English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

Manastirile pictate din BUCOVINA

Jurnal de calatorie - circuit turistic la manastirile pictate din Bucovina
Durata: 6 zile / 5 nopti

Jurnalul calatorului surprinde momentul in care, parca de nicaieri, frumusetea marcanta a credintei i se arata. E vorba de credinta in bine, in frumos, in adevar si in calatoriile de care sufletul are nevoie din cand in cand pentru a se implini, pentru a se regasi. Turistic, Bucovina creaza asteptari – pe care calatoria la manastirile pictate ale Bucovinei le implineste pe de-a-ntregul. Aici, frumosul se indulceste cu fascinatia pentru creator. Albastrul acestor locuri este unic in lume. Iar linistea isi pierde din apasarea cotidiana, devenind balsam.

Program

Ziua 1

Mic dejun, Plecare catre Piatra Neamt, Cazare si masa in Piatra Neamt, la hotel de 3 stele.

Ziua 2

Mic dejun, Plecare catre Suceava, Pe traseu se viziteaza manastirile Neamt, Varatec si Dragomirna, Cazare si masa in Suceava, la hotel de 3 stele.

Manastirea Neamt

Intr-o natura bogata, inconjurata fiind de codri seculari, la poalele muntilor - aici se ridica cea mai veche manastire a Moldovei, Manastirea Neamt. Ctitorita de Petru I Musat, manastirea reprezinta unul dintre simbolurile secolului al XV-lea. Este solida, mareata, realizata in cel mai pur stil arhitectonic moldovenesc inchegat de Stefan cel Mare. Inevitabil, privirile sunt atrase de ferestrele gotice, frizele de discuri smaltuite colorate in verde, galben, brun.

Manastirea Varatec

Stilul moldovenesc este surprins in cea mai pura forma a sa, prin ctitorirea de catre fiica unui preot iesean, in anul 1785, a Manastirii Varatec. In forma de acum, Biserica a fost pictata abia zeci de ani mai tarziu, cand a inceput si colectionarea de Evanghelii, icoane, manuscrise, vesminte, tapiterii – expozitia ajungand astfel sa sustina acum elemente impresionante. In prezent, majoritatea maicilor lucreaza in liniste, in atelierele de covoare si tesaturi pentru vesminte si obiecte bisericesti.

Manastirea Dragomirna

Asezata intre blandele coline ale Bucovinei, manastirea Dragomirna se inalta ca un arbore in timp, intre ziduri de cetate. Acest lacas de inchinare, prin eleganta si soliditatea formei, prin vechimea sa, prin originalitatea stilului, prin pitoresc, trezeste inevitabil admiratie. Unicitatea formelor si a stilului au atras inca de timpuriu atentia specialistilor, care au subliniat fara exceptie originalitatea si frumusetea acestui loc. Manastirea este ridicata parca pentru a tine piept inaltimilor, in cautare de mai multa lumina in apropierea codrilor, oglindita in apa lacului din apropiere – totul, pentru a lasa o impresie de neuitat in sufletul vizitatorului.

Ziua 3

Mic dejun, Plecare catre Gura Humorului, Pe traseu se viziteaza manastirile Arbore, Moldovita, Sucevita, Humor, Cazare si masa in Gura Humorului, la hotel de 3 sau 4 stele.

Manastirea Arbore

In 1503, Luca Arbore - boier si "portar" al Sucevei pe vremea lui Stefan cel Mare - a inaltat un adevarat paradis la curtea sa, in comuna ce-i poarta si azi numele. Desi Curtea boieresca a fost distrusa intr-un incediu acum mai bine de 200 de ani, Biserica simpla dedicata Sf. Ioan Botezatorul, a ramas sa dainuiasca in timp. Aici, inovatiile arhitectonice releva un echilibru deosebit al proportiilor, un melanj unic intre frumusete si istorie.

Manastirea Moldovita

Despre trecutul glorios istoric al Manastirii Moldovita se vorbeste in mai toate legendele locului. Una dintre cele mai vechi asezari calugaresti, Manastirea este strajuitoare de veacuri la hotarul Moldovei de nord. Daca originile existentei acestei manastiri raman invaluite in negura vremii, traditia ii plaseaza fiinta inca din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o. Cu aspectul magic al unei mici fortarete, fiind inconjurata de ziduri si turnuri de aparare, manastirea este acum in patrimoniul mondial UNESCO.

Manastirea Sucevita

Monumentul este ctitorit de familiile a mari boieri, carturari si chiar domnitori ai Moldovei si Tarii Romanesti in secolele 16-17, Movilestii. Si, desi este construita in stilul arhitecturii moldovenesti, Manastirea imprumuta putin din stilul vechilor biserici de lemn din Moldova. Nota aparte o fac doua mici pridvoare deschise plasate pe laturile de sud si de nord si care, prin excelenta "muntenesti", constituie un evident ecou al arhitecturii din Tara Romaneasca.

