English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

Turul orasului BUCURESTI

Bucuresti, epoca adolescentei - Turul orasului Bucuresti
Durata: Jumatate de zi

Capitala Romaniei, centrul cultural, economic si social al intregii tari, a fost infiintat cu mai mult de cinci sute de ani in urma. Si cu toate acestea, Bucurestiul cauta inca sa se defineasca in ochii locuitorilor si vizitatorilor, deopotriva. In anii '30, Bucurestiul a fost supranumit "Micul Paris" datorita bulevardelor sale strajuite de copaci, iar de atunci, orasul a cautat sa indeplineasca asteptari generate de acest "supranume". In prezent, Bucurestiul arata in sfarsit primele semne de curaj in a-si recunoaste autenticitatea. Nu prin comparatii, nu prin "imprumut", ci prin valorificarea propriilor caracteristici – pentru ca Bucurestiul este astazi adolescent.
Aici se gaseste Arcul de Triumf, pe Soseaua Kisseleff – mai lunga chiar decat Champs Elyses... dar comparatiile se vor opri aici! Turistul va fi probabil surprins de amestecul eclectic de stiluri arhitecturale, incepand de la Curtea Veche, ramasitele palatului din secolul al XV-lea al lui Vlad Tepes, la biserici ortodoxe, la vile in stil Second Empire, la arhitectura greoaie stalinista din perioada comunista si terminand cu Palatul Parlamentului, o cladire colosala cu sase mii de incaperi.


Turul orasului Bucuresti


Despre Bucuresti se poate vorbi la superlativ. Si tot el poate fi criticat, in primul rand pentru ezitarea de a se lepada de zestrea artificiului. Sincer, Bucurestiul este asa cum te astepti sa fie.


Itinerariul circuitului este compus din:

Piata Revolutiei

Aici s-a dat semnalul Revolutiei romane din 1989 in Bucuresti, in urma careia a cazul regimul comunist Ceausescu. Se pot vedea inca urme ale gloantelor pe unele dintre cladiri. Arhitectural, este una dintre cele mai incarcate zone. Istoric, este una dintre cele mai sensibile pentru poporul roman. Iar estetic, este una dintre cele mai frumoase: Ateneul Roman, Palatul Regal (Muzeul National de Arta), Biblioteca Nationala Universitara.

Piata Universitatii

Km 0. Bucuresti. Aici sunt Universitatea Bucuresti, Teatrul National, Universitatea de Arhitectura. Deci, centrul social, cultural si universitar al Capitalei.


Calea Victoriei

Datorita ei, Bucurestiul a fost etichetat "Micul Paris". A se admira neaparat printr-o plimbare pe jos, intre Muzeul de Stiinte Naturale Grigore Antipa si Muzeul Taranului Roman pana la Cheiul Dambovitei, "Sena" orasului. Cladirile vechi au fost construite de la inceputul secoului XX, iar farmecul vremurilor de altadata s-a pastrat in ciuda modernizarii violente pe care a suferit-o orasul.


Arcul de Triumf

A fost ridicat in anul 1922 din lemn si stuc, in onoarea proclamarii Unirii, dupa victoria armatelor romane din primul razboi mondial. Intre 1935-1936 arcul din lemn este inlocuit cu unul din piatra. Are o inaltime de 37 de m, fiind unul dintre exemplele de arta deosebita, cu o imbinare impresionanta de sculptura si istorie.

Vizita la Muzeul Satului

Este unul dintre primele muzee de sociologie din lume si urmareste sa arate cu ajutorul exponatelor viata taranilor, spiritul de inventivitate, simtul lor artistic.
Scopul principal al Muzeului Satului este de a reface ambianta fiecarei locuinte, particularitatile gospodariilor taranesti, hambarele, grajdurile si celelalte bunuri gospodaresti, gardurile din lemn, nuiele si chirpici, portile modeste sau impunatoare, mobilierul specific taranesc, uneltele folosite la munca, vasele, covoarele... Cele 300 de constructii anexe muzeului descriu diferentele culturale dintre regiunile romanesti.


Casa Presei Libere

Casa Scanteii este fost finalizata dupa cinci ani de constructii, in 1957, cu un obiectiv clar definit: sa adaposteasca redactiile presei de stat, in special a ziarului Scanteia - organ al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman. Antena de pe aceasta cladire a sustinut pentru o vreme, incepand din 1956, emitatorul Televiziunii Romane. Acum, Casa Presei Libere adaposteste sute de redactii de cotidiene independente politic, intr-un "dinozaur" arhitectural simbolic pentru presa romana.

Palatul Parlamentului

Fosta Casa a Poporului este de departe cea mai grandioasa constructie administrativa din Europa. Include sute de birouri, zeci de saloane de receptie, zeci de sali de conferinte. Cei 265.000 mp pe care ii are suprafata interioara ii asigura locul doi in lume dupa cladirea Pentagonului din Washington si locul trei pe plan mondial din punct de vedere al volumului, dupa cladirea de la Cape Canaveral (SUA), in care se monteaza rachetele cosmice, si dupa piramida Quetzalcoatl din Mexic.

Opera Romana

Desi in Romania, genul liric este prezent inca din secolul XIX, cladirea Operei Romane este totusi o constructie noua (1953). Cu o capacitate de 2200 locuri, Opera gazduieste Muzeul la ultimul etaj unde pot fi vazute documente, fotografii, costume.

Gradina Botanica

Este una dintre cele mai frumoase zone verzi ale Bucurestiului, in apropierea Palatului Cotroceni. Km intregi de verdeata, flori si arbori, alei pietonale inguste – reprezinta garantia unei zile incarcate cu optimism pentru vizitatori.

Palatul Cotroceni

Ridicat de un francez, la sfarsitul secolului al XIX-lea, Palatul a ramas in istorie ca locul in care au fost transate cele mai mari decizii privind viitorul politic al Romaniei. Astfel, Consiliul de Coroana (14/17 august 1916) a decis participarea Romaniei la primul razboi mondial; Palatul a gazduit in decembrie 1918 delegatii din Transilvania, Bucovina si Basarabia care si-au exprimat dorinta de a adera la Unire, aici s-a semnat si pacea de la Buftea-Bucuresti in mai 1918, in 1939 a avut loc Consiliul de Coroana. Iar acum, Palatul gazduieste Presedintia Romaniei.

Academia militara

Decretul 371 din 14 septembrie 1949 infiinta, alaturi de Academia Militara, Academia Militaro-Politica si Academia Spatelui Armatei, prin reorganizarea Scolii de Razboi, o institutie de invatamant militar superior infiintata de Regele Carol al II-lea in 1937. Scopul ei: sa formeze ofiteri ingineri cu o pregatire corespunzatoare specificului tehnic al diferitelor arme.

Hanul lui Manuc

Negustorul Manuc-bei a ridicat, la inceputul anului 1800, cladirea devenita in timp unul dintre cele mai importante monumente istorice si arhitectonice din Bucuresti. Pe strada Lipscani, inima comerciala a orasului interbelic, era faimos pentru zgomotul, agitatia si multitudinea de oameni pe care ii atragea. Hanul lui Manuc si-a pastrat pana in zilele de azi atmosfera si stilul, servind acum drept hotel, restaurant si crama.

Circuitul mai include vizitarea altor obiective turistice: Biserica Metropolitana, Palatul Televiziunii, Piata Kogalniceanu.
^ Top