English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Turnul cu ceas

Sighisoara, judetul Mures

Descriere

Se afla partea de vest a platoului inferior al Cetatii Sighisoara si a fost ridicat spre a proteja poarta principala a orasului si pentru a adaposti Sfatul. Turnul cu Ceas a gazduit si reuniunile sfatului si depozitele arhivei si tezaurului Sighisoarei.
Construit in secolul XIV, turnul este plin de pitoresc cu dubla sa barbacana-adica acea amenajare defensiva care controla accesul in cetate, cu metereze, drumul de straja, galerii de tragere, cele patru turnulete. Constructia este in forma de prisma dreptunghiulara, structurata pe cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal insumeaza o inaltime de 64 metri.

Acoperisul a fost distrus in marele incendiu din 30 aprilie 1676, fiind refacut apoi in anul 1677 de catre mesterii Veit Gruber din Tirol si Filip Bonge din Salzburg si dulgherul Valentin. Restaurat de mai multe ori in 1775 si 1804, acoperisul a primit ultimul aspect in anul 1894. Forma generala a acoperisului, din anul 1677, poarta amprenta stilului baroc si are o inaltime de 34 m. Se afla 4 turnulete la extremitatile acoperisului, inalte de 12,5 m, fiind acoperite cu tigle smaltuite, la fel ca si acoperisul.

Edificiul a fost dotat la inceputul secolului XVII cu un orologiu reparat in 1648 de Johann Kirschel, prevazut cu statui din lemn de tei inalte de 0,80 m, dupa moda burgurilor Europei centrale, care poarta amprenta stilului baroc mai rustic si care infatiseaza zeii pagani care personificau zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele.
Actualul mecanism al ceasului este mai nou, fiind realizat la o comanda speciala in Elvetia de catre firma FUCHS si instalat in Turnul cu Ceas la 1 aprilie 1906.

Ceasul a fost ulterior modernizat cu un motor electric, in anul 1964 de catre mesterii Konradt, tata si fiu. Inspre cetate este infatisata Zeita Pacii cu ramura de maslin, alaturi de care se afla tobosarul care bate orele in toba de bronz; Zeita Dreptatii cu balanta, Zeita Justitiei cu spada si cei doi ingerasi, care ilustreaza Ziua si Noaptea: la ora 6 dimineata ingerasul ce reprezinta Ziua iese, iar la ora 18 intra inapoi ingerasul si iese Noaptea cu doua lumanari aprinse in maini.
Figurinele de la ceasul din Turn au fost de curand reparate cu sprijinul muzeului Sighisoara, de catre specialistii Muzeului Brukental din Sibiu.
Principala poarta de intrare in cetate se afla sub Turnul cu Ceas, iar accesul se facea prin doua ganguri. Gangul pentru pietoni a fost realizat in secolul XVIII si transformat mai tarziu in inchisoare si Camera de tortura pentru condamnatii la moarte.

Din anul 1899, Turnul cu Ceas gazduieste Muzeul de Istorie al municipiului Sighisoara, denumit “Sighisoara veche".
In prima sala, o macheta realizata de Iulius Miselbacher infatiseaza vechea cetate asa cum era ea dupa anul 1700. Incepand cu epoca pietrei si cultura Wietenberg, piesele ilustreaza puternica si densa populatie dacica, despre romanii cuceritori si, mai ales, despre continuitatea si permanenta daco-romanilor si romanilor, despre viata breslelor, evenimentele din secolele XV si XVI, punand accentul pe momentul prezentei in Sighisoara a lui Vlad Dracul si pe prima unire politica a tarilor romane realizata de catre Mihai Viteazul in anul 1600.

La etajul trei, intr-o camera boltita, ne sunt prezentate secolele XVII si XVIII si putem observa mobilierul realizat in mai multe stiluri, de la cel renascentist la biedermaier. O farmacie cu instrumente vechi medicale si borcane cu inscriptii ciudate, unele pastrate de la vestitul farmacist Andreas Bertram din 1670, cele mai multe din timpul Mariei Tereza (1740-1780), ne sugereaza stadiul si evolutia farmaceuticii si tehnicii medicale a timpului in comparatie cu cea de astazi.

Ultimele postari

^ Top