- Romguide.ro in presa scrisa si online !
- Romguide a incheiat un parteneriat exclusiv cu BCR Tenis Partener.
- Romania este prima in istorie care a castigat trei premii Pomme d’Or
- Elena Udrea a semnat un contract de finantare prin programul operational regional la Tulcea
- Strategia Europeana in Regiunea Dunarii - oportunitati pentru economiile regiunilor implicate
- MDRT sprijina dezvoltarea statiunilor turistice


2120 locatii
Obiective turistice
1-6 / 2120 »
Cetatea Sighisoara
Sighisoara, judetul MuresSighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]
Manastirea Barsana
judetul Maramures, MaramuresManastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]
Manastirea Voronet
Gura Humorului, judetul SuceavaCtitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)
Delta Dunarii, judetul TulceaOdata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]
Manastirea Humor
Gura Humorului, judetul SuceavaSituata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]
Manastirea Hurezi (Horezu)
Horezu, judetul ValceaManastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]
Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud
Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud
Adresa | General Grigore Balan, 19 |
Descriere
Contele d'Ybarra, in anul 1768, a avut la Bistrita o colectie care reunea numeroase curiozitati stranse din diferite colturi ale lumii.
Primele colectii deschise pentru public au fost cele organizate in cadrul unor institutii de invatamint, urmate dupa un timp, de fondarea unor societati culturale si asociatii care isi propusesera infiintarea de muzee.
Biblioteca gimnaziului din Bistrita detine un catalog ce cuprindea la mijlocul secolului XVIII, pe langa o serie de incunabule si carti rare, si colectii de minerale si de numismatica. O bogata colectie istorica si de stiintele naturii a farmacistului C.A.Mauksch este donata in anul 1862 colectiei gimnaziului evanghelic din Bistrita. Colectia s-a extins de-a lungul anilor prin donatiile profesorilor, elevilor si ale altor cetateni din oras si din regiune.
Remarcabila ca numar de piese si valoare stiintifica, o colectie cuprinzatoare se constituie in cadrul gimnaziului romanesc din Nasaud. Cabinetele de stiinte ale naturii si de istorie expuneau colectii de botanica, zoologie, mineralogie, de antichitati, numismatica si documente.
In anul 1926 s-a organizat la Bistrita o societate pentru infiintarea unui muzeu orasenesc care a adunat fonduri si a construit edificiul acestei institutii.
La initiativa unui grup de carturari nasaudeni, in anul 1923, s-a inceput realizarea unui muzeu regional la Nasaud, pentru care s-a obtinul avizul Ministerului artelor si s-a finantat in scopul achizitionarii unor obiecte culturale.
De abia in anul 1931, prin eforturile lui Iuliu Moisil, Virgil Sotropa, Iulian Martian, Alexa David si Artene Muresan, s-a decis infiintarea muzeului nasaudean datorita donarilor bibliotecilor si colectiilor pe care le-au colectat de-a lungul vietii.
Muzeul de istorie Bistrita a luat fiinta in ziua de 1 octombrie 1950, fiind nucleul de baza al muzeului judetean actual, ce isi are sediul in fosta cladire a Bisericii minoritatilor, care dateaza din secolul XIII. Colectiile de arheologie si istorie au fost completate de colectiile de arta populara, stiintele naturii si arta plastica.
Sectia de arheologie-istorie a fost transferata in anul 1978 in Casa argintarului (monument istoric ce dateaza de la mijlocul secolului XVI);
In 1982 colectia de arta populara a fost mutata in cladirea vechii primarii, datata din secolele XVI-XIX, pe care a lasat-o Consiliul popular municipal.
In anul 1986 toate sectiile muzeului s-au reunit in actuala cladire, fosta cazarma a Regimentului 63 infanterie, din secolul XIX.
Muzeul s-a reorganizat aici cu toate cele patru sectii ale sale: stiintele naturii, etnografie-arta populara, arta plastica, arheologie-istorie.
Muzeul judetean Bistrita-Nasaud are subordonate urmatoarele muzee: Muzeul de arta comparata Sangeorz-Bai, Muzeul graniceresc Nasaud, Muzeul "Casa saseasca" Livezile, Muzeele Memoriale "Liviu Rebreanu", "George Cosbuc", "Ion Pop Reteganul".