English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Judetean Mures

Targu Mures, judetul Mures

Telefon0365 430021
AdresaMarasti, 8
Fax0365 430021

Descriere

Muzeul Judetean Mures detine un patrimoniu de 205.188 bunuri culturale. Debutul de natura muzeologica la Targu-Mures a inceput spre finele secolului al XIX-lea, cand s-a fondat Asociatia Culturala si Economica a Secuilor.

Prima expozitie a Muzeului de Arta Industriala a avut loc pe 27 iunie 1886, iar in perioada 1890-1893 a ridicat edificiul Muzeului Secuiesc de Arta Industriala (actuala cladire a Muzeului de Stiintele Naturii). Cu o valoare istorica si documentara, colectia Muzeului de Arta Industriala nu s-a mai pastrat aproape deloc in timpul celui de al doilea razboi mondial.

Doar un numar redus de obiecte au intrat in colectia Muzeului de Arheologie si Etnografie, inaugurata in Palatul Culturii, in anul 1949. S-a salvat, in schimb, valoroasa colectie de ceramica si faianta, piesele sale reprezentand, azi, bunuri de valoare ale colectiei Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Bazele unui muzeu, in adevaratul sens al cuvantului, s-au pus cu sprijinul lui Aurel Filimon, fondatorul Muzeului de Arheologie si Etnografie din Targu-Mures, personalitate enciclopedica, complexa ca arheolog si etnograf, de numele sau sunt legate descoperiri de mare valoare stiintifica, care innobileaza colectiile de arheologie si etnografie ale muzeului de azi. Expozitia de baza de arheologie si etnografie, structurata in patru camere de la etajul II al Palatului Culturii, este deschisa in aprilie 1934.

Desi expozitia s-a inchis in conjunctura anilor 1940-1944, colectiile fiind depozitate, muzeul si-a continuat activitatea dupa razboi, pana in 1957, cand, prin hotararea Comitetului Regional de Partid si a Sfatului Popular Regional, cladirea fostului muzeu de arta industriala de pe strada Horea 24 a fost pusa la dispozitia actualului muzeu, deschizandu-se aici prima expozitie a Muzeului Regional din Targu-Mures.

In anul 1964, cladirea monument istoric din Piata Trandafirilor, nr. 11 a fost predata in administrarea muzeului. Aici a fost organizata Sectia de Istorie Moderna si Contemporana a Muzeului Judetean de azi. In anul 1984, s-a redeschis expozitia permanenta de etnografie si arta populara, cu sediul in Piata Trandafirilor nr.11, iar in anul 1988, cea de stiintele naturii. Drept urmare, la finele deceniului al VIII-lea al sec. XX, Muzeul Judetean Mures devenise un veritabil complex muzeal, in conditiile in care functionau patru sectii si un laborator de conservare-restaurare.

Un moment important in viata Muzeului Judetean Mures il constituie anul 1979-1980, cand cele doua expozitii, respectiv cea de Arheologie si cea de Istorie Moderna si Contemporana, au fost reunite si aduse in Palatul Culturii. Aceasta data poate fi considerata actul de nastere al Muzeului de Arheologie si Istorie, aflat in structura Muzeului Judetean Mures.

Spatiul expozitional s-a intins pe trei nivele ale aripii stangi a Palatului Culturii, expozitia cuprinzand tematic aspecte din istoria judetului si a etniilor care il locuiesc, incepand din cele mai vechi timpuri pana in perioada contemporana. Actualmente acesta sectie isi schimba sediul.

Muzeul de Istorie
are un patrimoniu care numara in jur de 57.000 de piese, care se constituie in colectii de: arta decorativa,documente, istorie, medalii si plachete, decoratii, numismatica, stiinta si tehnica. Activitatea expozitionala s-a realizat prin expozitii temporare care au pus in valoare colectiile muzeului privind dezvoltarea municipiului Targu-Mures.

Noua expozitie a Muzeului de Istorie va purta titlul de Muzeul culturii si civilizatiei muresene. Prin obiectele expuse si prin materialul intuitiv adecvat se va urmari reprezentarea tuturor etniilor conlocuitoare in spatiul muresan: romani, maghiari, germani, evrei etc., incepand din Evul Mediu pana in perioada contemporana. Expozitia s-a gandit a fi compusa din doua mari sectii: cea culturala si cea economica.

Ultimele postari

^ Top