English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Judetean Giurgiu

Giurgiu, judetul Giurgiu

Telefon0246 216801
AdresaCD Gherea, 3

Descriere

Infiintat in 1934, printr-o hotarare a Prefecturii de Vlasca, Muzeului judetean Giurgiu i s-a dat numele primului profesor de arheologie al Universitatii din Iasi, giurgiuveanul Teohari Antonescu. Conducerea institutiei a revenit, cu titlu onorific, profesorului Dumitru Berciu.

Institutia se reorganizeaza in "Muzeul luptei pentru independenta poporului roman". In 1977, cu ocazia Centenarului Independentei, muzeul va functiona in fostul sediu al Prefecturii judetului Vlasca.

Muzeul este intre anii 1870 – 1903 construit in etape, cladirea sa fiind monument istoric. Titulatura si profilul muzeului se pastreaza pana in 1993, cand revine la vechea denumire "Teohari Antonescu" si intra intr-un proces de reinnoire.

Istoria locala este prezentata de expozitia de baza prin intermediul unor marturii arheologice, documentare precum si obiecte etnografice valorificate in 17 sali.

Sectia de Arheologie

Inceputurile arheologiei giurgiuvene sunt legate de numele profesorului Ion Andriesescu.  Acesta a intreprins intre anii 1929-1930 primele cercetari sistematice pe teritoriul Romaniei, la Oinacu, in judetul Vlasca.

Refacuta in perioada 1999-2000, actuala expozitie de arheologie pune in lumina aproape toate epocile, din Preistorie pana in Evul Mediu:
 • Segmentul dedicat Preistoriei cuprinde piese reprezentative pentru Paleolitic (perioada Aurignaciana), descoperite in situl Giurgiu-Malu Rosu.
 • Pentru urmatoarea perioada, neoliticul, in special partea sa de final, este prezentata prin intermediul culturilor Dudesti, Boian si Gumelnita, puse in valoare de artefactele descoperite in urma sapaturilor arheologice de la Tangaru, Petru Rares, Pietrele, Sultana-Malu Rosu, Bucsani.
 • Tronsonul expozitional alocat Epocii Bronzului numara piese descoperite in siturile de la Zimnicea, Mogosesti si Popesti-Mihailesti, specifice culturilor Zimnicea si Tei.
 • Pentru Epoca Fierului, cea mai insemnata asezare reprezentate in expozitie este cea de la Popesti-Mihailesti (posibil Argedava). Perioada mai este ilustrata prin dovezile scoase la lumina in urma sapaturilor de la Zimnicea, Greaca, Giurgiu-Malu Rosu, Adunatii Copaceni.
 • Piesele gasite in necropolele de la Oinacu si Izvoru (Cacaleti) sec. III-IV d.H., prezinta inceputul etnogenezei romanesti, influentata de migratiile slave.
 • Perioada de inceput a Evului Mediu este exemplificat cu obiecte apartinand culturii Dridu, descoperite la Izvoru (Cacaleti).
 • Patrimoniul sectiei se imbogateste permanent, datorita cercetarilor arheologice desfasurate de Muzeu pe santierele deschise in judet.
Sectia de Etnografie

S-a format prin trecerea in administrarea Muzeului judetean "Teohari Antonescu" a fostului Muzeu de Etnografie si Arta Populara al Campiei Dunarii, gazduit, mai bine de trei decenii, de conacul in stil brancovenesc din comuna Floresti - Stoenesti. Conacul a fost retrocedat, in anul 2005, urmasilor fostilor proprietari, iar patrimoniul schimbat la Giurgiu, unde a fost depozitat temporar in mai multe locatii. La sfarsitul anului 2006 a fost deschisa noua expozitie permanenta a sectiei, gazduita la parterul sediului Consiliului judetean Giurgiu.
In cea mai mare parte Patrimoniul Sectiei de Etnografie provine din satele stravechii zone Vlasca, peste care s-a suprapus actualul judet Giurgiu.

