- Romguide.ro in presa scrisa si online !
- Romguide a incheiat un parteneriat exclusiv cu BCR Tenis Partener.
- Romania este prima in istorie care a castigat trei premii Pomme d’Or
- Elena Udrea a semnat un contract de finantare prin programul operational regional la Tulcea
- Strategia Europeana in Regiunea Dunarii - oportunitati pentru economiile regiunilor implicate
- MDRT sprijina dezvoltarea statiunilor turistice


2120 locatii
Obiective turistice
1-6 / 2120 »
Cetatea Sighisoara
Sighisoara, judetul MuresSighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]
Manastirea Barsana
judetul Maramures, MaramuresManastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]
Manastirea Voronet
Gura Humorului, judetul SuceavaCtitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)
Delta Dunarii, judetul TulceaOdata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]
Manastirea Humor
Gura Humorului, judetul SuceavaSituata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]
Manastirea Hurezi (Horezu)
Horezu, judetul ValceaManastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]
Muzeul Bancii Nationale a Romaniei
Bucuresti, Muntenia
Telefon | 021 3130410 |
021 3152750 | |
Adresa | Lipscani, 25 |
Fax | 021 3123831 |
Descriere
Muzeul Bancii Nationale a Romaniei a fost inaugurat in anul 1914, prin hotararea Consiliului General al B.N.R. Dupa terminarea constructiilor la noul Palat bancar, la 16 iunie 1942, s-au distribuit camerele in palat.
Potrivit acestei distribuiri, Muzeul numismatic a primit un spatiu in Palatul Vechi (Str. Lipscani, Nr. 25), unde urmau sa fie expuse 30 de vitrine din lemn de stejar, prevazute cu usi blindate.
Muzeul era pregatit pentru vizitare la inceputul anului 1943, dar cel de-al doilea razboi mondial a facut imposibila deschiderea sa.In anul 1949 se face iar o incercare de deschidere a Muzeului numismatic, in imobilul cu coloane din Calea Victoriei nr. 22-24, dar si de aceasta data nu s-a reusit deschiderea sa.
In toamna anului 1952, conducerea Bancii a hotarat ca exponatele muzeului numismatic sa fie organizate in spatiul destinat initial: in Strada Lipscani nr. 25.
In ianuarie 1953, sediul Ministerului de Finante a fost mutat in Noul Palat bancar. Cum ministrul din acea vreme nu a dorit amenajarea unui muzeu numismatic in incinta Palatului Bancar, colectia muzeului de aproximativ 75000 de piese a fost mutata la Muzeul de Arta a R.P.R
Colectia cuprindea piese numismatice sau cu caracter arheologic si istoric (monede din aur, argint si alte metale, obiecte arheologice din aur sau argint, ceramica, medalii, decoratii, insigne, bancnote etc.), carti si reviste care compuneau biblioteca Muzeului.
La aceasta colectie au fost adaugate peste 300 de obiecte de arta plastica (tablouri, tapiserii, sculpturi)
In anul 1900 apare ideea reorganizarii Muzeului Bancii Nationale a Romaniei.
Astfel, s-a inaugurat la 3 mai 1997 noul Muzeu Al Bancii Nationale a Romaniei, muzeu care in prezent se gaseste la parterul Vechiului Palat bancar si, partial, la parterul celui nou.
Spatiul disponibil pentru muzeu - format din doua nave laterale, doua sali alveolare si o incapere blindata – a impus o anumita reprezentare a colectiei muzeale.
Tema centrala a muzeului Bancii Nationale a Romaniei o reprezinta istoria circulatiei monetare pe teritoriul romanesc, precum si scurta prezentare a istoriei Bancii Centrale, conditiile ei de aparitie. Toate acestea sunt redate cu ajutorul colectiei numismatice si documentare: monede ale coloniilor grecesti din Pontul Stang, romane si bizantine monede straine care au circulat in teritoriile locuite de romani, monede geto-dacice, emisiuni monetare ale Tarilor Romane, bancnote, medalii, documente, fotografii, piese de arta plastica.
Navele laterale adapostesc 10 vitrine mari cu exponate numismatice (monede si bancnote in cea mai mare parte) intr-o prezentare cronologica,) 8 panouri cu geamuri din sticla serigrafiata, care sprijina prin mesajele continute (harti, desene, texte etc.) discursul dezvoltat de vitrinele mari, 8 casete piramidal-prismatice cu piese de valoare numismatica deosebita.
Casele de bani sunt fixate in pilastrii care incadreaza Sala de Marmura a Bancii Nationale, si contin o colectie de monede si medalii din aur foarte pretioase pentru Muzeu, ordonate cronologic, de la antichitate pana in zilele noastre.
Galeria Guvernatorilor se regaseste in Salile Alveolare si expune : portrete ale guvernatorilor, trei vitrine ce contin documente (unele in original), fotografii etc. legate de activitatea Bancii Nationale a Romaniei, de la inceputuri pana in prezent; o vitrina piramidala cu replici ale lingourilor de aur si argint romanesti; macheta Noului Palat bancar.
In cinci vitrine incastrate in pilastrii din cele doua alveole este expusa o parte din publicatiile interbelice si actuale ale Bancii Nationale.
In sala de tezaur sunt expuse, in vitrine perimetrale placate cu marmura, piese de o mare valoare artistica, documentara si numismatica (monede rare din aur, matrite monetare si medalistice, lingouri etc.).
Palatul Bancii Nationale se numara printre cele mai impunatoare si mai vaste obiective turistice-monument din tară. Palatul a fost declarat declarat si protejat ca monument istoric si de arta, cladirea fiind reprezentativa pentru stilul neoclasic, cu influente rationaliste, dominant pentru gandirea arhitectonica interbelica.
Website | http://www.bnro.ro |