English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul de Istorie

Aiud, judetul Alba

Telefon0258 861310
AdresaPiata Consiliul Europei, 24
Emailpaul_scrobota@yahoo.com
Persoana de contactPaul Scrobota

Descriere

Fondat in anul 1796 pe langa Colegiul Academic Bethlen, colegiu transferat la Aiud de la Alba Iulia (1622), inceputurile muzeului sunt legate de asa numitul Raritatvm Et Rervm Natvralivm Mvsevm. La aceasta data alaturi de esantioanele din domeniul stiintelor naturale in "Muzeul raritatilor si lucrurilor naturale" sau "Casa colectiilor", se aflau si piese istorice. "Raritatile" din domeniul istoriei erau stranse in grupa numita "lithophilocicum" si in aceea a obiectelor rare "executate cu mana". Aceste categorii de obiecte muzeale s-au inmultit in anii urmatori. In acest sens un accent deosebit a fost pus pe adunarea de piese numismatice, care in anul 1822 numarau 595 de monede si medalii din aur si argint, iar in anul 1868 colectia a ajuns sa numere circa 2000 de piese.

In anul 1862 profesorul P. Szathmary Karoly a pus bazele unei colectii propriu-zise de antichitati, ce cumula peste o suta de obiecte din piatra si bronz denumite "antichitati indigene si romane". Colectia a fost imbogatita substantial, pana la finele secolului al XIX-lea, gratie stradaniilor custodelui acestuia, Herepei Karol (1881-1896). Un colaborator al acestuia a fost tanarul aiudean Fenichel Samuel, care va deveni pentru cativa ani unul dintre subalternii arheologului Grigore Tocilescu, la Muzeul de Antichitati din Bucuresti, apoi fiind primul transilvanean care a vizitat Noua Guinee, unde a studiat si colectionat obiecte privind etnografia si arta papuasilor (1891 - 1893). In acest sens, circa patruzeci de obiecte au ajuns in colectia muzeului aiudean. Colectia numismatica in anul 1914 numara 3621 monede si medalii, iar la sfarsitul anului scolar 1917/1918, potrivit Buletinului Colegiului, existau 9057 obiecte "antice" si 836 istorice, iar colectia etnografica avea 1424 piese.

Muzeul de Istorie aiudean reprezenta o institutie culturala de sine statatoare in anul 1950. Din punct de vedere organizatoric, printre cei care au contribuit la imbogatirea patrimoniului cultural, se impune a fi amintiti: dr. Valeriu Lazar, prof. Lidia Chitu, prof. Matilda Takacs. Au fost realizate sapaturi arheologice la villa rustica de la Aiudul de Sus, la Ciumbrud, Cicau, Cheile Valisoarei si Lopadea Veche, in parteneriat cu Institutul de Arheologie din Cluj - Napoca, Muzeul de Istorie a Transilvaniei si alti colaboratori, realizandu-se atat augmentarea patrimoniului muzeal cat si studierea istorico - arheologica a zonei. Astfel patrimoniul s-a marit cu vestigii descoperite in Aiud si regiunea din preajma.

Actualmente intregul patrimoniu al muzeului se ridica la peste 30.000 obiecte muzeale, din care aproximativ 2/3 tin de domeniul arheologiei.

Muzeul de Istorie este situat inca din 1950 in Palatul Princiar, parte componenta a complexului de arhitectura medievala biserica fortificata, numita si Cetatea Aiudului. Edificiul conserva in memoria zidurilor sale de piatra si caramida amintirile unor importante evenimente din istoria medievala si moderna a Aiudului si imprejurimilor sale.

Aparitia unor initiative generoase si investitii concrete sunt asteptate de aceasta, din partea celor imputerniciti sau a altora, menite sa-l salveze de pericolul ce-l ameninta cu degradarea rapida si chiar cu o posibila extirpare, in conditiile continuei tergiversari a lucrarilor de restaurare, atat a edificiului cat si a intregului complex arhitectural medieval.

Muzeul de Istorie
ofera vizitatorilor in salile expozitiei de baza vestigii arheologice, insotite de material (texte, etichete, material ilustrativ), prin intermediul carora se recompune istoria meleagurilor aiudene. Pot fi puse in evidenta vestigii apartinand unor culturi neolitice (Turdas, Petresti, Decea Muresului), din bronzul timpuriu (Cotofeni, inclusiv material din tumuli) si fazele evoluate ale epocii bronzului (Sighisoara - Wietenberg si Noua), din depozitele de bronzuri de la inceputul epocii fierului (de exceptie fiind depozitul de la Aiud), din cimitirele de factura scitica si celtica de la Aiud si zona, din asezari si locuinte dacice.

Multe din materialele dacice descoperite in zona Aiud au ajuns si in alte muzee, precum: Muzeul ardelean (azi MNITrans, Cluj Napoca) unde se afla vase grecesti de import din secolele III-V A.C., monede de argint dacice, un colier torsionat de argint; Muzeul National din Budapesta unde la sfarsitul secolului trecut si inceputul celui actual au ajuns monede de argint si obiecte de podoaba (colier torsionat, bratari cu capete petrecute), toate de factura dacica; de asemenea, la Kunsthistorisches Museum din Viena este mentionata o bratara dacica de argint.

Vizitatorul poate admira, la etajul cladirii marturii din epoca antica, perioadele prefeudala, feudala si moderna.
Acestea sunt vestigii (cu precadere ceramica) din asezari ce apartin fazei clasica a culturii daco - getice (epoca Burebista - Decebal), material ceramic, podoabe, inscriptii si sculpturi de factura provinciala romana dar si de import, marturii ale convietuirii daco - romane iesite la suprafata cu ocazia unor sapaturi arheologice (Aiudul de Sus - villa rustica Aiud - "Cetatuie", Ciumbrud, Cicau etc.), vestigii (material ceramic, arme, piese de harnasament, podoabe) din secolele IV - IX pChr., inclusiv de la neamuri de migratori (gepizi, slavi, avari, maghiari). Perioadele moderna si contemporana sunt reprezentate prin piese din material ceramic, arme albe si de foc, diferite accesorii militare. Tot aici mai pot fi vazute si piese din Papua-Noua Guinee ce fac parte din colectia Fenichel Samuel.


Program de vizitare :

Marti - Vineri: 8 - 16
Sambata - Duminica: 8 -12
Luni: inchis

Ultimele postari

^ Top