English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Cetatea Capalna

judetul Alba, Transilvania (UNESCO)

AdresaLoc. Capalna,

Descriere

Cetatea de la Capalna reprezinta una dintre verigile lantului de fortificatii de pe cele doua versante ale Carpatilor, ce avea rolul de a supraveghea principalele treceri peste munti. Capalna si Banita fac parte din sistemul defensiv dacic, fiind singurele cetati care nu se gasesc in muntii Orastiei, centrul regatului.

Fortificatia, situata in regiunea satului Capalna, judetul Alba, pe un deal cu pante abrupte la o inaltime maxima de 687 metri, a aparut destul de tarziu in literatura de specialitate. Toponimul „Cetate” arata totusi ca locuitorii zonei stiau de mult de existenta ruinelor.

Partea superioara a terenului, aranjat in terase, este protejata de un turn-locuinta de la care incepe zidul de incinta. Turnul-locuinta este situat in fata seii, pe o platforma taiata in stanca, de forma patrata (latura de 9,50 m si grosimea zidului de 1,73 m) si are accesul pe latura de SE (cu o latime de 1,26 m). De la 1,70 m in sus zidul de tip murus Dacicus, continua inca aprox. 3 m in caramida slab arsa; urmeaza acoperisul din sindrila.

Zidul de incinta inegal ca grosime (de la 1,50 la 2,50 m) se mentine acum pe cea mai mare parte din lungimea sa doar cu un singur parament (cel exterior). Paramentul interior era inlocuit, in partea inferioara a zidului, de stanca si se formeaza din blocuri de calcar abia de la oarecare inaltime. Perimetrul cetatii (zid si o latura a turnului-locuinta) masoara 280 m.

Intrarea principala in Cetatea Capalna se facea prin turnul (6 x 9 m la exterior) de pe latura de S. Pe latura de N-E se gaseste o a doua intrare incadrata de doua ziduri. In interiorul cetatii se vedeau mai multe constructii cu pereti din lemn si baza de piatra langa turnul locuinta: pe cea mai inalta terasa un turn de veghe din lemn, o scara cu baza de piatra, un canal si cateva baraci din lemn.

Materialul arheologic este format din ceramica lucrata manual si la roata (inclusiv pictata cu motive geometrice), obiecte de podoaba din fier, argint si bronz, unelte de fier, vase de bronz, monede romane republicane si imperiale. Se poate spune despre Cetatea Capalna ca a fost ridicata in vremea domniei lui Burebista. Capalna a fost devastata din cauza unui mare incendiu in perioada razboaielor daco-romane de la inceputul sec. 2 p. Chr. Rolul strategic al cetatii era acela de a bloca accesul pe drumul care, plecand de la Polovragi, parcurgea muntii prin Pasul Urdele si cobora in Valea Somesului.

Zidul de incinta care pleaca perpendicular de pe laturile de SE si NV ale turnului-locuinta reprezinta principalul sistem de fortificatii al cetatii. O parte a zidului a fost ridicata in stanca, aceasta fiind anterior decupata, pentru a permite constructia, pe o panta de aproape 70 de grade a versantilor dealului.

Pentru a usura sectionarea stancii, ea a fost peste tot incalzita cu foc de lemne aprins la suprafata si cioplita in timp. Aceste operatiuni s-au repetat pana cand s-a obtinut o suprafata orizontala pe care s-a construit zidul. Acest zid se inalta, pana la nivelul de calcare antic, cu un singur parament, iar mai sus cu doua paramente si emplecton, in stilul clasic, al cetatilor dacice.

Lungimea totala a zidului insuma in jur de 270 de metri. Acesta a fost partial demolat dupa pacea incheiata in urma primului razboi daco-roman si apoi recladit in graba in jurul celui de-al doilea conflict. Poarta principala a cetatii este situata pe latura de SE si este formata dintr-un turn al carui zid exterior este reprezentat chiar de zidul de incinta. In punctul cu altitudinea cea mai mare din interiorul cetatii se gaseste o platforma sculptata in stanca pe care se ridica un turn de straja.

In regiunea cetatii de la Capalna s-au gasit numeroase constructii civile: canale de drenaj, ziduri parapet, constructii de lemn si urmele unor sanctuare, cel putin doua, cu forma patrulatera. De asemenea a fost dezvaluita ceramica in cantitati mari. Se poate afirma scopul strict militar al cetatii, comparata de cercetatori cu fortificatia de la Piatra Rosie, insa de mica importanta.

Cetatea Capalna este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Ultimele postari

^ Top