English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Cetatea Gherlei

Gherla, judetul Cluj

Descriere

Pe teritoriul orasului actual, la inceputul evului mediu, secolele X – XII, asa cum indica urmele culturii materiale, au continuat sa vietuiasca, urmasii daco - romanilor, adica romanii, cu elemente ce apartineau populatiei migratoare stabilite aici, in special maghiarii, germanii, etc.

Conditiile naturale favorabile pe valea Somesului Mic, pamantul bun pentru agricultura, pasunile bogate pentru cresterea animalelor, lemnul si piatra pentru constructii, au sprijinit dezvoltarea vietii rurale. Despre modul de viata al localnicilor din aceasta perioada avem informatii deduse din cercetarea vietii materiale (unelte, arme, ceramica, podoabe, locuinte si morminte) si in special din izvoarele scrise (corespondenta, cronici, etc.). In primul rand le mentionam pe cele bizantine (I. Kynamos) si maghiare (Cronica notarului anonim a lui Bela al III-lea, Diploma lui Andrei al II-lea si in special diploma ioanitilor din anul 1247).

Aceasta a fost vremea in care s-a format voivodatul lui Gelu si care probabil isi avea aici una dintre cetatile sale, poate chiar cetatea de scaun, tinand cont de faptul ca aici se afla piatra de constructie ce provenea din castrul roman si din carierele de piatra de la Orman (7 km).

Cetatea Gherlei
si-a facut aparitia pentru prima data pe o harta a tarii in anul 1570 sub numele de Ujvar. Marea dezvoltare economica de pe valea Somesului Mic, cresterea populatiei, aparitia necesitatii unui control continuu asupra drumului comercial, au determinat clasa feudala sa construiasca pe locul vechilor cetati, o cetate puternica, capabila sa reziste noilor arme, tunurilor, cetati care sa poata opri in special ofensiva otomana spre centrul Europei si sa adaposteasca familiile nobilimii si averile dobandite.

De aceea a fost cladita aici una din cele mai faimoase cetati feudale din zona Transilvaniei si care a avut un rol semnificativ intr-o lunga perioada de timp. Cetatea Gherlei a fost construita in jurul anului 1540, de catre trezorierul Imperiului Habsburgic, George Martinuzzi, in nord-vestul actualului oras, din materialul de constructie ce provenea din ruinele cetatii Ungurasului, conform planurilor arhitectului de origine italiana, Domenico din Bologna.

Cetatea Gherla avea ziduri groase de 3-4 metri, puternice bastioane de aparare la colturi si era imprejumuita de un sant adanc cu apa, adapostind o puternica garnizoana dotata cu artilerie si un numar mare de puscasi. Cetatea a servit uneori si ca resedinta temporara a principilor transilvaneni, protejand in vremuri de pericol familiile si averile acestora. Cetatea era prevazuta cu drumuri subterane, tunele, prin care populatia putea iesi pentru a se salva in caz de primejdie.

Printre cele mai importante evenimentele petrecute in cetate mentionam popasul facut de Mihai Viteazul in toamna anului 1599 si marsul lui triumfal de cucerire a Transilvaniei. Marele Voievod a lasat la plecare o garnizoana militara condusa de capitanul Aga Lecca, pentru a asigura paza cetatii.

La sfarsitul secolului XVII, inceputul secolului XVIII, in viata cetatii si a imprejurimilor burgului survin modificari ca si consecinta a aparitiei armenilor care obtin din partea imparatului habsburgic Leopold I dreptul de a se stabili pe teritoriul alodial al cetatii si de a construi in sudul acestuia un nou oras.

In secolul XVIII
, in acelasi timp cu intensificarea exploatarii feudale si a luptelor maselor asuprite, indeosebi a romanilor, cetatea Gherlei si-a modificat treptat rolul, transformandu-se intr-o puternica inchisoare, in care erau inchisi luptatorii pentru libertatea sociala si nationala. In anul 1785 avusese loc o evadare a unor intemnitati (posibil si participanti ai rascoalei din anul 1784 condusa de Horia , Closca si Crisan) din inchisoarea Trei Scaune, evadare care a produs o mare frica intregului ?rdela. Astfel a aparut ideea infiintarii unei inchisori centrale pentru toata Transilvania, idee care a prins contur prin intermediul Decretului Imperial din 20 oct. 1785, dat de imparatul Iosif al II-lea, care schimba vechea cetate intr-o inchisoare imperiala de temut, denumita "Carcer Magni Principatus Transilvaniae".

Vizitatorii acestui monument aflat in interiorul Penitenciarului de maxima siguranta, vor putea sa-si imbogateasca cunostintele legate de istoria de secole a acestei cetati si sa-i admire arhitectura, bine conservata. Cei care vin aici vor putea sa vada zidurile groase de trei metri din partea de vest a cetatii, parti din bastioane , castelul Principelui Rakoczi II construit in secolul XVII, opera mesterilor Giosimi Laudi si Agostino Serenasi, unde s-au pastrat bolta initiala realizata in stilul Renaissance la ferestre, blazoane si texte incrustate in piatra, coloane si bolti. Sala cavalerilor pastreaza in totalitate elemente din stilul baroc.

Monumentul istoric "Cetatea Gherlei" si Penitenciarul pot fi vizitate cu aprobarea conducerii Directiei Generale a Penitenciarelor si avizul conducerii Penitenciarului Gherla (in prealabil acesta va fi anuntat in legatura cu data vizitei).


Ultimele postari

^ Top