English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul de Istorie

Targoviste, judetul Dambovita

AdresaCalea Domneasca, 189

Descriere

Muzeul de Istorie a fost deschis pentru vizitare in anul 1967, la 11 mai si este amplasat intr-o cladire ce dateaza din a doua jumatate a secolului al-XIX-lea. Cladirea este specifica stilului neoromanesc si a fost inaltata dupa planurile arhitectului Ion Mincu, pe beciuri cantacuzine de secol XVII.
Muzeul de Istorie gazduieste dovezi ale civilizatiei unui popor expuse printr-unul dintre cele mai folositoare mestesuguri- tiparul.

Muzeul
prezinta evolutia scrisului, incepand cu aparitia sa si continuand cu inventarea tiparului cu litere mobile de catre Guteberg si raspandirea lui in Europa.
Muzeul este dovada eforturilor mesterilor tipografi si miniaturisti, care au inceput la Targoviste: Dimitrie Liubavici, Macarie, Coresi, Oprea Logofatul, Mitrofan Gregoras, Antim Ivireanu, Meletie Macedoneanu etc.

La Manastirea Dealu apar primele carti religioase, in limba slavona: Liturghier(1508), Octoih(1510), Evanghelier(1512).
In incinta muzeului apar marturii de la tipari din Targoviste si Brasov in limba slavona, Dimitrie Liubavici (Apostol 1547), o editie si pentru Moldova, Oprea logofatul si Coresi care tiparesc in limba slavona (Octoih slavonesc-1557, Triod penticostar-1558), dar si in limba romana (Intrebare crestineasca, Brasov-1559).

Prima sala a muzeului prezinta vizitatorului momente ale istoriei scrisului si materialelor de scris (inscriptii dacice scrijelite pe ceramica, morile de hartie), o harta a centrelor tipografice de pe teritoriul tarii, o alta a Europei incluzand orasele care au avut tiparnite, doua machete de prese tipografice din secolele XVII si XVIII.

O vitrina expune o placa de xilogravura si vignete de metal pentru decorarea paginilor de carte. In prima camera din stanga sunt ilustrate facsimilele manuscriselor romanesti si ale tipariturilor care dateaza din secolul al-XVI-lea.

In a doua sala
sunt expuse replicile rarelor exemplare ale tipariturilor macariene si antice, calimari de brau si inele sigilare. In a doua camera vizitatorul poate admira tipariturile romanesti din secolul al-XVII-lea.

In vitrine pot fi observate in original: Evanghelia invatatoare (Govora-1642), Noul Testament de la Balgrad (Alba Iulia-1643), Cazania lui Varlaam (Iasi-1643), Biblia de la Bucuresti-1688, Indreptarea legii (Targoviste-1652) etc.

A treia sala a muzeului cuprinde tipariturile lui Antim Ivireanu in vremea domniei lui Constantin Brancoveanu, primele tiparituri cu caracter didactic din secolul al-XVIII-lea, grupate pe domenii.

In ultima sala
se regasesc in original carti tiparite ce dateaza inca din prima jumatate a secolului al-XIX-lea si primele periodice romanesti: Albina romaneasca (Iasi-1829), Curierul romanesc (Bucuresti-1829), Gazeta de Transilvania (Brasov-1838) impreuna cu suplimentele lor literare.

Ultimele postari

^ Top