English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara

Baia Mare, judetul Maramures

Telefon0262 276895
0262 211927
AdresaDealul Florilor, 1
Fax0262 276895
Emailoffice@maramuresmuzeu.ro

Descriere

Activitatea Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara isi cunoaste debutul adevaratei activitati cu caracter muzeal in anul 1968. Cresterea substantiala a colectiilor Sectiei de Etnografie, precum si deosebita valoare a pieselor, au adus cu sine nevoia de a organiza muzeul etnografic cu o expozitie pavilionara. In acest sens, a fost obtinuta cladirea Teatrului de Vara, astfel ca la 1 iulie 1978 sa fie deschisa expozitia pavilionara de baza a Sectiei de Etnografie si Arta Populara.

Expozitia pavilionara aduce posibilitatea turistilor de a admira in cadrul acesteia tezaurul creatiei populare materiale din cele patru zone etnografice: Tara Maramuresului, Tara Chioarului, Tara Lapusului si Tara Codrului. Organizata in 4 sali, expozitia prezinta ocupatiile traditionale, mestesugurile artistice, instalatiile tehnice, portul popular si obiectele de cult.
 
Prima sala prezinta ocupatiile de baza, agricultura si cresterea animalelor, precum si o parte a ocupatiilor secundare, albinaritul, culesul din natura, vanatoarea si pescuitul.

Agricultura este prezentata cu ajutorul a diferitelor unelte cu ajutorul carora taranul pregatea pamantul pentru cultura, ingrijea culturile si in final culegea recolta precum: plugurilor din lemn, a grapei cu colti de lemn, a semanatorilor etc.
Cresterea animalelor este cea de a doua ocupatie principala a locuitorilor din Maramures ce se afla in stransa interdependenta cu agricultura. Albinaritul era ocupatie principala a locuitorilor mai ales din zona Chioarului mentionata in documentele medievale.
Vantoarea era realizata in general cu capcane de metal de diferite marimi in functie de animalul care urma sa fie prins.
Pescuitul este prezentat in expozitie prin cateva vase si cosuri cu care se pescuia in ape cu debite mai mari.

In a doua sala sunt prezentate instalatiile tehnice si trei dintre cele mai importante mestesuguri: fieraritul, dulgheritul si tamplaria.
Instalatiile thenice sunt prezentate prin doua tipuri de prese de ulei cunoscute si sub numele de oloinite. Dulgheria si tamplaria, pentru cele patru zone etnografice, sunt deosebit de importante aici dezvoltandu-se o adevarata civilizatie a lemnului.

Sala a treia este dedicata in prima parte unuia dintre cele mai vechi si mai dezvoltate mestesuguri din nordul Romaniei si anume olaritul. Colectia de ceramica are ca centru Valea Izei si cuprinde piese datate in secolul al XIX- lea. Ea a primit numele de ceramica de Valea Izei pentru ca pe aceasta vale din Tara Maramuresului a fost intalnita cel mai des.

Ceramica din Tara Lapusului este prezentata prin piese ceramice nesmaltuite si piese ceramice smaltuite. Obiectele de cult, icoanele pe lemn sunt cele mai vechi piese de cult care decorau interioarele bisericilor din lemn din nordul tarii. Cele expuse sunt datate incepand cu sec al XVII-lea. Icoanele pe sticla trateaza subiectul religios prin filtrul cultului ortodox.

Sala a patra prezinta portul popular si textile de interior, facandu-se o distinctie neta intre cele patru zone etnografice. Portul popular este expus atat in intregime cat si ca piese izolate. Specificul tesaturilor de interior sunt elementele geometrice reprezentative pentru nordul tarii. Maiestria artistelor anonime este binecunoscuta in tara si in afara ei. Prin intermediul tesaturilor create, al portului sau a textilelor de interior, tarancile isi exteriorizau sentimentele si in acelasi timp isi demonstrau in fata comunitati maiestria si sarguinta.

In peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor a fost inaugurat in anul 1984, Muzeul Etnografic in aer liber. Acesta isi propune sa acopere, din punct de vedere muzeistic, realitatea civilizatiei si culturii populare din spatiul administrativ al Judetului Maramures si partial al fostei Regiuni Maramures zonele etnografice: Lapus, Maramuresul Istoric, Chioar, Codru, Oas.

Un loc important in cadrul Muzeul Etnografic in aer liber, il are principala unitate din cadrul gospodariei - casa de locuit. Aceasta unitate de baza a economiei romanesti este inconjurata de constructii cu caracter economic.

In mijlocul Muzeului Satului se afla biserica de lemn ce provine din satul Chechis, sat ce a apartinut domeniului Baia Mare dupa cum o atesta documentele din 1566. Monumentul este construit din lemn de stejar avand dimensiuni relativ mici: 12,45 m lungime si 4,5 m latime cu inaltimea peretilor de 2,40 m. Acoperisul bisericii are un singur corp si se incadreaza stilului transilvanean al bisericilor de lemn. Invelitoarea este realizata din sindrila de brad cu cioc. In interior biserica este decorata cu obiecte de cult ce fac parte din colectiile muzeului etnografic.
 

Info

Program vizitare:
Luni: Inchis;
Marti - Vineri: 9 - 16;
Sambata - Duminica: 10 - 14.

Tarife

Taxa vizitare:
•Adulti: 2 Ron;
•Copii, Pensionari: 1 Ron;
Taxa foto: 5 Ron;
Taxa filmare: 10 Ron.

Ultimele postari

^ Top