English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

Legendele Brasovului - Circuit turistic in Brasov

Legendele Brasovului - Circuit turistic in Brasov
Durata: 4 zile / 3 nopti

Aici, nimic nu e lasat la voia intamplarii. Si totul e legenda. De la aleea recunoscuta pe plan european, Strada Sforii, si pana la tragedia celui mai mare monument gotic din Romaia - Biserica Neagra, curiozitatile Brasovului scriu zilnic cate o legenda. Modernul se poleieste cu istorie, odata imbinat cu stilul vechi al cladirilor, al strazilor. Goticul, romanicul, renascentismul, barocul, art nouveau-ul, brancovenescul – sunt toate prezente in zidurile cetatii, ale Bisericilor, catedralelor si portilor pe care Brasovul, pe de-a-ntregul, le gazduieste armonios.
Primavara in Piata Sfatului e proaspata, iar toamna - aerul e colorat. Iernile sunt magice si verile – intime. Aici, unde hazardul este intampinat cu gratie, viata brasovenilor curge molcom printre aparatele de fotografiat si privirile admirative ale turistilor. Pentru ca linistea de deasupra orasului vegheaza legendele autohtone si face ca orice alte istorisiri sa fie de prisos.

Program:

Ziua 1

Plecare spre Brasov, Transfer la hotel, Turul orasului Brasov cu ghid, Cazarea se va face in Brasov.

Ziua 2

Mic dejun, Turul orasului Brasov cu ghid.

Obiective vizitate in primele 2 zile ale circuitului.

Piata Sfatului

Piata Sfatului era cunoscuta in Evul mediu si epoca modern drept locul unde se organizau periodic numeroase targuri, evenimente. Piata Sfatului era punctul de intalnire al negustorilor veniti din Tarile Romane si Ungaria. Astfel Brasovul avea un rol comercial bine stabilit pentru populatia sasa si romana.

Biserica Neagra

Biserica Neagra, principala atractie turistica din centrul medieval al Brasovului, joaca un rol deosebit, fiind unul dintre cele mai importante si impozante monumente ridicate de sasii ardeleni in istoria lor de 850 de ani.
Denumirea de "Biserica Neagra" a fost atribuita principalei biserici evanghelice-luterane de limba germana din Brasov dupa incendiul catastrofal din anul 1689, care a afectat tot orasul. Din cauza flacarilor si fumului zidurile bisericii s-au inegrit, dar luxul, eleganta si grandoarea bisericii nu au putut fi devastate.
Lungimea Bisericii Negre este de 89 m, biserica fiind astfel cea mai mare biserica gotica intre Viena si Constantinopol.
Constructia bisericii a fost inceputa in stil gotic cu sprijinul prim-preotului Thomas Sander in anul 1383 pe locul unei biserici din prima jumatate a secolului al XIII-lea.

Strada Sforii

Strada Sforii a ramas in istorie ca fiind cea mai stramta strada din Brasov si din Europa, avand o latime de 1,3 m. Explicatia latimii strazii consta in faptul ca de la inceput a fost destinata a face legatura dintre strazile Portii si Cerbului, fiind un simplu coridor pentru pompieri.

Muzeul de Istorie Brasov - Casa Sfatului

La data de 22 iunie 2001 Muzeul Judetean de Istorie Brasov si-a redeschis expozitia cu caracter permanent, intitulata Brasov: istorie, cultura, civilizatie. Colectia este dispusa in 17 sali, pe trei etaje ale muzeului (subsol, parter si etaj), si se intinde pe o suprafata de 1100 mp, cu 3334 piese expuse in 123 vitrine si cu o suprafata grafica totala repartizata pe 210 mp (50 de panouri). Expozitia este impartita pe trei domenii: arheologie (subsol, 200 mp), istorie medie (parter 450 mp), istorie moderna (etaj 450 mp).

Muzeul de Etnografie Brasov

Etnologia regionala din sud-estul Transilvaniei este pastrata prin intermediul Muzeului de Etnografie Brasov. Muzeul infatiseaza prin colectia de mare valoare ce depaseste 10.000 de piese, civilizatia comunitatilor rurale din zona Bran, zona Rupea, Tara Oltului si Tara Barsei. Tara Barsei manifesta un puternic spirit urban prin prezenta Brasovului, renumit centru comercial si mestesugaresc, cunoscut in istoria Transilvaniei inca din evul mediu timpuriu. In pavilionul central din Brasov este aranjata o ampla expozitie permanenta care inglobeaza intr-o tratare scurta, o tematica comuna tuturor zonelor etnografice, anume mestesugul tesutului si aplicarea lui functionala in organizarea interiorului si a costumului popular.

