English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Turnul Dogarilor

Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud

AdresaDogarilor

Descriere

Turnul Dogarilor - municipiul Bistrita prezinta obiective istorice bine conturate prin valoarea urbanistica si arhitecturala, reprezentand unul dintre cele mai insemnate centre urbane medievale ale Transilvaniei.  Valoarea substantiala a monumentelor istorice, printre care se afla si Turnul Dogarilor, ofera localitatii un potential turistic cu valente culturale istorice aparte.

Arhitectura Turnului Dogarilor
: turnurile ce fortificau incinta orasului, ridicate intr-o perioada relativ scurta, sunt creatii ale arhitecturii militare gotice, semanand intre ele ca si infatisare.
Turnul Dogarilor este inalt de 25 de metri, se afla situat in zona centrala a Bistritei, numai el pastrandu-se din numarul total de 18. Cladirea a fost construita pe trei nivele, dintre care cele superioare au spatii cu incaperi si ferestre. Partea inferioara, nu este compartimentata si functiona ca magazie, avand un portal solid spre oras.
De aici se facea legatura cu Abatia Benedictinilor, cu ajutorul unui tunel subteran, iar de la Abatie continua catre Catedrala Evanghelica, ca dupa sa ajunga pe dealul fostei cetati de pe Burich, din apropierea orasului.

Planul constructiei este rectangular, turnul avand dimensiunile de 6,3 m / 9,9 m. Are o retragere de 2 metri fata de zidul de incinta, spre interiorul orasului vechi, iesind in exterior cu 5,1 metri.
A fost construit din piatra, interiorul este compartimentat in doua spatii, printr-un perete despartitor gros de 0,65 metri. La exterior zidurile au o grosime de 1,1 metri, iar spre interiorul orasului au 1 metru la parter, iar la restul etajelor au grosimea de 0,8 metri. De fapt, parterul este un demisol cu o inaltime de 2,5 metri. Intrarea in parter se face printr-o usa incadrata de un arc frant din piatra. Un astfel de ancadrament exista si la o usa putin mai mare in spatiul interior, ce facea accesul spre primul etaj.
Acesta este luminat prin doua ferestre ce serveau si ca guri de tragere, una indreptata spre Schiferberg, alta spre sud.

Al doilea etaj este inalt de 3 metri si are o incapere boltita. Accesul spre acest etaj se face printr-o scara abrupta si ingusta facuta din piatra. La acest nivel pot observa doua ferestre in ancadrament de piatra, spre zidul de centura. Dimensiunile lor sunt de 0,6 m x 0,8 m. Accesul spre etajul superior este asigurat de o alta scara ingusta. La acest nivel exista ferestre pe fiecare perete. Sunt inguste, cu dimensiuni de 0,3 m x 0,8 m. Deasupra spatiului ce contine casa scarilor este o camaruta luminata printr-o fereastra indreptata spre oras. Acoperisul este abrupt si acoperit cu tigla, la cornisa fiind inalt de 10,5 metri.

Turnul Dogarilor este un obiectiv ce face parte din patrimoniul cultural al municipiului Bistrita, impreuna cu alte cladiri importante din punct de vedere istoric, ilustrand specificul national al culturii orasului.


Ultimele postari

^ Top