English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Palatul Parlamentului

Bucuresti, Muntenia

Telefon021 3160300
021 4021111
AdresaIzvor, 2-4

Descriere

Palatul Parlamentului (Casa Poporului)-(1984-1989), este considerat a fi cea mai impunatoare constructie administrativa din Europa. Palatul include sute de birouri, zeci de saloane de receptie sau pentru manifestari stiintifice, culturale, social-politice, zeci de sali de conferinte.

Ca suprafata, cladirea Palatului Parlamentului insumeaza 265.000 mp in interior si ocupa, prin monumentalitatea sa, locul doi pe plan mondial, dupa cladirea Pentagonului din Washington si locul trei in lume din punct de vedere al volumului, dupa cladirea de la Cape Canaveral (SUA), in care se construiesc rachetele cosmice si dupa piramida Quetzalcoatl din Mexic.

Palatul Parlamentului a inceput sa fie construit in timpul presedintei lui Nicolae Ceausescu Acesta a dorit inaltarea unei cladiri-monument care sa iasa din comun prin intermediul luxului: scari imense de marmura, tavane cu dantelarii de ornamente, siruri intregi de candelabre si lampi din cristal, covoare executate pe comenzi speciale, mobila pe masura acestor frumuseti, mozaicuri in culori deosebite, usi bogat sculptate si multe altele. La Revolutie palatul avea terminat exteriorul si cateva incaperi. Lucrarile au continuat pana in 1997 cand acesta preia numele de Palatul Parlamentului.

Dupa 1989, salile palatului au preluat numele unor evenimente importante in istoria Romaniei sau a unor personalitati cunoscute la nivel mondial. Multe dintre nume sunt legate de dorinta poporului roman de a se uni si de istoria parlamentarismului roman.

Intrarea 13 Septembrie cuprinde un hol mare, flancat de coloane din marmura sculptate, legat de scara monumentala ce duce la etajul I, casa scarii fiind deschisa la toate nivelele, creandu-se un spatiu spectaculos.

Deasupra scarilor se poate observa o cupola alcatuita din sticla albastra si un candelabru.
Scara care duce la primul etaj copiaza cu maiestrie pe cea de la la Palatul de Iarna – Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Cu o inaltime de 30 m si o latime de 27 m scara conduce la birourile prezidentiale, astazi cabinetul Presedintelui Senatului. In interiorul holului exista doua saloane de primire dispuse simetric fata de intrare.

Sala Drepturilor Omului are o suprafata de 625 mp si a fost gandita de catre vechiul regim ca sala in care urmau sa se tina sedintele Comitetului Politic Executiv.
Sala este complet placata cu lemn de stejar de diferite nuante.

Sala Drepturilor Omului are drept caracteristica principala modulul format din doi pilastri din lemn de stejar, care se repeta intr-un ritm de 6 m pe intregul perimetru al salii, element intalnit in arhitectura renasterii italiene. Pe latura dinspre exterior sunt 5 ferestre cu ancadramentele puternic marcate cu sculpturi in lemn.Un element in plus la aceasta sala sunt oglinzile din ipsos patinat, cu ornamente din stuc.Plafonul este bogat ornamentat cu elemente din stucatura incadrate de un patrat format dintr-o succesiune de casete din lemn avand fiecare cate o plafoniera.

Candelabrul monumental, din cristal de Medias, al doilea ca marime din cladire (cca. 2 tone) precum si masa circulara (din lemn de stejar machetat cu lemn de cires) pe care o ambienteaza, formeaza un tot unitar pentru aceasta sala.

Ca stil arhitectural, aceasta sala este o reprezentanta a renasterii, combinata cu elemente traditionale din arhitectura romaneasca.

Fundalul salii trebuia sa fie folosit pentru a monta harta Romaniei. Acesta este diferit de restul tratarii decorative avand panouri complet lambrisate si sculptate in lemn.
Masa circulara are in jurul ei 60 de scaune perfect identice, lucrate din lemn de stejar si tapiterie de catifea. Planul presedintelui Nicolae Ceausescu era sa mai construiasca un fotoliu diferit, cu tapiterie cusuta din aur si argint care sa le domine pe celelalte, situat mai sus decat celelalte, langa harta Romaniei.

Holul Intrarii Oficiale este un culoar lung de 150 m si lat de 18 m, cu usi glisante din stejar in trei zone distincte, cu geam de cristal, construite pe schelet metalic.

Galeria de Onoare conduce catre spatiile reprezentative ale corpurilor de cladire. Aflat in latura de est a palatului, galeria de Onoare are deschidere spre Piata Unirii.
Ca finisaj, stilul architectural folosit este cel brancovenesc, cu plafoane realizate cu stucaturi din ipsos si cu elemente florale.

