English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Castelul Bran (Castelul Dracula)

Bran, judetul Brasov

Telefon0268 238333
AdresaTraian Mosoiu, 489
Fax0268 238335
Emailinfo@brancastlemuseum.ro

Descriere

Monument istoric si arhitectural, Castelul Bran (in germana Torzburg, in maghiara Torcsvar) este situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de Brasov.

Istoric

La data de 19 noiembrie 1377, regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) emite un document in Zvolen prin care permitea sasilor din Scaunul Brasovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) sa construiasca, conform promisiunii, pe cheltuiala si cu mesterii lor, o noua cetate de piatra la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare), cetate ce avea sa devina Castelul Bran (Castelul Dracula).

Regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) promite brasovenilor ca, daca Tara Romaneasca va deveni pamant unguresc, atunci vama se va muta de la Rucar (Ruffa Arbor) la Bran. Informatia documentara de la 19 noiembrie 1377 privind "noua cetate de piatra", permite sa deducem ca fortificatia de piatra ce urma sa fie ridicata pe acest loc (Castelul Bran - Castelul Dracula), a fost urmata de o consolidare de granita mai veche.

Se spune despre aceasta cetate, probabil din lemn, ca ar fi fost ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225. Cetatea este acordata magistrului Theodorikus.
Incepand cu secolul al XIII-lea pamantul cetatii Bran a intrat in jurisdictia comitatului regal de Alba Iulia.

In anul 1395 Sigismund de Luxemburg, imparat german si rege al Ungariei, a folosit castelul Bran (castelul Dracula) ca loc strategic pentru o expeditie in tara Romaneasca ce a avut drept rezultat indepartarea de la tron a voievodului Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Batran, vasalul sau.

In 1407 lui Mircea cel Batran i se acorda stapanirea castelului Bran (castelul Dracula - fara domeniul care revenea castelului) si Bologa. Pana in anul 1419 Castelul Bran ramane sub autoritatea Tarii Romnesti

Acst obiectiv turistic intra sub autoritatea coroanei Ungariei in anul 1427. Odata cu acest eveniment au avut loc lucrari de fortificare si de extindere a castelului.
In 1498 cetatea Branului a fost inchiriata de regalitatea maghiara catre scaunul Brasovului.

In 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a daruit Castelul Bran (Castelul Dracula) reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Castelul Bran (Castelul Dracula) a fost amenajat si lasat mostenire fiicei reginei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.

Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran (Castelul Dracula) a intrat sub autoritatea statului roman, fiind parasit si distrus.

In anul 1956 castelul Bran (Castelul Dracula) a fost redeschis spre vizitare, fiind organizat partila ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 s-au inceput lucrari de restaurare care au fost finalizate in 1993.

Desi castelul Bran a intrat in circuitul si folclorul turistic sub denumirea de castelul lui Dracula, aici turnandu-se si un film, Interviu cu un vampir, se pare ca Vlad Tepes nu a locuit niciodata la castel.

Castelul Bran (Castelul Dracula) a fost restituit recent de catre statul roman lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale, in calitate de mostenitori ai principesei Ileana.

Proprietarii au promis ca timp de trei ani sa nu-i schimbe destinatia de muzeu. Romania si-a asumat si costurile renovarii si intretinerii castelului si are un drept de preemptiune pentru cumpararea viitoare a castelului.

Arhitectura castelului Bran (castelului Dracula)

Din anul 1377 si pana in prezent, evolutia istorica, numeroasele razboie, trecerea timpului, au fost factorii ce au pus o mare amprenta asupra castelului Bran (castelului Dracula).

Fiind o cetate de granita ce indeplinea un scop militar bine determinat, cetatea Bran cuprindea in prima faza o incinta patrulatera neregulata, alungita pe axa est-vest, fiind folosite cu maiestrie avantajele oferite de teren. Pe latura de vest, constructia era incercuita de o curtina si un turn rotund de colt. Tot din prima faza dateaza se pare, zidul de incinta donjonul de pe latura nordica.

O serie de lucrari au fost initiate in 1622 dupa proiectul principelui Gabriel Bethlen. Astfel a fost adaugat turnul de sud, s-a dublat si s-a ingrosat curtina de sud.

Atunci s-a construit, pe latura estica, (inlocuindu-l pe cel vechi) turnul portii ce era de forma dreptunghiulara, ridicat din blocuri noi din piatra necioplita. Sub acoperisul castelului Bran (Castelul Dracula) format doua "pechnaze" ("machicoulis") care aparau intrarea in castel. Tot in jurul anilor 1622 s-au mai construit un turn dreptunghiular la est, turnul cu baza patrata cu doua etaje in care s-a aranjat intrarea actuala in castel (secolul al XIX-lea). Donjonul a fost rotunjit in curtea interioara, adaugandu-i-se atica poloneza cu decor specific stilului renascentist.

