- Romguide.ro in presa scrisa si online !
- Romguide a incheiat un parteneriat exclusiv cu BCR Tenis Partener.
- Romania este prima in istorie care a castigat trei premii Pomme d’Or
- Elena Udrea a semnat un contract de finantare prin programul operational regional la Tulcea
- Strategia Europeana in Regiunea Dunarii - oportunitati pentru economiile regiunilor implicate
- MDRT sprijina dezvoltarea statiunilor turistice


2120 locatii
Obiective turistice
1-6 / 2120 »
Cetatea Sighisoara
Sighisoara, judetul MuresSighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]
Manastirea Barsana
judetul Maramures, MaramuresManastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]
Manastirea Voronet
Gura Humorului, judetul SuceavaCtitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)
Delta Dunarii, judetul TulceaOdata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]
Manastirea Humor
Gura Humorului, judetul SuceavaSituata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]
Manastirea Hurezi (Horezu)
Horezu, judetul ValceaManastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]
Manastirea Stavropoleos
Bucuresti, Muntenia
Telefon | 021 3134747 |
Adresa | Stavropoleus, 4 |
stavropoleos@starnets.ro |
Descriere
Manastirea Stavropoleos a fost ctitorita cu ajutorul unui calugar grec, Ioanichie, in anul 1724.
Stilul arhitectural este cel bizantin in care s-a folosit caramida aparenta.
Lacasul este unul din reprezentantii stilului brancovenesc tarziu, iar in partea din spate are o curte mica, in care se gasesc numeroase coloane si morminte. Partea din spate a fost construita in 1899 de Ion Mincu, unul dintre cei mai importanti arhitecti romani.
Manastirea Stavropoleos este bogat ornamentata (in special pridvorul), si impresioneaza prin zugraveala exterioara si supletea decorativa.
In biserica au fost aranjate trapeza, colectia de obiecte vechi bisericesti, din care unele recuperate de la bisericile darimate in timpul regimului comunist si biblioteca. Necesare randuielilor bisericesti, s-au amenajat in incinta manastirii chiliile, staretia si spatiul pentru preotul duhovnic.
Viata la manastirea Stavropoleos se imparte intre rugaciune, lucru si studiu. Lucrul consta in restaurarea de carti vechi, icoane, vesminte si broderii liturgice, scrierea si editarea de carti, muzica psaltica si se lucreaza pentru a crea un suport digital pentru fondul de manuscrise si carte veche al bibliotecii.
Patru monahii, un preot duhovnic si trei surori locuiesc in incinta manastirii ocrotita de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, de Sfintul Iustin Martirul si Filosoful, de Sfintul ierarh Atanasie si de Sfintul mucenic Haralambie.
Imnul acatist se poate vedea in registrul superior al pronaosului, in calota se gaseste Maica Domnului cu Pruncul si in glafurile ferestrelor sfinte mucenite.
Pe peretele vestic este portrete ale ctitorilor: Mitropolitul Ioanichie cu fratii sai si domnitorul Nicolae Mavrocordat cu familia. Acestia sunt inconjurati de Mitropolitul Daniil al Ungrovlahiei, familii boieresti si alti donatori. Sinoadele ecumenice, Sfantul Ioan Botezatorul si minunile Arhanghelului Mihail, sunt de o amploare deosebita si au fost zugravite in pridvorul bisericii.
Iconostasul, incununat cu Rastignirea, este impartit in trei registre – proorocii mesianici, apostolii si praznicele imparatesti , si are la baza sa pe Iesei, unul din stramosii Mantuitorului.
Balustrada iese din comun in sculptura pridvorului, fiind o remarcabila realizare a artei medievale romanesti. La inceputul secolului al XX-lea s-au refacut pictura exterioara si turla care astfel se armonizeaza cu decoratia in piatra care a inlocuit vechile stucaturi.
Manastirea Stavropoleos impresioneaza vizitatorul prin originalitate si pitoresc, imbinand armonios influentele occidentale ale vremii cu traditia orientala.
In colectia de obiecte de arta a Manastirii Stavropoleos se regasesc icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul comunismului.
Colectia cuprinde icoane imparatesti, icoane praznicare, icoane de vatra sau de procesiune, pe lemn sau pe sticla,
Printre obiecte de mare valoare religioasa se regasesc: cadelnita daruita de Ioanichie al Stavropolei la 1734, candela de la 1788, Evanghelia cu inscriptia datind din 1735, icoana cu Iisus-Pomul vietii daruita de Ioanichie la 1731.
De asemenea, in colectia manastirii Stavropoleos pot fi admirate obiecte precum: un fragment de tampla de la o biserica de lemn din Sudul Transilvaniei, un jilt domnesc cu stema familiei Mavrocordat, un sfesnic brancovenesc, un pomelnic pictat al bisericii Manastirii Berzunti din Moldova.
Website | http://www.stavropoleos.ro |