English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Literaturii Romane

Bucuresti, Muntenia

Telefon021 2125845
021 2125846
021 2129651
AdresaBlvd. Dacia, 12
Fax021 2125846
021 2129651
021 2129652
Emailinfo@mlr.ro
muzeulliteraturii@xnet.ro
expo@mlr.ro

Descriere

Colectia Muzeului Literaturii Romane impresioneaza printr-un amplu fond de manuscrise, documente, carti vechi, editii princeps. Cu ajutorul exponatelor se incearca formarea unei imagini expresive a dezvoltarii literaturii romane, si a unei stranse legaturi intre literatura si viata si aspiratiile poporului roman.

Muzeul Literaturii Romane isi face aparitia in jurul anului 1950, cand Uniunea Scriitorilor sarbatorea 100 de ani de la nasterea poetului national, Mihai Eminescu. Cu aceasta ocazie, numerosi scriitori de seama ai vremii fac ample donatii la muzeu.

Infiintarea unui muzeu de literatura a fost dorinta academicianului Dumitru Panaitescu-Perpessicius, care urmarea sa adune intr-un loc numeroase manuscrie literare importante pentru literatura nationala.

Cu ajutorul donatiilor facute de Uniunea Scriitorilor in 1950 si cu sprijinul primit de la personalitatile celebre ale vietii literare romanesti, Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Jacques Byck, Tudor Arghezi, Mihai Beniuc, Victor Eftimiu, Dumitru Panaitescu Perpessicius a reusit sa intemeieze Muzeul Literaturii Romane.

Aceasta institutie avea rolul de institut de cercetare care sa reinvie pulsul vietii literare romanesti de-a lungul epocilor ei de dezvoltare.
Prin intermediul Muzeului Literaturii Romane, academicianul Perpessicius a dorit sa valorifice patrimoniul literar romanesc sa comunice mesajul operelor literare prin mijloace specifice muzeale.

Ca deviza, academicianul a gasit de o deosebita valoare literara urmatoarele cuvinte : "Flacara verbului romanesc intrupata in cele mai frumoase opere ale scriitorilor sa arda, sa lumineze si sa incalzeasca."
Muzeul a fost deschis publicului la 1 iunie 1957, avand ca sediu Casa Toma Stelina din Sos. Kiseleff, Nr.10.

Muzeul Literaturii Romane a trezit imediat interesul presei epocii, Tudor Vianu scriind in Gazeta literara: "Perpessicius si colaboratorii lui au strans documentele cu mare pricepere, ne-au infatisat scriitorii in legatura lor cu mediul si cu contemporanii lor in forma prezentarii directe, vii si convingatoare a imaginii vazute".

Specificul unui muzeu literar a fost  dezbatut cu multa vreme in urma la Comitetul international al muzeelor (ICOM), dorindu-se realizarea unei expozitii literaretoti prin colaborarea intre muzeograf, arhitect si grafician, care sa realizeze o scenografie atractiva, sugestiva in scopul reconstituirii unei epoci literare, a unui curent literar, a unei opere importante, uneori apelandu-se la inversiuni temporale, pentru a rearanja elementele procesului de creatie.

Casa in care se afla in prezent Muzeul Literaturii Romane a fost construita de marele vornic Alexandru Villara, in mahalaua Popa Cosma si daruita ca zestre fiicei sale Elena Villara, la casatoria acesteia cu boierul Scarlat Kretzulescu.

Ultimele postari

^ Top