Pardoseala din zona centrala este imaginata in forma unui mare covor, cu marmura alba si Caprioara bej, si o bordura de elemente decorative, compozitie in alcatuirea careia, intra marmura alba de Ruschita, bej de Caprioara precum si rosul si negrul de Moneasa.

Apoi cele 34 coloane ce sprijina boltile sunt construite din marmura alba, cu elemente decorative scultate si au o forma octogonala. Aici a mai fost folosita si marmura roz de Ruschita.

Galeria este iluminata ziua de 14 ferestre si porti-ferestre si noaptea de 67 lustre din cristal.
Decorul ei reia in fiecare latura a Galeriei de Onoare planul Zonei 1 din Palatul Parlamentului.
Un element interesant il reprezinta cele doua usi glisante ce separa trei tronsoane. Aceste usi sunt savarsite din lemn de stejar, pe schelet metalic cu geamuri de cristal cu aplicatii de decoratii din lemn.
Nisele de calorifer sunt ascunse cu ajutorul unor masti din alama cu elemente florale, realizate tot dupa stilul brancovenesc.Corpurile de iluminat sunt executate din alama si cristal de Medias.
Draperiile si covoarele sunt realizate in nuante de rosu englez siena.
Aceasta galerie se intersecteaza cu intrarea oficiala dinspre Bulevardul Unirii.
Aici se afla cele doua scari monumentale, avand fiecare cate o fereasta inalta de 16 m, acoperite cu draperii ce se spala manual, fiecare cantarind aproximativ 250 kg.

Aceasta parte a Palatului (atat Galeria de Onoare cat si scarile) a fost refacuta de mai mult de 5 ori, deoarece presedintele acelor vremuri, Nicolae Ceausescu, a dorit sa vada machetele lucrarilor executate la scara 1:1. Scarile au o inaltime a treptelor de doar 14-16 cm, special construite pentru conducatorii care nu voiau sa oboseasca urcand. Ele conduc la etajul 1 al Palatului, unde se afla sala A. I. Cuza, sala de sedinte a Camerei Deputatilor, etc.

Sala Nicolae Balcescu poarta numele marelui om politic, istoric, ganditor democrat si revolutionar roman care a fost Nicolae Balcescu (1819-1852).
Aceasta are coloane grecesti cu capitele simple, din bronz, fara frunza de acant sau alte decoratiuni.Pentru aceste coloane s-a folosit marmura roz de Ruschita, iar candelabrele si aplicele proiectate de arhitecti au fost realizate de artisti plastici la Medias.
De o frumusete inedita se detaseaza draperiile din matase tesute la Sighisoara in tehnica brocart si covorul inflorat tesut la Cisnadie.

In aceasta sala se regaseste lemnul de mahon,sigurul material care nu este de origine romaneasca, foarte pretios, din care sunt facute usile. Lemnul de mahon a fost primit cadou de Ceausescu din partea prietenului sau, Mobutu Sese Seko, presedintele statului Zair (azi Republica Democrata Congo).

Sala Nicolae Iorga poarta numele lui Nicolae Iorga (1871 – 1940), istoric, orator, om politic si scriitor, membru al Academiei Romane, prim ministru in anul 1930.

Sala este decorata cu lemn de stejar. Casetoanele dintre stalpii de lemn sunt imbracate cu matase, material din care sunt facute si draperiile.
Mobilierul este art-deco (monument stilistic la mijlocul anilor ’20-’30, socotit multa vreme ca o prelungire a Art nouveau-lui si Jugendstil-ului).

Peretii poarta picturi ale unori mari personalitati precum: Margareta Sterian – "Flori stilizate" si "Vas cu flori", Nicolae Blei - "Vas cu flori si flori de masa", "Toamna la Andriasu", "Vas cu flori" si "Primavara la Andriasu" (post-impresionist), Gheorghe Simion - "Crizanteme cu vioara" (realismul artei de la 1900), Zamfir Dumitrescu - "Flori in peisaj de toamna" (stilul picturilor flamande).

Cea mai impunatoarea sala a Palatului Parlamentului, cu o inaltime de cca. 20 m si o suprafata de 2040 mp este Sala A.I.Cuza, care poarta numele domnitorului Tarii Romanesti si al Moldovei, terminata inainte de anul 1989.

Situata in zona principala a palatului, cu deschidere printr-o logie ampla catre Piata Constitutiei si B-dul Unirii, sala A. I. Cuza este reprezentanta stilului eclectic, cu un fond de culoare roz, si prezentand ca element esential coloana angajata in capitel in stil corintic si cu fusul coloanei prelucrat cu motive ornamentale ce tin de stilul brancovenesc.
Coloanele sunt din marmura alba de Ruschita. Plafonul este croit in bolta (candelabru ascuns) si este alcatuit din 7 luminatoare ritmate, placate cu aur . Luxul acestei sali este dat de draperiile din brocart de catifea cusute cu fir de aur.

