English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

TRANSILVANIA si MARAMURES

Ispita autenticului romanesc - Circuit turistic in Transilvania si Maramures
Durata: 7 zile / 6 nopti

Pentru cei indragostiti de Dracula, Transilvania le va oferi o ispita greu de refuzat, mai buna: legende intime despre sacrificii, povesti de viata si de moarte, istorii si lacase de cult, locuri linistite, altele aglomerate si calde, privelisti monumentale, aer racoros, iz medieval. Astfel, de la Transilvania, turistii vor primi mai mult decat asteapta de la cosciugul contelui vampir – autenticitate. Iar calea spre regasirea sau descoperirea originilor, a traditiilor romanesti, se incheaga cu adevarat mai departe, in Maramures. Aici, portul popular trece de la a fi un exponat in muzeu la cotidian in zilele de sarbatoare, iar graiul dulce, bucatele si credintele se transpun din albumele turistice in simple obiceiuri de peste zi.

Program

Ziua 1

Plecare spre Transilvania prin Pitesti, Curtea de Arges, Calimanesti; Se traverseaza Muntii Carpati pe Valea Oltului; Cazarea se va face in Sibiu, la hotel de 3 sau 4 stele.

Orase vizitate in cursul zilei:

Calimanesti

Orasul sta intins la defileul Oltului, inconjurat de ape si supravegheat de inaltimile masivelor din Carpatii Meridionali. Are farmecul aglomerarilor urbane linistite, calme, oltenesti pe are doar respirandu-l indeaproape ajungi sa-l poti pastra in memorie.
Obiective turistice vizitate - Manastirea Cozia
Aici s-au format sute de calugari, poeti si scriitori si-au gasit inspiratia, cercetatorii – raspunsuri, iar turistii – recunoasterea unei istorii de aproape 600 de ani.

Curtea de Arges

Demult, a fost prima capitala a Tarii Romanesti. Orasul a lasat insa vremurile sa il depaseasca in dezvoltare, ramanand astazi un municipiu modest din punct de vedere al grandorii, dar autentic in ceea ce priveste spiritul. Pentru ca teritoriul orasului este locuit din cele mai vechi timpuri, inca din Hallstatt si din Epoca Bronzului, dar traieste inca sub mandria de a fi fost, candva, Vechea Cetate de Scaun .
Obiective turistice vizitate - Manastirea Curtea de Arges
Veche din timpul lui Neagoe Basarab, domnitor al Tarii Romanesti, manastirea este cunoscuta gratie legendei Mesterului Manole. Aici se ajunge dupa ce strabati bulevardul celor trei batrani, unde sute de pelerini ajung anual pentru a se ruga - locul este, pentru credinta ortodoxa, unul dintre cele mai mari locase de rugaciune din zona, cu hramul Adormirii Maicii Domnului.

Ziua 2

Mic dejun; Vizita scurta prin centrul orasului Sibiu; Plecare spre Cluj, pe traseu se viziteaza orasul Alba Iulia; Cazarea se va face in Cluj, la hotel de 3 sau 4 stele.

Orase vizitate in cursul zilei:

Sibiu

Astazi, peste dalele din centrul orasului calca zilnic mii de oameni. Cu cateva sute de ani in urma, in aceeasi Piata Mare stateau inchisi intr-o "cusca a nebunilor" cei care contraveneau ordinii publice si erau arse vrajitoarele... Insa povestile cu adevarat magice ale Sibiului sunt cele pe care le scrie imaginatia fiecarui turist - odata inconjurat din toate partile de cladirile colorate, odata ce trece mana peste fisura din zidul vechi de sute de ani, odata ce fotografiaza stema orasului, hraneste porumbeii si simte orasul medieval de la inaltimea turnului. Pentru ca daca o fotografie face cat o mie de cuvinte, atunci Sibiul face cat o mie de povesti despre aerul romantic al vremurilor trecute. Iar povestile orasului curg in continuare peste locul in care odata, nu demult, se jucau piese de teatru, se tineau targuri anuale, se adaposteau porumbei pe acoperisul Bisericii Catolice, filosofii isi cautau muzele, fluturau steaguri pe acoperisurile caselor, iar soldatii le sopteau iubitelor vorbe dulci pe "Podul Minciunilor".

Alba Iulia

Orasul este incarcat de istorie si cultura, bogat in frumuseti turistice si dornic de reconstructie personalizata. Toate acestea definesc Alba Iulia ca simobol al trecutului, garant al spiritului romanesc de ieri, astazi si pentru viitor.
Obiective turistice vizitate – Catedrala Sfantul Mihail.
Catedrala din Alba Iulia este considerat a fi cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania, de aceeasi varsta cu celebra Notre Dame din Paris. Desi cuprinde elemente arhitectonice de stiluri diferite (gotic, renascentist, baroc), catedrala ramane totusi un monument reprezentativ al arhitecturii romanice tarzii de o frumusete impresionanta.

Ziua 3

Mic dejun; Plecare spre Maramures, prin Surdesti - cu vizita la biserica de lemn, Sapanta – cu vizita la Cimitirul Vesel; Cazarea se va face in Sighetu Marmatiei la hotel de 3 sau 4 stele.

Orase/ obiective turistice vizitate in cursul zilei:

Biserica de lemn din Surdesti

Cautata pentru ca este cea mai inalta constructie de lemn de stajar din lume – 72 m, cu un turn de 54m, Biserica este insa admirata nu pentru amploare, ci pentru splendoarea arhitecturala a detaliului.

