English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul de istorie Galati

Galati, judetul Galati

Telefon0236 414228
AdresaMr. Iancu Fotea, 2
Fax0236 460797
Emailmuzeuistoriegalati@yahoo.com

Descriere

Debutul muzeografiei galatene dateaza din anul 1890 cand, la propunerea carturarului si omului politic Vasile Alexandrescu Urechia, s-a fondat prima biblioteca publica din Galati si un muzeu, ambele gasindu-se in incinta Liceului "Vasile Alecsandri".

Colectia muzeala atingea numeroase tematici, insumand piese din domeniul arheologiei, paleontologiei, heraldicii, numismaticii, etnografiei, arme, diferite documente vechi, tablouri s.a. Majoritatea obiectelor acestei colectii fac parte din fondul Muzeului de Istorie din Galati. In anul 1913, institutorii Paul si Ecaterina Pasa au fondat un alt muzeu, tot cu profil mixt, aranjat intr-o sala de la Scoala de Baieti nr. 6 din Galati.

Acest obiectiv turistic aduna mai multe bunuri din domeniul stiintelor naturii si putine bunuri din domeniul istoriei. Cu sprijinul unor galateni, in anul 1937 s-a infiintat Asociatia "Casa Cuza Voda" care, din fondurile stranse prin subscriptie publica, donatii si contributia autoritatilor locale si centrale, a achizitionat fosta casa parinteasca a lui Alexandru Ioan Cuza si, la 24 ianuarie 1939, a fost deschisa ca muzeu, sub numele de Muzeul "Casa Cuza Voda".

In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial muzeul a fost inchis, bunurile au fost evacuate si cea mai mare parte dintre ele s-au pierdut. In anii 1951-1952 s-a incercat o prima structurare a unei institutii muzeale pe baze stiintifice, dupa o tematica corespunzatoare si bunurile detinute.

Muzeul de Istorie
a primit personal de specialitate care a facut primele cercetari sistematice in domeniul istoriei locale. Pana in anul 1956, muzeul a mentinut un profil mixt cu sectii de stiinte naturale, de istorie si arta.

In anul 1956, institutia muzeala galateana si-a schimbat profilul, prin inaugurarea Muzeului de Stiinte Naturale, Muzeului de Istorie si Muzeului de Arta, institutii culturale cu profile distincte si programe potrivite.

De-a lungul timpului, colectia muzeala a Muzeului de Istorie s-a aflat intr-o continua dezvoltare: in anul 1969, colectia prezenta peste 25.000 de bunuri culturale, o crestere importanta fata de anul 1951 cand au fost inregistrate 3.918 bunuri culturale, iar suprafata dedicata expozitiilor a crescut de la 280 mp la 1450 mp. Aceasta crestere a spatiilor de expunere a fost posibila datorita inaugurarii, in anul 1968, a Casei Memoriale "Costache Negri" de la Manjina.

In acelasi timp, activitatea de cercetare stiintifica, planificata, a aratat faptul ca arealul judetului Galati a fost o asezare in care civilizatia umana s-a dezvoltat continuu din paleolitic pana in prezent.

In partea nordica a judetului Galati s-au intreprins cercetari arheologice in sapte puncte paleolitice Puricani, Plesa, Balabanesti, Sipote, Cavadinesti, Baneasa si Suceveni, unde s-au descoperit piese datand cu aproape 20.000 de ani in urma.

Locuitorii paleolitici erau vanatori care se mutau pe spatiul dintre Prut si Carpati. Epoca neolitica - o mare sinteza culturala, matricea spirituala a Europei, a fost infatisata odata cu cercetarile arheologice de la Baneasa, Munteni, Beresti, Suceveni, Puricani, Plesa s.a.

Urme materiale din epoca bronzului s-au gasit la Cavadinesti, Garbovat, Baneasa, Rogojeni, Galati si Baleni unde s-a revelat cel mai mare depozit de obiecte de bronz din Moldova (269 de obiecte).
Prima epoca a fierului (Hallstatt) este infatisata in judet prin descoperirile de la Vanatori, Galati, Lunca, Sivita, Suceveni s.a.

