste sa zideasca in anul 1946 un nou paraclis. Pe 16 octombrie 1988 a avut loc resfintirea bisericii centrale, pictata de Protos. Bartolomeu Florea.

Biserica mare "Nasterea Maicii Domnului
": din ansamblul cladirilor, biserica centrala prezinta un interes deosebit, deoarece mesterul a reluat stilul clasic al bisericilor moldovenesti. Echilibrul proportiilor, efectul liniilor, zveltetea turlei, sobrietatea interiorului si simplitatea ornamentelor exterioare sunt cateva din trasaturile specifice ei.

In coltul sud-estic al incintei, pe o temelie inalta de piatra, se afla paraclisul Sfintii Parinti Ioachim si Ana, in care in lunile de iarna se oficiaza serviciul religios. Acesta a fost cladit in anul 1946, pe locul vechiului paraclis mistuit de foc. Paraclisul este construit pe planul triconc, cu o singura turla octogonala pe naos. Are lungimea in interior de 9 m, latimea la abside de 8 m si este structurat in pridvor, pronaos, naos si altar. Interiorul este luminat prin sapte ferestre, dintre care patru in pronaos si trei in axul absidelor. Turla prezinta si ea patru ferestre mici. Desi este redus ca dimensiuni, paraclisul contine un mare volum de pictura si sculptura in lemn, de o mare valoare artistica.

Dupa anul 1947, Sihastria, dintr-un mic schit pustnicesc, s-a transformat intr-o manastire misionara, cautata de multi pelerini.
Indeosebi dupa anul 1989, cand obstea a crescut mult numeric (ajungand in anul 1994 la aproape 140 de parinti si frati), iar credinciosii veneau in numar foarte mare la manastire, s-a simtit tot mai mult necesitatea construirii unei biserici mai mari, mai incapatoare.

A fost ales hramul Sf. Teodora de la Sihla, dorind sa si aduca aici sfintele sale moaste, care acum se afla la Kiev (Ucraina).
In 1999 constructia bisericii a fost terminata, iar in anul 2004 s-a finalizat pictura interioara, in fresca, ramanand de pictat doar firidele dimprejurul bisericii.

Turnul-clopotnita se afla in coltul nord-estic al incintei, facand parte din ansamblul constructiilor inaltate in anul 1825. Este o cladire situata in imediata vecinatate a chiliilor, structurata pe doua nivele, cu ganguri de acces si patru metereze, ce aminteste de vechile turnuri de aparare. Peretii, cu o grosime de peste doi metri, au la baza latura de 7 metri si au fost realizati din bolovani de rau si var hidraulic, iar acoperisul este incheiat in obisnuitul bulb moldovenesc.

Cimitirul manastirii este situat in locul actual, datorita Parintelui Cleopa, care in anii 1944-1945, a mutat aici ramasitele pamantesti ale calugarilor din cele trei cimitire existente pana in acel moment, unul dintre ele fiind asezat in jurul bisericii centrale.
Biserica cimitirului a fost cladita la initiativa Parintelui staret Victorin Oanele. Prima data a fost aici o biserica cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" stramutata din satul Hlapesti, comuna Dragomiresti. Deoarece biserica era din lemn si foarte deteriorata, parintele staret a decis sa cladeasca o noua biserica. La inaltarea bisericii s-a lucrat intre anii 1987-1999. Catapeteasma este pictata de Arhim. Vartolomeu Florea, iar icoanele care decoreaza biserica sunt cele ale bisericii vechi.
Biserica a fost sfintit in ziua de 7 august 1999, de catre I.P.S. Mitropolit Daniel si P.S. Casian, dandu-i-se hramul "Invierea Domnului" si "Sf. Ioan Evanghelistul".

Program slujbe
-De luni pana duminica:
Orele 16:00 - Ceasul 9, Vecernia, Pavecernita Mica
Orele 23:00 - Miezonoptica, Utrenia, Ceasul I
Orele 7:00 - Acatistul, Ceasul 3, Ceasul 6, Sfanta Liturghie

-In ajunul sarbatorilor si sambata seara se face slujba Privegherii - Vecernia, Litie, Utrenie, Ceasul I - intre orele 18:00 - 23:00.
-In fiecare joi noaptea slujba Sf. Maslu.
-Slujba Invierii din ziua de Paste ora 1:00.

Ultimele postari

^ Top