English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Cetatea Deva

Deva, judetul Hunedoara

AdresaAleea Cetatii

Descriere

Cetatea Deva sau Castrum Deve se regaseste pe magura andezitica a Dealului Cetatii, la nord-vest de oras, si este amplasata la o altitudine de 371 m. Cetatea Devei a fost ridicata pe locul unei stravechi fortificatii daco romane.

Primele lucrari de inaltare trimit spre inceputul secolului XI, dupa infrangerea de catre unguri a ducelui Ahtum din Cetatea Morisena (Cenad), cand au poposit aici primii colonialisti dinspre vest. Alte lucrari au fost realizata in vremea regelui maghiar Geza II (1141-1161), cand au sosit primii colonialisti germani in Ardeal. Totusi cel mai probabil este ca Cetatea Devei a fost construita in jurul anului 1250 in timpul regelui Bela IV, dupa invazia tatarilor din 1241, care a pustiit Valea Muresului.

Ridicata in secolul XIII cu un scop strategic, la ingustarea Vaii Muresului si patrunderea raului in defileul dintre Muntii Poiana Rusca si Apuseni, Cetatea Devei a reprezentat una dintre cele mai importante edificii ale Transilvaniei.

De-a lungul vremii, cetatea era considerata mijloc de aparare impotriva invaziilor tatare si ale altor potentiali dusmani care doreau cucerirea regiunii, a fost refugiu pentru nobilii in fata rascoalelor taranesti, resedinta nobiliara, inchisoare si garnizoana, a ocrotit calatorii si comerciantii care circulau in lungul Vaii Muresului. Cetatea este pentru prima oara atestata documentar in anul 1269, cand, intr-un act scris de Stefan duce al Transilvaniei, se mentioneaza "Castrum Deva".

Cetatea Devei a folosit drept resedinta voievodala incepand din 1307, iar in secolele XIV si XV district militar valah avand in jurisdictie patru districte romanesti. Incepand cu 1453, Iancu de Hunedoara a transformat-o in castel nobiliar, devenind astfel una din cele mai puternice cetati ale Transilvaniei.

Cetatea Devei a fost utilizata si ca inchisoare in secolul XVI, aici fiind incarcerati umanistul David Ferencz, fondatorul bisericii unitariene si Moise Secuiul conducatorul nobilimii tansilvanene. In celula in care a fost intemnitat David Ferencz a fost fixata in anul 1948 o placa comemorativa.

Cetatea s-a evidentiat in reprimarea rascoalelor taranesti din 1437, 1514 si 1527. In secolul XVII, cetatea a intrat in posesia nobililor Gabriel Bethlen si Stefan Bethlen, Gheorghe Rakoczy I si Acatiu Barcsay, perioada in care s-au facut lucrari de restaurare si s-a construit bastionul circular din partea de sud.

Incepand cu anul 1686 cetatea intra sub stapanire austriaca, care se va mentine pana in secolul XIX. In 1713, guvernatorul Transilvaniei, Ioan Steinwille, care locuia la Deva, incaseaza de la locuitori un impozit de 50.000 de florini cu care ridica noi fortificatii si intareste cetatea, cu doua bastioane in est si cazemate in partea de vest.

Odata cu rascoala din 1782, cetatea a intrat sub ocupatia taranilor din Dobra, iar in 1786 este asediata de taranii rasculati condusi de Horea, Closca si Crisan. La sfarsitul secolului XVIII, cetatea este parasita dar isi recapata importanta dupa 1817, cand imparatul Francisc I trecand prin Deva, a hotarat sa o restaureze.

Lucrarile de restaurare au tinut peste un an, cheltuindu-se peste 216.000 florini. In timpul revolutiei din 1848-1849, garnizoana austriaca aflata in cetate condusa de locotenentul Wurn, la vestea victoriilor reusite de revolutionari asupra armatelor imperiale, a minat zidurile cetatii. Revolutionarii au asediat cetatea in primavara anului 1849, fortand garnizoana austriaca sa o paraseasca.
Odata cu ultimele evenimente revolutionare in august, ce au dus la infrangerea revolutiei, explozia depozitului de munitie a devastat zidurile Cetatii Devei.

In prezent se mai pastreaza centurile de ziduri intarite cu turnuri patrate sau circulare si cu porti monumentale. De la poarta de intrare principala, se dezvolta zidul inferior de incinta care urca dealul si inconjoara cetatea. Drumul care insoteste zidul conduce la a doua poarta in forma de coridor lung boltit. In partea dreapta acestei porti se mentin urmele camerelor corpului de garda. Trecand de a doua poarta spre ansamblul de cladiri de pe culmea dealului, poteca trimite spre poarta incintei a doua a cetatii.

Zidul de incinta prezinta creneluri fiind aranjat pentru armele grele de foc. Dupa un bastion semicircular se trece la poarta ultimei camere care pastreaza contraforturi masive. In aceasta incinta se evidentiaza curtea interioara a cetatii, care este delimitata de peretii inalti care reprezinta ruinele unor incaperi, depozite, dependinte gospodaresti etc. .

Centrul cetatii cuprinde ruinele palatului nobiliar cu urme de boltiri gotice si elemente renascentiste. La vest de poarta este amplasat un turn de aparare, iar in est se gaseste camera corpului de garda. Cetatea Devei, prin forma pe care o are in prezent, este inca impresionanta, fiind o atractie turistica pentru vizitatori atat prin ruinele ei cat si prin pozitia sa care domina orasul.

Ultimele postari

^ Top