Sala Ion I. C. Bratianu, situata in axul palatului, la parter, impresioneaza prin luminoziatea exceptionala gratie celor doua curti interioare care o inconjoara, intensificata si de lustrele si aplicele care reproduc candelabrele de epoca.

Sala este formata dintr-un spatiu central cu o deschidere de 42 m marginita pe cele doua parti care dau in curtile interioare de doua nave laterale de 6 m.
Spatiul central este despartit de spatiile laterale de o suita de coloane libere, imbracate in marmura.

Sala prezinta elemente decorative din marmura se imbinata cu din stuc atat la pereti cat si la tavan.
Tavanul are o scafa circulara tangenta la patratul format de spatiul central, si este decorat cu o ampla rozeta ce are un candelabru impresionant in mijloc.
Tot in cadrul rozetei circulare perimetral sunt suspendate candelabre de dimensiuni mai mici.

Compozitia pardoselii este similara cu principiile tavanului, acesta avand o rozeta mare, centrala, cu elemente geometrice compuse din sortimente de marmura din diferite cariere, totul autohton.

Draperiile de catifea rosie cu fir de aur si argint, cu pasmanterii si ciucuri sunt brodate de calugaritele din manastirile Agapia si Varatec.

Palatul are in incinta sa si o sala care serveste in general la organizarea de targuri, expozitii, cocktail-uri, Sala Tache Ionescu care se continua cu sala Unirii.

Din sala Ion I. C. Bratianu se intra intr-un spatiu tampon care contine circulatiile verticale, scarile si lifturile de acces la Sala Unirii, considerat foaierul propriu-zis al acestei sali.
Foaierul, marginit de cele doua noduri de circulatie verticala, are o deschidere de 42 m, si este cuprins intre doua colonade si doua nave laterale de 6 m.

Colonadele sunt din marmura alba, ca si ancadramentele celor cinci usi de acces in Sala Unirii. Decoratia folosita trimite la stilul artistic oriental, avand atat tavanul cat si restul elementelor de stucatura realizate in acest fel.
De remarcat usile monumentale, cu arce in plin centru foarte bogat sculptate. Deoarece aceasta sala nu se bucura de lumina naturala, iluminarea se face cu ajutorul a 12 candelabre si 26 de aplice de cristal de Medias.
Tavanul este acoperit de o foita de aur, iar prin orificiile din cadrul sau circula aerul natural.

Sala Unirii purta initial numele de "Sala de banchete", fapt care a atras dupa sine un stil arhitectural fastuos. Spatiul interior este cel mai cuprinzator (fiind a doua ca inaltime) dintre salile Centrului International de Conferinte, de exceptie, din intregul palat.

Sala Unirii este alcatuita dintr-o nava mare centrala (18/54m), cu un luminator central cu ornamente din aluminiu turnat, acoperit cu slagmetal auriu si doua nave laterale (6x42m), despartite intre ele prin doua colonade.
Nava principala are inaltimea medie de 15m, iar cele doua laterale de 12,50m cu plafoanele rezolvate cu intersectii de cilindri.

Coloanele sunt din marmura alba de Ruschita, cu caneluri in stil romanesc si cu capitel corintic. Peretii au oglinzi de ipsos cu ancadramente din marmura alba de Ruschita bogat ornamentate.
Fundalurile sunt tratate aproape identic cu un arc puternic foarte ornamentat si campul din marmura alba. Tavanul este din sticla. Sala Unirii are deschidere catre parc, prin niste usi ce au ferestre inalte de 8m si ornamente din inox.

Panoul iluminator ocupa aproape toata nava centrala si a fost realizat din aluminiu turnat acoperit cu slagmetal auriu.

Partea centrala a salii este ocupata de un covor imens, care se intinde pe o suprafata de 1100 de mp. Acesta a fost realizat special pentru aceasta sala si prezinta elemente similare cu decorurile din sala.Cu o greutate de aproape 3t covorul este spalat manual si este nevoie de 35 de oameni pentru a-l desfasura. El nu este expus mereu in sala deoarece aceasta este des folosita la pentru targuri, expozitii nationale si internationale.

Sala C.A.Rosetti este sala de spectacole a Centrului International de Conferinte. Ea gazduieste impreune cu Sala Unirii numeroase evenimente, conferinte, concerte, piese de teatru.
Sala este reprezentanta a stilului cubist, art-deco (scaune) in ocru-auriu, arhitectura care confera salii o anumita intimitate.
Incaperea este dominata de un candelabru colosal, cel mai important din intregul Palat.

In fata Palatului Parlamentului se regaseste Piata Constitutiei (unde se desfasoara des spectacole, defilari, sarbatoriri) , punct de plecare spre bulevardul Unirii. Acesta este presarat cu fantani mai mari sau mai mici, cu sculpturi in piatra si al caror nivel estetic a atras numeroase dispute.


Ultimele postari

^ Top