Cele aproximativ 1700 de piese, sunt constituite in cinci colectii:
 • Tesaturi - cuprinde scoarte, peretare, velinte din lana, dar si alte tesaturi din canepa, bumbac sau borangic stergare, asternuturi de pat, fete de masa, fete de perna sau presuri pentru cai. Valoarea lor artistica rezida in simplitate, echilibru si o gama cromatica insorita, elemente specifice creatiilor populare din Campia Romana.
 • Ceramica - in special piese de uz casnic: oale de fiert, chiupuri mari cu doua manusi pentru pastrarea alimentelor, oale cu toarta pentru dus mancare la camp, ulcioare, cani, cescute de tuica, talere si strachini, provenite din centre de olari traditionale (Oboga, Pisc, Horezu).
 • Obiceiuri- include cateva piese (cos de pomeni, stergare de nunta si de inmormantare, clopotei pentru cai, instrumente muzicale, pristolnice).
 • Lemn si metal - este formata dintr-o serie de unelte si instalatii urmarind ocupatiile traditionale in zona: agricultura, pescuitul, viticultura, industria casnica textila, mestesugul prelucrarii lemnului si al metalelor si de asemenea o serie de piese apartinand gospodariei taranesti.
 • Port popular - reuneste, alaturi de costume intregi femeiesti si barbatesti, si o serie de piese separate de port: fote, catrinte, camasi, marame, ipingele, pestemane, opinci, multe dintre acestea de o valoare artistica deosebita, prin ornamentatie si cromatica.
Sectia de Istorie Memoriala

Sectia de Istorie memoriala, un mai vechi deziderat al muzeului, a prins contur in ultimul deceniu, prin fondarea unui patrimoniu de profil si prin conceperea unor sectoare muzeale autonome. Situat intr-o cladire monument, recent restaurata, sectia dispune de un local propriu in Giurgiu (str. G. Cosbuc, nr. 14). In acest loc sunt depozitele de carte veche si bibliofila, fonduri documentare memoriale, atelierul de restaurare hartie si legatorie carte, precum si un cabinet informatic. I se adauga un obiectiv in administrare, casa memoriala a scriitorului petre Ghelmez din comuna Gogosari, inaugurata in 2004.

Savantul istoric literar Nicolae Cartojan este cel de la care provine cel mai important fond memorial. Aceasta zona a fost lacasul unde au aparut in operele unor numerosi scriitori, istorici, oameni de stiinta precum: Ion Barbu, Teohari Antonescu, Nichifor Crainic, Nicolae Darascu, Petre Ghelmez, Emil Culian, Dumitru Karnabatt, Victor Karpis, Ion Vinea, Tudor Vianu, Dimitrie Bolintineanu, I. A. Bassarabescu, Emanoil Bucusa.
O sala memoriala este dedicata fondatorul institutiei, arheologul Dumitru Berciu.
Muzeul valorifica editorial cercetarile din aceasta sectie in cadrul seriei "Restituiri", realizeaza expozitii si manifestari in parteneriate cu alte institutii de cultura.

Sectia de Istorie

Odata cu fondarea muzeului raional Giurgiu a fost infiintata in 1950 expozitia sectiei de istorie care a fost reorganizata in anul 1977, cu ocazia Centenarului Independentei, prezentand momente importante ale razboiului dintre anii 1877-1878.
Muzeul prezinta momente de la infiintarea orasului Giurgiu, perioada luptelor purtate de Mihai Viteazul cu Imperiul Otoman, monumente istorice (manastiri, biserici, edificii laice) dar si unele marturii ale modernitatii (sec. XVII - XVIII) create pana la eliberarea Giurgiului, in urma pacii de la Adrianopole (1829), contributiei localnicilor la evenimentele din anul 1848, la razboiul de independenta din 1877-1878, precum si la primul razboi mondial (1916-1918).

Sunt prezentate evenimente care subliniaza realizarile care individualizeaza Giurgiu la nivel national: prima corabie construita in Principatele Romane (Marita, 1834), prima linie de telegraf (1853), prima cale ferata (1869), primul pod in curba din Europa (Bizetz, 1906).

Colectiile importante sunt cele de carte veche (unicate), numismatica (tezaure), fotografii, arme, arta plastica si decorativa (pictura romaneasca), ceramica (faianta europeana si extrem orientala din secolul XIX).

Ultimele postari

^ Top