Manastirea Humor

Una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc, Manastirea Humor este recunoscuta pentru frumusetea picturilor exterioare, impodobite cu elemente originale stilului moldovenesc. Frescele bizantine ale bisericilor Humor, Voronet, Moldovita, Sucevita si Arbore sunt unice in lumea ortodoxa. Dintre ele, fresca exterioara de la Humor a fost pictata de Toma Zugravul in 1535 – si completeaza seria celor mai impresionante ctitorii din nordul Romaniei.

Ziua 4

Mic dejun, Plecare catre Brasov, Pe traseu se viziteaza manastirea Voronet, Cheile Bicazului, Cazare si masa in Brasov la hotel de 3, 4 sau 5 stele.

Manastirea Voronet

"O maniera proprie de imbinare a elementelor bizantine si gotice"; "Ingeniozitate stralucita a stilului"; "Originalitate si noutate. Frumusete absoluta" - acestea sunt doar cateva dintre cuvintele de admiratie pe care vizitatorii Voronetului le-au lasat in urma, dupa cateva ore petrecute in paradisul bisericii. Manastirea Voronet a fost ridicata in anul 1488, astfel ca pictura interioara a Voronetului poarta pecetea epocii artistice stefaniene: respectiv stil sobru, concentrat, plin de maretie, reducand la esential imaginile si expresiile. Se remarca imaginea "Pantocratorului", "Cina cea de taina", "Impartasirea cu paine a apostolilor", "Impartasirea cu vin", "Spalarea picioarelor". De departe cea mai ampla compozitie de pe peretii exteriori ai Bisericii este "Judecata de apoi" – apreciata pentru intensitatea dramatica, bogatia imaginatiei, elementele de reinterpretare locala, armoniile coloristice in care predomina albastrul metalic si tonurile aurii.

Cheile Bicazului

De la pitoresc la impresionant – trecerea se face pe la Cheile Bicazului, situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, in nord-estul tarii. Geografic, Cheile au fost formate de raul Bicaz si "leaga" Transilvania de Moldova intr-o zona de o frumusete naturala, apreciata intuitiv inca de la apropierea turistului de Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas.

Lacul Rosu

Cel mai mare lac natural montan din Romania. Dupa ce unul din flancurile Muntelui Ghilcos s-a surpat, in 1837, s-a format in mod firesc un lac de baraj natural extrem de mare, dar mai ales – impresionant prin geneza sa, independenta de fiinta omului.

Turul orasului Brasov

De la aleea recunoscuta pe plan european, Strada Sforii, si pana la tragedia celui mai mare monument gotic din Romaia - Biserica Neagra, curiozitatile Brasovului scriu zilnic cate o legenda. In Brasov, modernul se poleieste cu istorie, odata imbinat cu stilul vechi al cladirilor, al strazilor. Goticul, romanicul, renascentismul, barocul, art nouveau-ul, brancovenescul – sunt toate prezente in zidurile cetatii, ale Bisericilor, catedralelor si portilor pe care Brasovul, pe de-a-ntregul, le gazduieste armonios.

Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagra ridicata in centrul orasului reprezinta unul dintre cele mai impozante monumente din istoria sasilor ardeleni – iar orga este renumita pentru sonoritatea sa unica in sud-estul Europei. De altfel, D. von Oppen decria plastic prima impresie – extrem de puternica - pe care o lasa aceasta Biserica asupra turistului, apreciind ca "vizitatorul este absorbit de palnia portalelor si condus prin aleea coloanelor, inescapabil, spre altar. Privirea ii este atrasa spre inaltimi…"

Ziua 5

Mic dejun, Plecare catre Bran, Vizita la Castelul Bran, Continuarea traseului spre Sinaia, Vizita la Castelul Peles, Cazare si masa in Brasov, la hotel de 3, 4 sau 5 stele.

Castelul Bran

Structura este tipica fortificatiilor din secolul al XIV-lea, insa nimic altceva nu se mai lasa cuprins in tipare cand vine vorba despre Castelul Bran! Situat in Pasul Bran – Rucar, la 30 de km de influenta urbana a Brasovului, Castelul inglobeaza in fatadele sale interioare si exterioare elemente arhitecturale din diferite epoci de inspiratie istorica.

Castelul Peles

Va invitam in vizita la resedinta de vara a Regelui Carol I! Astfel suna acum indemnul adresat turistilor, carora in 1914, dupa moartea Regelui, li s-a permis sa viziteze muzeul Castelului Peles. Iar onoarea este, intr-adevar, de partea vizitatorului: pentru ca de la gradina, terasa si exteriorul castelului si pana la tablourile si decorurile din camerele impresionante - Castelul Peles se ridica la inaltimea pretentiilor si, mai ales, rasplateste asteptarile. Numai in interior sunt 160 de incaperi decorate in stiluri arhitectonice diferite (Renastere germana, engleza, italiana, baroc german, hispano-maur, Rococo francez).

Ziua 6

Mic dejun, Plecare din Brasov direct catre aeroportul Otopeni.
^ Top