O noua reconditionare a cetatii Bran are loc in anul 1723 (atestata de inscriptia in limba latina de pe latura nordica a castelului) ce e presupus boltiri si cu deschideri de ferestre in ambrazuri adanci, modificari de nivele.

In secolul al XIX-lea cetatea Bran a fost profund deteriorata datorita inlocuirii acoperisului cu fasine, in timpul ocupatiei austriece.

Datorita reparatiilor aduse la acoperis intre anii 1883-1886, acesta a fost restaurat si acoperit cu tigla. Tot de atunci dateaza scara de acces actuala, atestata in inscriptia in limba germana (ce dateaza din 1886).

Intrarea cetatii Bran sub autoritatea reginei Maria in anul 1920 a adus cu sine cele mai importante lucrari de reconditionare, realizate de arhitectul ceh Karel Liman, lucrari ce au avut ca rezultat transformarea edificiului medieval intr-un castel, resedinta de vara, al suveranei.

Viziunea romanica a lui Karel Liman nu a modificat marimea exterioara a castelului Bran (castelului Dracula), ci a continuat modelul stilistic ridicand o mica loggie in curtea interioara si amenajand la parterul turnului "pulberariei" Capela, pictata in 1927 de Artur Verona.

Plecand de la o constructie cu structura tipica unei fortificatii de secolul al XIV-lea, acest obiectiv turistic ajunge sa inglobeze in fatadele sale interioare si exterioare, diferite elemente arhitecturale din diferite epoci care nu ii inlatura echilibrul formal.

Ghid de vizitare a castelului Bran (castelului Dracula)

Parter
1. Camera de garda
2. Capela Principelui Mircea

Etajul I

1. Hol
2. Dormitorul Reginei Maria
3. Camera de trecere
4. Sala gotica
5. Salonul mare

Etajul al II-lea
1. Camera de trecere
2. Salonul Biedermeier
3. Dormitorul Regelui Ferdinand
4. Sufrageria
5. Donatia Nicolae Baciu
6. Camera de trecere
7, 8. Salonul neorococo
9. Sala cu mobilier rustic

Etajul al III-lea
1. Anticamera salonului de muzica
2. Salonul de muzica si biblioteca Reginei Maria
3. Sala cu mobilier sasesc

Etajul al IV-lea

1. Sala trofeelor de vanatoare
2. Sala Regina Maria
3. Camera Principelui Nicolae

Colectii

1. Mobilier: Lada datata in anul 1692, Patul cu baldachin, Vitrina in stil neorococo de la sfarsitul sec. al XIX-lea, Masuta din lemn de nuc, Biroul in stil neorococo de la sfarsitul sec. al XIX-lea.
2. Sculptura: Germania, anonim, Statueta "Trei generatii", sec. XVI., Basorelief "Sfantul Laurentiu", Transilvania, anonim, sec. XVI, Statueta "Maria cu Iisus", Germania, anonim, sec. XVI.
3. Icoane: Triptic, Romania, sec. XIX, Maria cu Iisus, Rusia, sec. XIX, Triptic, Grecia, sec. XIX,
4. Argintarie: Vas de cult, Romania, sec. XVIII, Candela de argint, Georg May II, 1697, Recipient pentru parfum, atelier oriental, sec. XX, Bomboniera, Romania, sec. XIX.
5. Ceramica: Statueta, portelan de Meissen, Germania, sec. XVIII, Amfora, faiantata de Urbino, Italia, sec. XVIII, Platou, China, sec. XVII, Farfurie, faiantata de Talavera, Spania, sec. XIX.
6. Arme si armuri: Iatagan, Buzdugan, Spada de cavalerie, Briceag, Securile de lupta, Biciul de lupta, Armura (copie sec.XIX), Halebarda, Scut tip „rondasa" (sec.XVI), Carabina, Arbaleta cu cric, Pistoalele cu cremene.

Informatii

Programul de vizitare a castelului Bran (castelului Dracula):

1 mai - 1 octombrie: 9-19 (marti - duminica); 12-19(luni) Casieria se inchide la ora 18
1 octombrie - 1 mai: 9-17 (marti - duminica); inchis(luni) Casieria se inchide la ora 16

 Tarife pentru anul 2010

• bilet intrare adulti : 20 ron
• bilet intrare adulti 65+ : 15 ron (pe baza CI / ID)
• bilet cu reducere elevi : 5 ron
• bilet cu reducere studenti : 10 ron (pe baza carnetului / legitimatiei)

Gratuitati :

• persoane cu dizabilitati
• persoane institutionalizate.

Nota : Taxa foto este inclusa in pretul biletului de intrare

taxa de filmare pentru amatori – 20 ron

filmarea / fotografierea profesionala este permisa in urma semnarii unui contract. Tariful acestora se face pe baza de oferta personalizata.


Ultimele postari

^ Top