English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul de istorie si arheologie

Piatra Neamt, judetul Neamt

Telefon0233 217496
AdresaMihai Eminescu, 10
Fax0233 218108
Emailcmj@neamt.ro

Descriere

Muzeul de istorie si arheologie isi are inceputurile in anii de dupa primul razboi mondial, cand profesorul Mihai Stamatin a organizat in incinta Liceului "Petru Rares" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie si arheologie Piatra-Neamt. Acesta este rezultatul activitatii laborioase a mai multor generatii de specialisti, in randul carora locul principal este ocupat de catre Constantin Matasa.

Muzeul din Piatra-Neamt si-a adus contributia substantiala la cunoasterea culturii Cucuteni, dar si la cercetarea altor epoci istorice, prin colaboratorii sai externi si prin angajarea si formarea unor specialisti proprii. Expozitia permanenta ilustreaza evolutia comunitatilor umane din aceasta zona, incepand cu paleoliticul superior si pana in epoca contemporana.

Sala 1 cuprinde descoperirile cele mai semnificative din paleolitic, mezolitic, neoliticul timpuriu si mijlociu. Sunt expuse descoperirile ce apartin aurignacianului (Ceahlau - "Cetatuie", Bistricioara - "Lutarie"), gravetianului (Ceahlau - "Podis", "Cetatica" si "Bofu Mic", Bistricioara - "Lutarie" si Bicaz) si swiderianului (Bicaz-Chei – "Bardos", Ceahlau - "Scaune" si Piatra-Neamt – "Poiana-Ciresului"). Pentru neoliticul timpuriu si mijlociu (cultura Starcevo-Cris, culturile Ceramicii liniare si Precucuteni) sunt de remarcat descoperirile de la Oglinzi, Lunca, Tarpesti, Grumazesti, Traian- "Dealul Fantanilor" si "Dealul-Viei", Ghigoiesti, Izvoare, Poduri s.a. Alcatuind continuarea pe o treapta superioara a ultimei faze de evolutie a culturii Precucuteni, care a fost completata cu unele influente ale culturilor Petresti si Gumelnita, Cultura Cucuteni este considerata cea mai importanta civilizatie a Europei vechi.

Cu o evolutie de aproximativ un mileniu (3600-2500 i.Hr.), cultura Cucuteni se evidentiaza in primul rand prin ceramica pictata cu motive in forma de spirala, meandre sau cercuri. Unele reprezentari antropomorfe, desi sunt schematizate, confera ceramicii o valoare artistica foarte mare. Caracteristicile spiritualitatii cucutenienilor evidentiate si prin numeroasele statuete antropomorfe si zoomorfe de lut ars sau ronde-bosse, despre care se poate afirma ca apartin sculpturii. Cercetarile au aratat ca aceasta cultura s-a nascut intr-o zona destul de restransa din Subcarpatii centrali ai Moldovei, care corespunde in majoritate cu actualul teritoriu al judetului Neamt.

In salile 2-8 ale muzeului sunt prezentate toate cele trei etape de evolutie ale acestei culturi, accentuandu-se caracteristicile descoperirilor de la Izvoare – Piatra-Neamt, Bodesti - "Frumusica", Calu, Tarpesti, Raucesti, Poduri, Traian - "Dealul Fantanilor", Ghelaiesti, Valeni – Piatra-Neamt, Girov, Lunca, Podei. Investigatiile realizate pe parcursul a peste 60 de ani au permis, pe langa alcatuirea celei mai bogate colectii muzeale din toata aria ocupata odinioara de complexul Ariusd-Cucuteni-Tripolie, acumularea unui mare volum de informatii pe baza carora s-au clarificat probleme in legatura cu succesiunea celor trei faze de evolutie si cronologia culturii.

Descoperirile culturii Cucuteni expuse in vitrinele muzeului din Piatra-Neamt sunt in deplina concordanta cu situatia din teren a judetului Neamt, fiind inregistrate pana la momentul actual peste 150 de situri arheologice. Bogatia vestigiilor din teren, patrimoniul de exceptie detinut si traditia investigatiilor au impus crearea Centrului de Cercetare a Culturii Cucuteni. Legat de epoca clasica de evolutie a civilizatiei geto-dacice trebuie mentionat ca muzeul din Piatra-Neamt a avut o contributie deosebita la cercetarea statiunilor de la Batca Doamnei, Cozla si Calu. Prin intermediul marturiilor arheologice descoperite in aceste situri si a datelor scrise de geograful Ptolemeu in cunoscuta sa carte "Geografia", se identifica actualul municipiu Piatra-Neamt, cu antica Petrodava.

Reliefarea culturii carpice este urmarita in stransa corelatie cu doi factori de foarte mare importanta: pe de o parte accentuarea procesului de romanizare si de integrare in contextul daco-roman predominant la nordul Dunarii, iar pe de alta parte, prezenta asezarilor culturii Santana de Mures.

Segmentul istoric cuprins intre secolele V-VII d.Hr., cunoscut in literatura de specialitate sub denumirea de perioada formarii poporului roman, este ilustrat de asezarile Manoaia, Costisa, Tarpesti, Sabaoani, Izvoare-Bahna, Borseni si mai ales Davideni, ultima fiind cea mai mare dintre comunitatile satesti documentate in spatiul est carpatic. Din totalul de 90 de asezari si necropole din care au fost reliefate vestigii ale culturii Noua, remarcam siturile de la Ciritei, Doina, Sabaoani, Tarpesti, Davideni, Oglinzi, Raucesti s.a. de unde provin materialele expozitionale din sala 10.

Pentru secolele VIII-IX, deosebit de importante sunt asezarile de la Brasauti, Bornis, Izvoare-Bahna si Poiana Dulcesti, care apartin unui orizont cultural ce reliefeaza transformarile culturii materiale locale catre civilizatia de tip Dridu, din secolele X-XI. Pentru secolele XII-XIII datele sunt insuficiente, urmare si a putinelor sapaturi sistematice, dar incepand din secolul XIV materialele astfel datate sunt mult mai numeroase. In urma cercetarilor arheologice realizate pe Batca Doamnei au fost identificate niste locuinte cu caracter civil si o biserica, dupa cum investigatiile intreprinse la Netezi si Giulesti au indicat prezenta unor curti boieresti si a unor gospodarii taranesti.

Investigatiile sistematice care s-au efectuat in diferite zone ale judetului Neamt au permis descoperirea unor asezari rurale precum cele de la Bornis-Malesti-Obarsia si Negoiesti, Cordun, Negresti-Dolhesti, Sabaoani, Corni-Strambi s.a. care adaugate centrelor urbane Piatra lui Craciun, Roman, Neamt intregesc imaginea societatii romanesti in Evul Mediu.
Salile 17 si 19 ale muzeului ilustreaza aspecte importante ale evolutiei economice sociale si culturale a judetului Neamt, pe parcursul Evului Mediu, fiind consemnate evenimentele cele mai semnificative care s-au petrecut pe aceste meleaguri.

Ultimele postari

^ Top