Cea de a doua epoca a fierului (La Tene) tine de cultura geto-dacica si de legaturile ei cu civilizatiile scitica, greaca, ilirica, celtica si romana. Triburile geto-dacice au construit in aceasta zona mari centre civile ca cele de la Poiana (Piroboridava) si Rates-Tecuci, au ridicat cetati fortificate si centre militare ca cele de la Barbosi-Galati si Brahasesti.

Totodata, sapaturile arheologice sistematice de la Barbosi, pe promontoriul sud-vestic, au descoperit numeroase urme ale civilizatiei romane si conectarea ei cu civilizatia geto-dacica. Bunurile culturale gasite in urma cercetarilor arheologice reprezinta fondul de aur al muzeului.

Pentru perioada feudala, moderna si contemporana, s-au facut cercetari arheologice la Barcea, Garbovat, Suceveni, Vanatori, Precista-Galati, Independenta s.a., s-au studiat documente medievale si moderne, arhive romanesti si straine, s-au achizitionat bunuri care intregesc un patrimoniu de exceptie.

O importanta deosebita o are colectia de etnologie ce insumeaza in jur de 1400 de bunuri, descoperite si cumparate din aproape toate satele judetului. Rezultatele cercetarilor au dus la numeroase studii si articole publicate in reviste de specialitate sau prezentate la sesiuni de comunicari, in tematici de comunicari, expozitii si referate.

In anul 1967 apare primul numar al revistei "Danubius", programata ca anuar, intrerupta in anumite perioade, din motive obiective, si care astazi a ajuns la numarul XXIII. Revista care se trimite in peste 60 de institutii de specialitate din tara si strainatate, publica rezultatele cercetarilor stiintifice si reprezinta in acelasi timp, un tezaur documentar al evolutiei civilizatiei, culturii si stiintei intr-una din cele mai active zone economice a Romaniei.

In anul 1976 s-a inaugurat expozitia "Personalitati galatene ale istoriei moderne", intrerupta din cauza avariilor survenite datorita cutremurului din anul 1984. Acelasi destin l-au avut expozitia de etnografie contemporana si expozitiile de istorie contemporana, cladirile fiind date de catre autoritatile administratiei locale altor institutii, in anul 1981 si respectiv, in anul 1982.

In lipsa unor depozite potrivite, s-a inchis si o sala de expozitie din cladirea principala de la Casa Cuza Voda. Astfel ca, in momentul crucial pentru institutiile de cultura din Romania, cand a fost introdus programul de restructurare, autofinantare si de demolare a unor monumente de arhitectura, institutia muzeala mai avea la activ doar doua expozitii permanente: la Manjina si Casa "Cuza Voda", fiindu-i insa data o cladire pentru aranjarea muzeului propriu-zis.

Din anul 1990, Muzeul de Istorie si-a reconfigurat tematica din expozitia de baza, punand accentul pe expunerea bunurilor culturale, eliminand excursul tematic general. In anul 1993-1994 s-a reorganizat expozitia de la Casa Memoriala "C.Negri" si totodata s-au adus imbunatatiri spatiului aferent cladirii principale. In perioada 1994-1995 s-a redeschis expozitia permanenta de la Casa "Cuza Voda" (cladirea principala) urmandu-se doua criterii: relevarea personalitatii lui Alexandru Ioan Cuza si prezentarea orasului Galati in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si primele decenii ale secolului al XX-lea, ca centru economic, comercial si cultural al Romaniei moderne.

In anul 1994, dupa finalizarea lucrarilor la obiectivul "Lapidarium", incepute in anul 1989, s-a realizat prima expozitie din Romania de prezentare a bunurilor arheologice de mari dimensiuni intr-un spatiu potrivit. In prezent s-a incercat reamenajarea depozitelor muzeului, pe criterii stiintifice.

In prezent, institutia muzeala isi intinde expozitiile pe o suprafata 3156 mp, in patru locatii diferite, de 476 mp depozite si spatii de restaurare, spatii si module de lucru si functionare ( 176 mp), o sala de manifestari culturale (98 mp).


Ultimele postari

^ Top