English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Zoologic Babes Boylai

Cluj-Napoca, judetul Cluj

Telefon0264 595739
AdresaClinicilor, 5-7
Emaildceuca@biolog.ubbcluj.ro
Persoana de contactCeuca Delia

Descriere

Muzeul Zoologic Babes Boylai a fost deschis in anul 1859, si reprezenta o sectie a muzeului ardelean, Muzeul Zoologic al Universitatii Clujene. De-a lungul timpului, acest obiectiv turistic si-a imbogatit patrimoniul, adunand in prezent peste 300.000 de piese.

Renumele international, pe care orasul universitar Cluj il obtinuse, la sfarsitul primului deceniu al secolului XX, odata cu deschiderea Universitatii Daciei Superioare in 1919, se datoreaza unor personalitati marcante pentru acea perioade printre care se numara profesorii biologi Emil Racovita, primul titular al Catedrei de Biologie generala din Romania, infiintata in 1920 si Alexandru Borza.

Muzeul Zoologi
c se gaseste in incinta cladirii care gazduieste Facultatea de Biologie, Institutul de Speologie, Biblioteca facultatii, Centrul de Cineficare al Universitatii si Centrul de Microscopie Electronica.

Acest edificiu a fost construit dupa modelul Institutului de zoologie din Napoli si dateaza din jurul anului 1912. Muzeul Zoologic apartine de Patrimoniul Universitatii ,"Babes-Bolyai'', si dispune din mai multe colectii stiintifice de animale (colectia lepidopterologica Franzenau, colectia malacologica Biltz, colectia de izopode Radu etc.).

Ca valoare stiintifica si dupa numarul de exemplare expuse, Muzeul Zoologic se gaseste pe locul secund, dupa Muzeul 'Grigore Antipa', din Bucuresti.

Colectia muzeala este dispusa in trei expuneri: expozitia de baza, ce aduna un numar mare de vertebrate si nevertebrate, expuse izolat sau in diorame si microdiorame care ilustreaza cadrul natural; colectiile stiintifice, care insumeaza peste 300.000 exemplare de animale (din care majoritatea sunt insecte ), si care sunt accesibile doar specialistilor; rezerva muzeului, a carui material biologic are caracter temporar sau cu care se intregeste expozitia de baza.

In afara de speciile autohtone, majoritatea exponatelor ilustreaza fauna exotica, cum este de exmplu scoica-de-perle (Meleagrina margaritifera), fluturele migrator Monarh (Danaus plexipus), colectia de corali, scorpionul african (Pandinus imperator), o varietate completa de pesti Dipnoi, stele-de-mare, mana Sfantului Petru (Zeus Faber mauritanicus), pestele-electric african (Malapterurus electricus), o specie de sarpe marin (Pelamis bicolor), surucucu (Lachesis atrox), gainusa de desert (Sierrapthes paradoxus), dropia-gulerata (Chlamydotis undulata), tucanul (Ramphasthos toco), pasarea paradisului (Paradisea apoda), cangurii (Protemnodon rufogrissea), girafa, (Giraffa camelopardalis), ursuletul-spalator( Procyon lotor), mangusta (Herpestes ichneumon), grupul de feline mari (Felis leo, F. tigris, Panthera onca) si multe altele.

Aspectele comportamentale ale vietii animalelor sunt ilustrate in mai multe moduri. Spre exemplu sunt dispuse insectare tematice in care sunt prezentate variatiile de talie ale fluturilor in anotimpul ploios si secetos, aspecte de homocromie copianta si mimetism la fluturi si larve si de asemenea etape ale elaborarii firului de matase la fluturele-de-matase (Bombix mori).

De un interes deosebit este si microdiorama in care se afla expusi grangurii (Oriolus oriolus). Aici este infatisat atat fenomenul de dicromism sexual, dar si locul in care este creat cuibul si ponta. O diorama deosebit de reprezentativa este si cea in care este reprezentata lupta pentru existenta pe timp de iarna intr-o padure din zona noastra, si care aduna totodata un spatiu explicativ bine documentat.

Cat despre colectiile stiintifice acestea se gasesc in majoritate intr-o sala anume destinata si simbolizaeaza rezultatul cercetarilor de o viata a mai multor oameni de specialitate, o parte dintre acestia foste cadre didactice sau studenti ai facultatii de biologie.

Se mai gasesc insa si colectii tematice reprezentate in salile muzeului. Totusi, datorita faptului ca peste acest muzeu au trecut doua razboaie mondiale, o parte din aceste colectii nu mai au documentatie stiintifica.

Expozitia propriu-zisa a Muzeului Zoologic Babes Boylai infatiseaza si animale care reprezinta raritati, specii disparute sau endemisme ca de exemplu nautilul (Nautilus sp.) relict din era primara, care este prezent doar in Oceanul Pacific, (Lymulus polyphemus) singura forma actuala din grupul demult disparut al Trilobitilor, tuatara (Sphenonon punctatus) care traieste in Noua Zeelanda si care este ruda cu reptilele preistorice, asperetele (Romanychtis valsanicola) , care se gaseste doar in apele raului Valsan si cativa afluenti, porumbelul-evantai (Goura victoria) vulturul-barbos (Gypaetus barbatus) si vulturul plesuv (Aegypius monachus), ambele specii disparute definitiv din fauna tarii noastre, , pasarea kiwi (Apterix öeweni) tot din Noua Zeelanda ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) si echidna (Zaglosus brujnei) din Australia.

Datorita vastului material faunistic de dispune muzeul, acesta a participat cu expuneri la organizarea de expozitii temporare la muzeele din Vatra-Dornei si Targu-Mures si de asemenea a fost aranjata o expozitie temporara de reptile vii venita de la Arad.

Muzeul Zoologic Babes Boylai reprezinta in special baza materiala de studiu pentru studentii Facultatii de Biologie. De asemenea muzeul este vizitat in fiecare an de catre grupuri de studenti ai facultatilor de Biologie, Agronomie, din alte centre universitate, de catre studenti ai Facultatii de Arte Plastice, elevi si cercetatori, care pot astfel sa-si completeze studiile legate de fauna.

Muzeul a realizat si cateva expoziti temporare cu variate tematici ca ,"Herpetofauna romaneasca" (care a fost transformata in expozitie permanenta), "Din fauna Marii Negre", "Vizitatori de iarna pe teritoriul romanesc" si s-a organizat de asemenea o expozitie temporara de reptile vii.

Ultimele postari

^ Top