English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Etnografic Ceangaiesc

judetul Covasna, Transilvania

Telefon0267 375566
AdresaLoc. Zabala,Garii, 789
Fax0267 375566
Emailcsangomuzeum@gmail.com

Descriere

Colectia Muzeului Etnografic Ceangaiesc a fost adunata la debutul anilor 1970 de catre Pozsony Ferenc. Din anul 1974 a fost mutata intr-o casa taraneasca, ce dateaza de la inceputul secolului 20. In deceniul urmator colectia a fost marita si cu obiecte din diferite regiuni etnografice ale Ardealului si Moldovei. Prima expozitie a fost organizata in anul 1993 si purta numele de "Arta traditionala populara din Zabala".

In anul 2003 s-a inaugurat prima expozitie de baza, "Cultura traditionala ale ceangailor din Moldova". Dupa aceea colectia treptat a fost inregistrata, prezentata si digitalizata de studentii de la sectia de etnologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

In anul 2004 s-a fondat Asociatia Pro Museum Zabala, proprietarul colectiilor si imobilelor. Din anul 2005 colectia a devenit parte integranta a Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. Din anul 2007 s-a inceput integrarea colectiei in circuitul national muzeal din Romania si acreditarea ei. Turistii pot vizita expozitii din 2003 pana in prezent.

Cea mai valoroasa colectie a muzeului este reprezentata de Cahlele de ceramica din Zabala. Intre cele 200 de bucati se gasesc exemplare din secolele XV–XIX, ce prezinta influente ale renasterii, rococoului si clasicismului. Colectia de ceramica este formata din mai mult de 200 de vase. Pana in prezent au fost descrise si inventariate diferite ulcioare, oale, castroane si alte vase de ceramica, care au fost descoperite in sat si in zona. O parte dintre ele au fost chiar realizate de mesterii din sat in secolul XVIII-XIX, dar in evidenta muzeului se gasesc farfurii, ulcioare si din Madaras, Corund, Satul Nou, Barsanesti, Iara, Radauti, Vadul Crisului, Vama, Turda si Zalau.

Colectia de mobila din Zabala descrie cultura interioarelor taranesti in perioada secolelor XVIII-XX. Cele mai valoroase piese au fost realizate in secolul XVIII. Cele mai pretioase lazi de zestre ale muzeului au fost pictate in secolul XIX. Colectia mai contine si piese de mobilier ce dateaza de la finele secolului XIX-lea si de la inceputul secolului XX, reprezentative pentru stilul secessionismului.

Interioarele din prima parte a secolului XX sunt cele mai bine descrise, colectia insumeaza piese de mobilier intregi din mai multe case taranesti. Colectia de textile este formata din piese de textile legate de viata familiala, de interioarele caselor si de viata cotidiana, economica. Colectia insumeaza numeroase si diferite obiecte de gospodarie si unelte cotidiene. Aceasta colectie aduna obiecte legate de memoria istorica a localnicilor, variate reprezentari istorice conservate in interioarele private.

De asemenea insumeaza obiecte ce tin de primul si al doilea razboi mondial. In al treilea rand este constituita si din obiecte, reprezentari legate de membrii familiei contele Mikes, care au avut un rol insemnat in viata sociala, economica, confesionala, culturala si scolara a satului. Colectia romaneasca din Zabala este compusa in primul rand din interioare locale, piese de mobilier, textile de casa, port popular traditional de la inceputul secolului XX.

Astfel s-au adunat toate obiectele din interioarele acestei familii, care sunt compuse din textile, mobilier, vestimentatie de sarbatoare, obiecte de uz casnic, reprezentari religioase si familiale. Pentru ca in trecut ocupatia de baza a comunitatii romanesti din Zabala a fost oieritul, colectia aduna si piese reprezentative pentru pastoritul montan din Muntii Vrancei si prelucrarea laptelui. Colectia romaneasca cuprinde si textile de casa cat si porturi traditionale locale: diferite porturi femeiesti si barbatesti din prima parte a secolului XX. Din localitatea Zabala: marame, naframe, camasi barbatesti si femeiesti, pieptare, paltoane.

Printre colectia de textile se gasesc mai multe basme pentru decor, acoperitoare pentru pat, , fete de perna, perdele, paretare, desagi. In afara de obiectele cotidiene si de uz casnic piese de mobilier, porturi si textile, colectia include si obiecte cu caracter memorial.

Tablouri realizate la lasarea la vatra, icoane religioase, diplome, fotografii familiale. Colectia muzeului mai cuprinde textile, porturi, obiecte de ceramica si din alte zone romanesti: de exemplu din Fagaras, Oas, Crisana, Bistrita, Sibiu, Banat, Vrancea, Bucovina. Colectia ceangaiasca a fost constituita din anul 1991 si contine piese de interioare traditionale din Oituz Bacau, Lespezi, Pustiana, cat si atelierul olarului Gabor Raymund. Colectia cuprinde leicere, textile de casa, stergare, covoare, cat si icoane si reprezentari religioase, piese de ceramica din centrul Oituz si Frumoasa.

Cele mai multe obiecte reprezinta momentele esentiale ale vietii sacrale si profane ale ceangailor din Moldova, de la nastere pana la moarte: de exemplu cuprinde obiecte legate de obiceiuri, viata cotidiana si sacrala, porturi legate de riturile de trecere, arta tesutului, obiectele sacrale (carti de rugaciune, de cantece, rozalii etc.), instrumente muzicale, simboluri ale botezului, nuntii si inmormantarii.

Colectia saseasca a fost realizata la sfarsitul secolului XX si a fost prezentata la Cluj-Napoca, Tg. Mures, Sighisoara, Sf. Gheorghe si Zabala. Pe langa obiectele de ceramica, porturi traditionale, textile, colectia aduna si un material vizual important, schite, fotografii, harti, filme documentare de o mare valoare. Aceste obiecte sunt adunate in special din zona Sighisoarei, Sibiului, Tarii Barsei, dar si din zona Bistrita.

In satele din judetul Covasna, populatia rromilor se ocupa cu diferite meserii traditionale: impletitul cosurilor, arderea caramizilor, legarea maturilor, iar in alte localitati daltuiesc covata de lemn pentru cereale si faina. Se doreste ca aceasta diversitate mestesugareasca sa fie prezentata si in cadrul muzeului mai ales prin produsele mestesugarilor rromi din regiune: maturi de nuia, tigle arse, cosuri impletite, precum si diferite uneltele folosite in prepararea produselor de mana.

Muzeul Etnografic Ceangaiesc organizeaza diferite activitati specifice pentru cunoasterea culturii populare traditionale (ex. condeiatul oulelor de pasti, tesutul, pictatul lazilor de zestre) de catre elevi si cadre didactice.

Ultimele postari

^ Top