English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Mausoleul Marasesti

Marasesti, judetul Vrancea

AdresaSos. Nationala, Km. 201

Descriere

Mausoleul Eroilor din Razboiul de Intregire Nationala este situat la kilometrul 201,6 pe drumul national dintre orasele Focsani si Adjud, pe locul in care, in vara anului 1917, a avut loc glorioasa batalie de la Marasesti. Pe campiile de lupta de la Marasesti, armata romana a ripostat in fata planurilor de atac ale armatei inamice care voia sa strapunga poarta Moldovei pe la Marasesti. Raspunsul a venit cu o forta nezdruncinata: "Pe aici nu se trece!".

Intre 21 iulie – 21 august 1917 la Marasesti si imprejurimi armata romana a obtinut o rasunatoare victorie. In memoria celor care si-au jertfit vietile in luptele de la Marasesti (480 de ofiteri si peste 21.000 de soldati), s-a inaltat Mausoleul “Intru slava eroilor neamului“, cum este scris pe frontispiciul acestuia.

Initiativa ridicarii Mausoleului Eroilor apartine Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor Romane in cadrul Congresului din 8 iunie 1919, iar pamantul pe care s-a construit monumentul a fost donat in anul 1921 de catre Georges Ulise Negropontes. Lucrarile de constructie s-au derulat dupa planurile arhitectului Gheorge Cristinel si ale unui colaborator de-al sau, castigatorii concursului national de proiecte organizat in acest sens. Piatra de temelie a fost pusa in data de 6 august 1923.

In vara anului 1924 a inceput reinhumarea in criptele mausoleului a osemintelor ostasilor jertfiti pe campul de lupta, iar in august s-au depus osemintele Generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane pe timpul luptelor de la Marasesti, fiind decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei; a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare si a primit o sabie de samurai avand gravate cuvintele "Pe aici nu se trece!".

Pe Culoarul Cavalerilor, langa maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, fetita de 12 ani din Haret care a ajutat armata romana, transmitand date despre inaintarea nemtilor din nucul din spatele casei, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt.

Edificiul are 154 de cripte si gropi comune, in care sunt ingropati peste 5.000 de soldati si ofiteri romani cazuti in Marele Razboi. In anul 1936, dupa 12 ani, s-au reluat lucrarile de zidire ale "Cupolei Gloriei" ale carei basoreliefuri au fost sculptate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea, acestea ilustrand diverse episoade din timpul crancenelor batalii de la Marasesti. Pictura interioara a fost realizata de catre Eduard Saulescu.

Ceremonia inaugurarii Mausoleului Eroilor s-a desfasurat la 18 septembrie 1938, in prezenta Regelui Carol al II-lea. Pe frontispiciul Mausoleului s-au inscriptionat si numele localitatilor unde s-au purtat principalele batalii de pe frontul romanesc.

In incinta mausoleului, intr-o cladire separata, a fost amenajat un muzeu al luptelor derulate pe aceste locuri, care ofera vizitatorului imagini foto-documentare, armament si echipament militar din dotarea armatei romane la acea vreme, obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu cazuta in timpul luptelor desfasurate pe valea Susitei.

Se spune ca Mausoleul de la Marasesti impune un atat de mare respect, incat insusi Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-a cerut lui Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere Mausoleul.

Ultimele postari

^ Top