English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Etnografic

Vatra Dornei, judetul Suceava

Telefon0230 371720
AdresaMihail Eminescu, 17

Descriere

Adapostit in fosta primarie a orasului construita in 1897, Muzeul Etnografic Vatra Dornei este declarat monument istoric. Acesta expune arta populara din zona. In incinta impunatoarei cladiri a Palatului Primariei se afla expozitia de etnografie cu caracter permanent. Aceasta ofera o imagine retrospectiva, complexa si convingatoare asupra bogatei civilizatii traditionale montane, bucovinene(in general) si a zonei Dornelor.

Expozitia prezenta in cadrul Muzeului Etnografic Vatra Dornei, isi propune reconstituirea acelui mirific univers in care omul si natura fuzionau intr-o profunda si vibranta traire. Expozitia este generoasa, abordand din punct de vedere tematic aproape toate genurile creatiei populare incepand cu arhitectura, continuand cu ceramica, tesaturile din interior, portul, nefiind date uitarii nici datinile si obiceiurile legate de sarbatorile de peste an si cele legate de nunta.

Arhitectura este plasata, ca vechime la inceputul secolului al XIX-lea. In acest sens reprezentativa este macheta unei case traditionale specifice zonei Dornelor, modelul fiind adus din satul Cosna. Portita de cerdac este realizata si ornamentata cu foarte multa migala prin traforare, folosindu-se ca elemente de decor vechi simboluri astrale. Macheta casei traditionale este sustinuta de cateva elemente arhitecturale autentice: stalpi si portite de cerdac, cuie de lemn de tisa pentru fixat dranitele pe acoperis.

Ceramica este divers reprezentata atat ca forma, cat si ca realizare artistica, ceramica neagra de la Marginea se impune prin sobrietate, dar si prin eleganta formelor. Aceasta este bogat reprezentata prin realizarile specifice ale celor doua importante centre: Radauti si Marginea, dar si a unui centru mai putin cunoscut, cel de la Paltinoasa.

Tesaturile din interior. La acest sector sunt expuse atat creatii vechi, de peste o suta de ani, cat si de creatii de data recenta. Cergi, laicere, stergare din lana, canepa si bumbac, ofera un spectacol de un mare rafinament cromatic, dar si de forme ornamentale maiestuos imbinate. Veselia stergarului realizat intotdeuna pe fond alb contrasteaza cu sobrietatea aparenta a laicerului.
Plocazile povestesc despre urgia cumplitelor ierni de la munte. Acestea servesc pentru acoperitul patului, dar si al oamenilor.
Caldura mainilor harnice dornene este simtita in majoritatea tesaturilor noi, laicere si stergare, stergarele din Neagra Sarului, recunoscute pe plan national.

Un budai-vas pentru pus laptele la prins, din Gura Negrii, impresioneaza nu prin ornamente sau forme spectaculoase, ci prin cercurile de lemn realizate din cep de arin. Taietura de mare ingeniozitate si precizie, practicata la capetele cepului, face din acest budai un unicat.

Deoarece majoritatea barbatilor stiu sa manuiasca barda si celelalte unelte specifice acestui mestesug, la muzeul etnografic, creatia in lemn este riguros reprezentata. In acest sens doua "scafaie" (covatele), achizitionate din comuna Brosteni, pot fi considerate adevarate unicate, fiind realizate din asa-numitele "galme", anomalii ale paltinului si fagului. Reusite ornamente pirogravate ne ofera pescaritele – vase pentru sfintit pasca si ouale incondeiate. Tot in acest decor se gasesc si unele obiecte din corn de cerb-cornece pentru pastrat praf de pusca.

Ultimele postari

^ Top