Cetatea Brasovului

Secolele XII-XV au fost marcate de numeroasele invazii turco-tatare in Brasov, fapt ce a dus la deplasarea majoritatii populatiei care nu era legata de pamantul fertil din Bartolomeu. Acestia s-au mutat pe teritoriul dintre Tampa, Schei si dealul Warthe.
Sfarsitul secolului XIV a adus refacerea incintei in piatra. Treptat, s-a inceput ridicarea zidurilor si bastioanelor, fapt ce a avut ca rezultat recunoasterea Brasovului "cetatea celor sapte bastioane".
Zidurile aveau in total 3000 m lungime, fiind de 12 m inaltime si groase de 1,70 pana la 2,20 m. In afara de bastioanele aranjate la fiecare 110 m, acestea mai erau aparate si de 28 de turnuri de pulbere, de forma patrata.

Bastioanele Brasovene au fost construite odata cu secolul XV de catre diferite bresle:
 • Bastionul tesatorilor
 • Bastionul Fierarilor
 • Bastionul Graft
 • Bastionul Funarilor
 • Bastionul Postavarilor
 • Bastionul Cojocarilor
Portile brasovene:
 • Poarta Ecaterinei inspre Schei
 • Poarta Vamii (a Manastirii)
 • Poarta Principala (a Caldararilor)
 • Poarta Strazii Negre
 • Poarta Schei, intre Poarta Ecaterinei si Bastionul tesatorilor
 • Poarta dinspre Tampa
Turnuri externe
 • Turnul Negru
 • Turnul Alb
 • Turnul Cizmarilor
 • Turnul Cutitarilor


Catedrala Sfantul Nicolae

Biserica dateaza ca monument istoric inca din anul 1292. In 1495 biserica a fost ctitorita din piatra de catre conducatorii proviniciilor romane. Partea veche a Brasovului, Scheii Brasovului, este o atractie turistica prin monumentalitatea bisericii Sfantul Nicolae.

Muzeul Memorial Casa Muresenilor

Casa Muresenilor a fost inaugurata in anul 1968, multumita donatiei facute de urmasii familiei Muresanu.
Ei respectau astfel testamentul cultural al lui Iacob Muresanu, donand statului roman, in vederea infiintarii unui muzeu, spatiul necesar, o foarte valoroasa colectie de mobilier, pictura, sculptura precum si o arhiva de o nepretuita valoare culturala, insumand peste 25.000 de documente.

Pietrele lui Solomon

Cunoscute sub denumirea de Pietrele lui Solomon, Cheile raului Solomon din Scheii Brasovului sunt foarte cunoscute ca si obiectiv turistic in Romania. Legenda spune ca Solomon ar fi fost un rege maghiar care ar fi sarit cu calul sau peste prapastia dintre stancile care marginesc defileul. Cei care-l urmareau (otomani sau tatari) au cazut in prapastie si astfel regele a scapat de dusmani. Amintirea acestei intamplari a fost pastrata in traditia orala romaneasca.

Ziua 3

Mic dejun, Vizitarea obiectivelor turistice din jurul Brasovului.

Cetatea taraneasca Prejmer

Emblema localitatii Prejmer este reprezentata de Biserica Evanghelica si Cetatea Taraneasca, complex arhitectural inclus in patrimoniul UNESCO care individualizeaza puternic privelistea asezarii. Biserica Evanghelica isi are inceputurile in secolul al XIII-lea, ctitori fiind cavalerii teutoni, iar zidurile Cetatii Taranesti dateaza din secolul al XV-lea fiind ridicate de catre locuitorii germani.

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este amplasata pe vechiul drumul traditional Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce lega Transilvania de Tara Romaneasca. Cetatea Taraneasca a Rasnovului este atestata documentar pentru prima oara in anul 1335 cand, in urma unei noi invazii a tatarilor in Tara Barsei, a fost pustiit intreaga regiune cu exceptia Cetatii Rasnovului si a cetatii de pe dealul Tampa de la Brasov. Zidurile cetatii impreuna cu muzeul ce se afla in incinta cetatii in prezent, redau viata nelinistita a locuitorilor pe aceste asezari de-a lungul a peste 500 de ani.

Castelul Bran

Structura este tipica fortificatiilor din secolul al XIV-lea, insa nimic altceva nu se mai lasa cuprins in tipare cand vine vorba despre Castelul Bran! Situat in Pasul Bran – Rucar, la 30 de km de influenta urbana a Brasovului, Castelul inglobeaza in fatadele sale interioare si exterioare elemente arhitecturale din diferite epoci de inspiratie istorica.

Ziua 4

Transfer la gara, Plecare spre Bucuresti.
^ Top