English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Biserica Sfantul Nicolae Domnesc

Iasi, judetul Iasi

AdresaAnastasie Panu, 28

Descriere

Biserica "Sf. Nicolae Domnesc" este situata in apropierea Palatului Culturii, fiind una dintre cele mai vechi cladiri din capitala Moldovei. Cladirea este ctitorie a voievodului Stefan cel Mare si a fost zidita in perioada 1491-1492, iar apoi renovata de mai multe ori, ultima data la sfarsitul secolului XIX, in conformitate cu planurile arhitecului francez Lecomte de Nouy.

Pana la sfarsitul secolului XVII, biserica a avut functia de Catedrala Mitropolitana, aici fiind inscaunati aproape toti domnii Moldovei.
Fiind amplasata in imediata vecinatate a vechii Curti domnesti si deoarece aici au fost unsi aproape toti domnii Moldovei, de la Despot voda pana la Alexandru Ioan Cuza, bisericii i s-a spus Sfantul Nicolae-Domnesc.

Arhitectura exterioara imbina armonios piatra, caramida aparenta si teracota, dispusa in discuri smaltuite policrome. In firidele din registrul superior sunt pictate in fresca un numar de 282 de chipuri. Interiorul bisericii a fost realizat in intregime in cadrul ultimei restaurari. Peretii si boltile sunt acoperite de o fresca somptuoasa, pe un fond albastru, executata cu multa maiestrie de catre francezii Boris Bernard, P. Mauretal si Emilie Mempiot. La restaurarea bisericii Iacasul a suferit o mare pierdere arhitecturala.
Din cauza vechimii sale a infruntat o multime de vitregii ale vremilor, incendii si cutremure care au adus-o intr-o stare grava de ruinare.

Descoperita si ruinata a ramas asa pana la domnia lui Antonie Reset, care prin anul 1676 a inceput repararea ei. Astfel se prefacea nartexul mai mare decat biserica, adaugand la intrare inca o biserica in care s-au construit inca doua altare, la dreapta si stanga vechiului monument, pentru a-i da o infatisare mai impozanta, demna de statutul de catedrala mitropolitana (dupa mutarea capitalei la Iasi).

Altarul din partea dreapta fusese inchinat Sfintei Mucenite Varvara si slujbele se tineau in limba greaca, in partea de nord altarul era inchinat Sfantului Arhidiacon Stefan, slujindu-se in limba slavona si rusa. Antonie Russet a fost cel care facuse in zidul manastirii si o cismea pentru potolirea setei credinciosilor.

Arhitectul Lecomte de Nouy a inceput restaurarea radicala in anul 1884. Rezidita din caramizi si ocnite, biserica a luat forma constructiilor vechi moldovenesti, iar tabloul familiei domnitorului Antonie Ruset si al familiei domnitorului Gh. Duca au fost inlocuite cu cele ale familiei regale. Intre anii 1989 si 1993, facandu-se mai multe reparatii, s-a trecut si la spalarea picturilor. Biserica restaurata a fost pictata de Boris Bernard, Emilie Mempiot si P. Mauretal.

Sfintirea a fost facuta in data de 16 octombrie 1994 de catre I.P.S Daniel Mitropolitul Moldovei si Sucevei. Fiind cea mai remarcabila ctitorie a voievodului Stefan cel Mare si Sfant, aproape de Curtea Domneasca, biserica este si cea mai veche din Iasi.

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-19.00

Ultimele postari

^ Top