Sapanta

In nord, in cel mai departat loc din Tara Maramuresului, comuna Sapanta sta punct de frontiera intre Romania si Ucraina, pe malulu Tisei. Veche de sute de ani, inteleapta de tot atatia, localitatea ofera spectacole de culoare in fiecare anotimp, reprezentatii de istorie populara si invataminte pentru cei loviti de greu in viata.
Obiective vizitate – Cimitirul vesel de la Sapanta
Renumit in lume, adorat la nivel national. Cimitirul vesel se distinge prin coloritul crucilor, picturile naïve ce ilustreaza scene din viata si datinile persoanelor inhumate aici. Autentic, unic, acest simbol al "hazului de necaz" specific culturii populare romanesti insumeaza unul dintre cele mai importante elemente descriptive ale Romaniei. Legendele atribuie dacilor aceasta putere de a trece cu optimism peste tragedia trecerii in nefiinta – credinta dacilor era ca moartea reprezinta trecerea catre o viata mai buna, deci motiv de sarbatoare.

Ziua 4

Mic dejun; Plecare spre Targu Mures prin Valea Izei; Cazarea se va face in Targu Mures la hotel de 3 sau 4 stele.

Ziua 5

Mic dejun; Plecare spre Brasov, pe drum se viziteaza Cetatea Medievala Sighisoara, Bisercia Neagra din Brasov; Cazarea si masa se vor face in Brasov la hotel de 3 sau 4 stele.

Orase / obiective turistice vizitate in cursul zilei:

Sighisoara

Unica in Romania, rara in Europa. Cetatea Sighisoara este locuita si astazi, ceea ce o transforma dintr-o zestre istorica intr-un complexul medieval de arhitectura militara, civila si ecleziastic... actual. Si totusi, Sighisoara este rupta de contemporan gratie stradutelor inguste, a pietrei cubice lucioase, a felinarelor si zidurilor din caramida dura, a turnurilor (Aurarilor, Cizmarilor, Cojocarilor, cu ceas, Fierarilor, Franghierilor, Macelarilor), a Bisericilor (din deal, Leprosilor, Romano-Catolica), a Casei cu Cerb, a Scolii din deal, Scolarilor, a Catedralei Ortodoxe, a Casei Vlad Dracul, a Monumentului "La Chip", a oamenilor.

Brasov

De la aleea recunoscuta pe plan european, Strada Sforii, si pana la tragedia celui mai mare monument gotic din Romaia - Biserica Neagra, curiozitatile Brasovului scriu zilnic cate o legenda. In Brasov, modernul se poleieste cu istorie, odata imbinat cu stilul vechi al cladirilor, al strazilor. Goticul, romanicul, renascentismul, barocul, art nouveau-ul, brancovenescul – sunt toate prezente in zidurile cetatii, ale Bisericilor, catedralelor si portilor pe care Brasovul, pe de-a-ntregul, le gazduieste armonios.
Obiective vizitate – Biserica Neagra
Biserica Neagra ridicata in centrul orasului reprezinta unul dintre cele mai impozante monumente din istoria sasilor ardeleni – iar orga este renumita pentru sonoritatea sa unica in sud-estul Europei. De altfel, D. von Oppen decria plastic prima impresie – extrem de puternica - pe care o lasa aceasta Biserica asupra turistului, apreciind ca "vizitatorul este absorbit de palnia portalelor si condus prin aleea coloanelor, inescapabil, spre altar. Privirea ii este atrasa spre inaltimi…"

Ziua 6

Mic dejun; Plecare spre Sinaia, pe drum se viziteaza Castelul Bran si Castelul Peles; Cazarea si masa se vor face in Sinaia la hotel de 3 sau 4 stele.

Orase / obiective turistice vizitate in cursul zilei:

Bran

Zona Branului ofera un contrast incantator intre plaiuri si vai puternic adancite de chei, pesteri si lanturile muntoase de pe margini. De la Cheile Moeciului, muntii Bugeci si Piata Craiului, Pestera Dambovicioara, Ceteatea Rasnovului, cetatile sasesti de la Prejmer si Harman – zona Branului reprezinta paradisul oricarui turist insetat de legende, istorie si natura.
Obiective vizitate - Castelul Bran
Structura este tipica fortificatiilor din secolul al XIV-lea, insa nimic altceva nu se mai lasa cuprins in tipare cand vine vorba despre Castelul Bran! Situat in Pasul Bran – Rucar, la 30 de km de influenta urbana a Brasovului, Castelul inglobeaza in fatadele sale interioare si exterioare elemente arhitecturale din diferite epoci de inspiratie istorica.

Sinaia

Natura, liniste, confort si intimitate. Toate sunt atribute ale statiunii montane Sinaia, de pe Valea Prahovei. Si toate sustin farmecul acestui loc pe care chiar din primele ore petrecute aici, turistul il poate simti ca fiindu-i familiar. La poalele muntilor Bucegi, pe platoul ce coboara spre Valea Prahovei, la o altitudine de 800-1000 m, Sinaia pare un oras locuit numai si numai de turisti, ermetic cu trairile sale, generos cu frumusetea naturala.
Obiective vizitate - Castelul Peles
Dupa moartea Regelui, turistilor li s-a permis sa viziteze muzeul Castelului Peles. Iar onoarea este, intr-adevar, de partea vizitatorului: pentru ca de la gradina, terasa si exteriorul castelului si pana la tablourile si decorurile din camerele impresionante - Castelul Peles se ridica la inaltimea pretentiilor si, mai ales, rasplateste asteptarile. Numai in interior sunt 160 de incaperi decorate in stiluri arhitectonice diferite (Renastere germana, engleza, italiana, baroc german, hispano-maur, Rococo francez).

Ziua 7

Mic dejun; Transfer direct de la Sinaia catre aeroportul Otopeni.
^ Top