English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Judetean de Istorie

Baia Mare, judetul Maramures

Telefon0262 211927
AdresaMonetariei, 1-3
Fax0262 211927
Emailoffice@maramuresmuzeu.ro

Descriere

Maramuresul a fost atestat documentar prima oara intr-un document din anul 1199. Perioada de inceput este dominata de prezenta in zona a romanilor, lucru semnalat prin descoperirile de la Cuhea, Giulesti, Sarasau. Independente pana in secolul al XIII, voievodatul Maramuresului, ca si cnezatele de pe Iza (Cuhea, Dragomiresti, Moisei) si cele de pe Mara, au reprezentat un puternic zid asezat in fata navalirii tatare, iar mai tarziu, au opus o darza rezistenta catolicizari fortate a romanilor de catre regalitatea maghiara, mai ales prin "razvratitul" Bogdan de Cuhea, care in 1359, trecand pasul Prislop, avea sa intemeieze Moldova ca stat feudal independent. 

Prima expozitie de istorie ce cuprinde piese de arheologie, numismatica, arme, obiecte de breasla, documente, a fost deschisa in anul 1889 la Baia Mare. Desi inceputul a fost modest, varietatea si numarul obiectelor era restransa, ulterior colectiile muzeale au crescut prin donatii, cercetari de teren sau achizitii, ajungand astazi in patrimoniul Sectiei de Istorie aproximativ 28.000 obiecte. Din patrimoniul Sectiei de Istorie ce reflecta evolutia istoriei locale incepand cu secolul XIV pana in secolul XX amintim mai multe colectii: de istorie medie, de arme medievale, de arheologie medievala, de numismatica, de ceasuri etc.

Colectia de istorie medie cuprinde o varietate de vestigii: tipare de sigilii apartinand breslelor care si-au desfasurat activitatea in spatiul orasului Baia Mare si in teritoriile adiacente lui, unelte apartinand breslelor mai reprezentative cum sunt breasla argintarilor, aurarilor, croitorilor, macelarilor etc.

Din colectia de arme medievale, de o insemnatate deosebita sunt: palosul orasului Baia Mare (sec. XIV), spade si sabii (sec XIV),  piese de harnasament si arme care au apartinut lui Pintea Viteazul. Colectia mai cuprinde circa 100 de piese din care amintim urmatoarele tipuri de arme: arme albe ofensive-arme de taiere si impungere(secolele XIV-XVIII); arme de aruncare si impungere; arme de lovire; arme de lovire si taiere (halebarde-sec. XVI); piese din arme de aparare individuala (cuirasa, zale-sec. XVI-XVII).

Colectia de arheologie medievala cuprinde piese de mare valoare istorica, identificate in urma descoperirilor arheologice de la Cuhea (Bogdan Voda), Giulesti, Chioar. Au fost descoperite in acest sens obiecte de ceramica, obiecte de fier, aur, obiecte din piatra, piese de mare valoare istorica.

Colectia de numismatica este reprezentata de monede, majoritatea de la sfarsitul secolului XVIII - XIX (monede austriece si unguresti). Colectia mai cuprinde si monede  romanesti din timpul domniei lui Carol I pana in zilele noastre, din metal comun si metal pretios (argint ) precum si bancnote. Majoritatea monedelor apartin fondului vechi creat de institutia muzeala la inceputurile sale, carora li se adauga achizitii noi incepand cu anii '80.

In cadrul Muzeului Judetean de Istorie se gaseste o notabila colectie de ceasornice, apartinand sec. XVIII-XX cu mecanisme fabricate in diferite ateliere europene, peste 300 de piese, colectie constituita prin donatii si achizitii. Pendula de perete contemporana Revolutiei Franceze din 1789, cu un spectaculos cadran pe care sunt marcate si echinoctiile si solstitiile in limba latina, iar timpul zilei in zece ore si anul in zece luni, este o piesa cu caracter unicat.

Masivele orologii de turn, respectiv cel al vechiului mecanism al Turnului Stefan si mecanismul din clopotnita Bisericii Reformate, precum si mecanismele de perete si postament cu decor fastuos, caracteristic stilului Rococo, sunt obiecte ce detin un loc important in colectie. Exista deasemenea  si sigilii, tipare de sigilii, stampile, insigne, bancnote, ce fac obiectul colectiei de istorie moderna si contemporana.

Pentru perioada moderna (secolul XVIII - XIX) detinem documente in limba romana (1840 - 1918), o buna parte dintre acestea fiind documente ecleziastice; acestora li se adauga obiecte de arta decorativa din alama -sec XIX, lampi cu petrol, lampi de tavan, sfesnice, instrumente muzicale - ocarina, flaut, gramofon, pian, titere - datand din sec. XIX. Colectia de istorie contemporana cuprinde afise din perioada interbelica si postbelica, medalii, ordine, clisee fotografice care ofera informatii de ordin edilitar, privind evolutia orasului Baia Mare in anii 1950- 1960, patrimoniul insumand aproximativ 5000 piese.

Colectia de tehnica miniera cuprinde aproximativ 1000 de piese, care face posibila reconstituirea evolutiei tehnicii miniere in regiunea nord-vestica a Romaniei. Cea mai mare parte a obiectelor tridimensionale o constituie instrumentele specifice de minerit, mijloacele de iluminat, mijloacele de transport ale minereului precum si parti componente ale instalatiilor miniere - axul unui troliu manual de extractie sec. XVIII.

