English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Biserica Neagra

Brasov, judetul Brasov

Telefon0268 511824
AdresaCurtea Johannes Honterus, 2
Fax0268 511825

Descriere

Amplasat in inima Romaniei intr-o natura de o frumusete deosebita, orasul Brasov impresioneaza prin istoria sa zbuciumata de 800 de ani.

Biserica Neagra, principala atractie turistica din centrul medieval al Brasovului, joaca un rol deosebit, fiind unul dintre cele mai importante si impozante monumente ridicate de sasii ardeleni in istoria lor de 850 de ani.

Denumirea de "Biserica Neagra" a fost atribuita principalei biserici evanghelice-luterane de limba germana din Brasov dupa incendiul catastrofal din anul 1689, care a afectat tot orasul. Din cauza flacarilor si fumului zidurile bisericii s-au inegrit, dar luxul, eleganta si grandoarea bisericii nu au putut fi devastate.

Lungimea Bisericii Negre este de 89 m, biserica fiind astfel cea mai mare biserica gotica intre Viena si Constantinopol.
Constructia bisericii a fost inceputa in stil gotic cu sprijinul prim-preotului Thomas Sander in anul 1383 pe locul unei biserici din prima jumatate a secolului al XIII-lea.

In anul 1421 biserica a fost victima unor distrugeri serioase din cauza primei invazii turcesti. In anul 1477 biserica a fost terminata si a primit hramul Sfanta Fecioara.

Din cele doua turnuri mentionate in planurile initiale in partea vestica a bisericii, a fost terminat doar cel de sud-vest, ridicandu-se la o inaltime de 65 m.

In anul 1542, reformatorul Johannes Honterus a instituit aici slujba evanghelica in limba germana.
Odata cu aceasta introducere sunt inregistrate primele succese ale reformei religioase din Ardeal.

Reforma este amintita prin tabloul pictorului sas Fritz Schullerus (1866 – 1898), ce apare expus pe peretele frontal al navei laterale sudice. Tabloul ilustreaza depunerea juramantului de catre consiliul orasului Brasov pe noua invatatura (1543).

Biserica Neagra a suferit mari pagube din cauza unui mare incendiu in anul 1689.

Aproape o suta de ani au fost necesari pentru reconditionarea si reconstructia Bisericii Negre.
In aceasta perioada, impozantul acoperis, cu inaltimea sa de 20 m, este refacut in forma actuala, acoperind in prezent si galeria de traforuri initial descoperite, care la inaltimea stresinii, imprejmuieste intreaga biserica. Prin refacerea spatiului interior, caracterul gotic al bisericii s-a pierdut.

Boltile in stil gotic au fost schimbate cu o bolta cilindrica baroca (de culoare turcoaz). In perioada miscarii pietiste, care si-a practicat influenta din Germania pana in Ardeal, viata bisericeasca a cunoscut o puternica crestere.

Intre anii 1710 – 1720, in navele laterale s-au adaugat galerii in stil baroc pentru a mari capacitatea bisericii, cu scopul de a cuprinde pe toti credinciosii participanti la slujbele divine.

Galeriile au fost realizate cu mare impresionabilitate, imbinandu-se perfect in colectivul arhitectural.
Din cauza numeroaselor cutremure de pamant si gresei moale folosita la constructie au fost necesare lucrari constante de intretinere.

Intre anii 1654 – 1656 a fost obligatorie reconditionarea arcului de triumf cu doua contraforturi exterioare masive.
Alte restaurari au fost facute in secolul al XIX-lea si al XX-lea. Restaurarea din anii 1937 – 1944 a fost axata in special asupra corului. Din cauza celui de-al doilea razboi mondial, restaurarea a fost intrerupta.

Statuile de pe pilastrii corului, ce dateaza din secolul al XV-lea, au fost puternic degradate din cauza vremii nefavorabile si astfel au fost inlocuite cu copii, iar originalele inegrite in marele incendiu au fost asezate in incinta bisericii (in partea de vest), unde pot fi admirate si in prezent.
De asemenea fialelele cu cruci florale au trebuit sa fie schimbate.

Lucrari ample si costisitoare de restaurare la acoperis, la fatada sudica si in interiorul bisericii au fost realizate in jurul anilor 1970.
In anul 1984, biserica a fost resfintita.

S-au montat geamuri noi la toate ferestrele, care prezinta efect filtrant, retinand ultravioletele (foarte daunatoare pentru covoare si antedependente). Pentru aceasta a fost necesara o comanda speciala in Germania.
Biserica Neagra nu a fost niciodata catedrala episcopala.

Orga Bisericii Negre este una din cele mai mari din sud-estul Europei, fiind renumita pentru sonoritatea ei de o rara frumusete. Cu circa 400 de tuburi, orga bisericii a fost construita intre anii 1836-1839 de catre constructorul de orgi Buchholz din Berlin.

In ultimele decenii, in lunile de vara se organizeza stagiuni de concerte cu muzica de orga. De asemenea, s-au facut inregistrari pentru discuri.

In anul 1924, galeria din fata orgii a fost extinsa pentru a permite sustinerea unor concerte mari de muzica religioasa cu participarea corului bisericii. Un tezaur de o valoare deosebita al Bisericii Negre este reprezentat de covoarele anatolice din secolele XVII-XVIII ce reprezinta una din cele mai bogate colectii de covoare anatolice din Europa.

Covoarele din regiunile Brussa, Usak si Ghiordes din Asia Mica, recunoscute centre ale artei confectionarii covoarelor, au fost daruite bisericii de catre breslele mestesugaresti din Brasov, de catre negustori si alti cetateni ai orasului. Multitudinea motivelor si bogatia cromaticii stralucitoare a acestora atribuie interiorului bisericii un farmec aparte.

O afirmatie sustine frumusetea stilului gotic prezent odata cu constructia acestei biserici "Vizitatorul este absorbit de palnia portalelor si condus prin aleea coloanelor, inescapabil, spre altar. Privirea ii este atrasa spre inaltimi…" (D. von Oppen).

Orar
Luni - sambata: 10-17
Concerte de orga: marti, joi si sambata


Ultimele postari

^ Top