English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Judetean Stefan cel Mare

Vaslui, judetul Vaslui

Telefon0235 311626
AdresaPiata Independentei, 1
Fax0235 311626
Emailmuseumvs@easynet.ro

Descriere

Muzeul Judetean Vaslui a fost infiintat in anul 1974, la 18 octombrie, cu profil mixt, de istorie si etnografie, avand la conducere pe prim directorul prof. Constantin Popescu, muzeograf cu experienta. Muzeul a fost apreciat inca de la inceputurile sale, considerat cel mai tanar muzeu al tarii, aspect valabil si astazi, si cel mai bine realizat din punct de vedere tematic, stiintific si muzeotehnic.

In cadrul Muzeului Judetean "Stefan cel Mare" din Vaslui, Sectia de Istorie Veche si Arheologie are ponderea cea mai insemnata, atat prin numarul mare de piese (peste 18.000 de obiecte), dar, mai ales, prin valoarea lor deosebita. Aceste piese acopera epocile straveche, veche si medievala ale istoriei romanilor si, in acelasi timp, denota o neintrerupta continuitate de locuire a populatiei autohtone in arealul actualului judet Vaslui.

De asemenea, datorita sapaturilor arheologice sistematice sau de salvare, zestrea culturala a acestei sectii s-a imbogatit incontinuu. Asa ca, din epoca pietrei dateaza o serie variata de obiecte, dintre care cele mai importante sunt: nucleele din silex, gratoarele si strapungatoarele de la Malusteni, Blagesti, Banca, Balteni etc.(paleolitic); ceramica, unelte si, mai ales, grupurile statuare antropomorfe si zoomorfe de la Dumesti, Blagesti, Schinetea, Igesti, Oprisita, Rediu, Garceni, Husi, Barlalesti, Dragesti, Rates Cuza, Chetresti, Duda-Epureni, Dodesti, Pojorani, Bogdanesti, Oltenesti, Voinesti etc. (neolitic-eneolitic); obiecte de podoaba si cele cultice de la Albesti, Adjudul Vechi, Suletea, Deleni, Balabanesti, Armasoaia, Rafaila, Pungesti etc.

Epoca metalelor este foarte bine ilustrata de catre descoperirile facute la Poienesti, Fedesti, Epureni, si, mai ales, Bunesti-Averesti, de unde provin, cele doua tezaure de obiecte de podoaba si de monede de tip Husi-Voinesti, dintre care se evidentiaza verigile, diadema, bijuteriile din aur si margelele din pasta de sticla. De mentionat sunt descoperirile din epoca Bronzului de la Garceni, Tacuta, Voinesti, Lipovat, Bogdana, Puiesti, Rasesti, Tansa, Danesti, Duda, Arsura, Pungesti, Cretesti, Vutcani, Barzesti, Murgeni, Vaslui etc., unde s-au descoperit depozite de obiecte din bronz, topoare, sceptre din gresie si obiecte de podoaba.

Se observa aceeasi statornicie si continuitate a autohtonilor pe aceste meleaguri, in epocile daco-romana, post-romana si a migratiilor popoarelor, in paralel cu fenomenul de patrundere a migratorilor. Pentru secolele V-XI, se releva monedele izolate si tezaurele monetare de la Dodesti, Voinesti, Danesti, Raducani, Fedesti, Falciu, precum si obiecte de tip Dridu de la Dodesti.

Sectia de Istorie Medievala a Muzeului Judetean "Stefan cel Mare" este una dintre cele mai prestigioase sectii si, prin valoarea deosebita a patrimoniului sau, ea reprezinta un important punct de atractie pentru publicul vizitator. Cele mai reprezentative piese sunt monedele si obiectele de podoaba din argint din cadrul tezaurelor de la Schinetea (secolul XV) si Baltati (secolul XVI).

Epoca lui Stefan cel Mare este foarte bine infatisata prin: fragmente ceramice: cahle, rozete, discuri, olane, teracota etc.; documente emise de domnitor la "Curtile Domnesti" - Vaslui; fragmente textile provenite de la accesoriile vestimentare si, mai ales, monede - 2 monede anepigrafe, din argint, de la Alexandru cel Bun, dublii grosi din secolele XV-XVII, dar si valorosii ducati venetieni sau monedele polone si maghiare etc. Aceste piese au fost gasite in cadrul sapaturilor arheologice de la "Curtile Domnesti" Vaslui si de la Biserica "Sf. Ioan Botezatorul" din Vaslui (ctitorie stefaniana, de la 1490). Dintre cele mai semnificative monumente medievale din secolele XVI-XIX, se remarca Manastirea Floresti, de unde au fost aduse urmatoarele obiecte: salba din aur, continand obiecte de podoaba; ceramica, unelte etc., toate din secolele XVII-XVIII.

Cultura spirituala medievala este ilustrata prin existenta obiectelor cunoscutilor carturari Nicolae Milescu Spataru si Dimitrie Cantemir, prin cartile vechi din secolele XVII-XIX (scrise in slavona si chirilica), dar si prin prezenta obiectelor de cult.
Pornind de la miscarea revolutionara din anul 1848 pana la momentul reintregirii statului roman, in localul afectat sectiei moderne sunt prezentate atat piese originale, cat si harti, fotografii, documente care vorbesc de participarea vasluienilor la cele mai semnificative evenimente de la sfarsitul secolului XIX. Un spatiu vast este destinat razboiului de independenta 1877-1878, in special prin eroul legendar "Penes Curcanul".

Medalistica Muzeului "Stefan cel Mare" este organizata pe doua planuri: unul doreste expunerea tezaurelor si a colectiei de monede antice, medievale, bizantine, moderne, iar unul prezentarea medaliilor si plachetelor ce constituie donatia facuta de doctorul Constantin Teodorescu muzeului vasluian. Ultimele piese intrate in patrimoniul muzeului (1998) apartin tezaurului de la Baltati, fiind alcatuit dintr-un numar mare de monezi din argint, aproape 850 si obiecte de podoaba. Este un tezaur medieval, in care sunt predominante monedele poloneze din vremea lui Sigismund al II-lea Augustus, rege al Poloniei si Mare Duce de Lituania.

Sectia de etnografie si arta populara, deschisa in anul 1975, este structurata pe ocupatiile principale si secundare ale locuitorilor acestor meleaguri. Patrimoniul este alcatuit din textile de interior traditionale, in numar de 425 de piese, cu functii utilitare sau ceremoniale: stergare, fete de masa, fete de perna, prostiri, laicere, scoarte, velite; piese de port popular, precum si piese legate de anumite date calendaristice importante sau de sarbatori religioase. Mastile din satul Voinesti se evidentiaza prin originalitate si prin filonul primitiv pe care l-au pastrat inca din preistorie, avand un numar de 170 de piese.

La data de 11 martie 1989 a fost deschisa expozitia de arta contemporana, ca urmare a donatiei facute de dr. Constantin Teodorescu din Barlad, cunoscut colectionar si filantrop. Colectia "Dr. Constantin Teodorescu" este incarcata nu numai de conotatii afectiv-nostalgice, ci constituie si una dintre ipostazele unui muzeu imaginar al sufletului contemporan.

Expozitia "Ion Sava (1900-1947)" a fost deschisa in anul 2002, iar cele 90 de piese prezinta activitatea de grafician a celui care a fost regizor, scenograf, dramaturg, publicist, sculptor si critic de arta in perioada interbelica.

Ultimele postari

^ Top