Colectia de aparatura fotografica si fotografii de epoca cuprinde: aparatura si accesorii foto, fotografii de studio cu insemnele fotografului pe verso, executate dupa negativele pe sticla, fotografii vech. Acestea provin de la fotografii baimareni care au activat in perioada interbelica si postbelica, ilustrand evolutia tehnicii fotografiei, diversele tehnici de realizare a fotografiei.
Colectia de fotografii vechi cuprinde cele mai vechi imagini ale pietei centrale a orasului, cea mai veche fotografie datand din 1862.

Biblioteca Muzeului Judetean Maramures cuprinde aproximativ 20000 volume de carti, din care 11000 volume formeaza fondul vechi de carte iar 9000 volume fondul de carte curenta, preponderent in limba romana.

In cadrul fondul vechi de carte, ce este format din carte veche straina, carte veche romaneasca, manuscrise, periodice si carti din sec. XIX si prima jumatate a sec. XX. Acesta a fost preluat de la Muzeul Orasenesc Baia Mare si completat prin donatii si achizitii.
Volumele acopera domenii diverse: limba si literatura - Publius Vergilius Maro, Opere, Buda 1784; Carlo Goldoni, Teatru, Monaco 1864; Dictionar ebraic, 1645; Dictionar latin-german, german-latin, Leipzig, 1796; teologie - Sfanta Biblie, Cartea Profetilor, Koln, 1684; istorie - Istoria universala, Viena, 1743; geografie - Compedium de geografie universala, Viena, 1757; drept juridic - Tratul de criminologie, 1687; minerit - Georgius Agricola, De re metallica, Basel, 1557 etc.

Carte veche romaneasca si carte romaneasca dupa 1830, cu caractere chirilice si alfabet de tranzitie: Psaltire, Iasi, 1743; Bucoavna (abecedar), Sibiu, 1788; Poluslav, Iasi, 1793; Petru Maior, Predice sau invataturi la toate duminicile de peste an, Buda,1811; Liturghier, Blaj 1836; Psaltire, Iasi 1843; Gheorghe Sincai, Hronica romanilor si a mai multor neamuri, Iasi, 1853; Iosif Vulcan, Poesii, Pesta, 1866; Petre Bran, Margaaritare, Satu Mare, 1874; Tit Bud, Indreptar practic, Gherla, 1883 Vasile Goldis, Istoria Universala, Brasov, 1893; Biblioteca detine si o bogata colectie de ziare si reviste in limba germana si maghiara: Zeitschrift fur Therapie, 1888-1890; Nagybanya es VideKe (Baia Mare si imprejurimile); Nagybanya ( Baia Mare ); Orvosi Hetilap (Revista medicilor) etc.

Fondul de carte curenta format prin achizitii, donatii si schimburi de carte cu institutii similare din tara si strainatate cuprinde aproximativ 9000 volume: arheologie, istorie, arta si etnografie.

Tezaur

•Tezaurul monetar de la Baia Mare, 75 piese din aur: Ducati- Ioan Zapolya sec. XVI, Stefan Bathori sec. XVI, Sigismund Bathori sec. XVI, Gabriel Bathori sec. XVII; Ducati- Austria, Parma, Modena, Florenta, sec. XVI-XVII; Guldeni belgieni, sec. XVI; Monede turcesti; Florini ungari-Matei Corvin, Rudolf II, Ludovic II, Ferdinand I, sec. XVI; Ducat emis la Baia Mare in timpul lui Rudolf II, 1590;
•Tezaurul monetar de la Remeti, 405 piese din argint;
•Tezaurul monetar de la Arduzel, sec. XVII, 414 piese din argint;
•Tezaurul monetar de la Budesti, 600 piese din argint: Grosi polonezi, sec. XVI; Taleri austrieci, sec. XVI; Monede unguresti, sec. XVI;
•Tezaurul monetar de la Baia Mare, sec. XVI-XVII, 105 piese din argint;
•Tezaurul monetar de la Berchez, sec. XV-XVIII, 94 piese din argint;
•Piese din fondul vechi al muzeului: Monede, sec. XVI-XIX; Pahar datat, 10.01.1906; Potir cu capac, datat 22.04.1897; Stativ lat cu capac, 1859; Farfurie cu inscriptie; Placheta cu scena biblica; Potir din argint, 1715; Monede romanesti, 1878-1914;
•Descoperiri intamplatoare si achizitii: Moneda, Sigismund Bathori 1594; Moneda, Maria Tereza 1774; Moneda, Franz Josef 1858, 1860, 1867; Moneda, bizantina; Moneda tracica, 306-328 i.H.; Stater, Alexandru cel Mare; Ducat Honorius Aureus; Moneda romana Antonius Pius, Denar roman, Marc Aureliu; Tetradrahma, 312 i.H;

Info

Program vizitare:
Luni: Inchis;
Marti - Vineri: 9 - 16;
Sambata - Duminica: 10 - 14.

Tarife

Taxa vizitare:
•Adulti: 2 Ron;
•Copii, Pensionari: 1 Ron;
Taxa foto: 5 Ron;
Taxa filmare: 10 Ron.

Ultimele postari

^ Top