English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Zamfira

judetul Prahova, Muntenia

AdresaLoc. Lipanesti,

Descriere

Potrivit pisaniei vechii biserici, intemeirea Manastirii Zamfira a debutat cel mai probabil in timpul celei de-a doua domnii a a lui Nicolae Mavrocordat, in perioada 1721-1730. Manastirea a fost ctitorita din initiativa Zamfirei Apostoli, vaduva bogatului comerciant Manoil (Mano) Apostoli.

Dupa moartea Zamfirei Apostoli, terminarea lucrarilor este pusa in slujba norei acesteia Smaranda, fiica agai Ion Balaceanu si nepoata voievodului Serban Cantacuzino, vaduva si ea la acea data.

La 29 iulie 1743 biserica Zamfira este finalizata si deschisa pentru a servi drept lacas religios.
Initial rolul bisericii, scris in pisanie, era de biserica de mir a catunului de clacasi ce slujeau pe mosiile Manoileselor, ori chiar de biserica de curte a acestora deoarece profesorul Victor Bratulescu afla ca in proximitateabisericutei, in jur de 60m mai la nord, s-ar fi gasit si conacul ctitorilor, in prezent complet disparut.

Chiar de la ctitorire i se dau in grija cateva terenuri din averea Smarandei, iar, dintr-un document scris la 17 decembrie 1776 se atesta ca aici a fost numit egumenul Dionisie lucru ce ar duce la concluzia ca la acea data rolul de biserica de mir s-a schimbat in acela de schit de calugari.

La 1832, Zamfira, cu o avere de 1800 de taleri, transforma biserica Zamfira in schit de maici, inchinat manastirii Campulung, aceasta la randul ei fiind sub grija scaunului Mitropoliei din Bucuresti.
Cutremurele din 1802 si 1838 fac ca biserica sa ajunga in ruina si astfel, in anul 1842, arhimandritul Isaia Blejoianu, in urma unui inventar al bunurilor schitului, preia sub "stapanirea sa" bunurile pentru a putea sa le restaureze.

De mare interes este faptul ca din acel inventar detaliat lipseste orice atestare in legatura cu celelalte cladiri ce ar fi putut fi folosite ca si chilii pentru calugari sau calugarite. Astfel rolul bisericii ca si schit a fost pus sub indoiala.

Odata cu accederea ierarhica a mitropolitului Nifon (1850-1875) se trece la o perioada de dezvoltare pentru manastirile si metoacele ce aprtineau de Mitropolia de la Bucuresti. Probabil starea jalnica a intregului asezamant il face pe pe mitropolit sa ridice o alta biserica mai mare la 400 de pasi spre nord de vechia ctitorie.

Noua biserica este finalizata in anul 1858, dupa care incep lucrarile de restaurare a celei vechi si de inaltare a unei clopotnite noi. In 1860 sunt oprite lucrarile fara a se mai reface turla, pridvorul si curtea, astfel incat biserica Zamfirei si Smarandei ajunge sa fie un paraclis al noii ctitorii.

Cutremurele din 1940 si in special cel din 1977 au devastat edificiile asezamantului monahal si astfel a fost nevoie de o ampla campanie de restaurare intre anii 1977-1982 cu sprijinul preafericitului patriarh Iustin Moisescu.

Ultimele postari

^ Top