English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Cetatea Liteni

judetul Cluj, Transilvania

AdresaLoc. Liteni,

Descriere

Cetatea Liteni este o cetate medievala intemeiata la 3 km sud-vest de actuala localitate Liteni din judetul Cluj pe o stanca deasupra Vaii Iara.

Ruinele cetatii (unele din cele mai expresive ruine medievale din Ardeal) se gasesc la aproximativ 30 km sud-vest de municipiul Cluj-Napoca si la cca 30 km nord-vest de municipiul Turda, pe drumul dintre Luna de Sus si Buru. Aproape de cetate se gaseste si statiunea Muntele Baisorii.

Cetatea Liteni a fost atestata documentar in anul 1324 cu denumirea de "Castrum Leta" si de-a lungul timpului aceasta a avut o istorie zbuciumata.

In anul 1405 imparatul Zsigmond Luxemburg (Sigismund de Luxemburg, 1368-1437) a donat cetatea orasului Cluj, mai tarziu dispunand mosiile cetatii in trei parti: lui Vana (un judecator), lui Jakcs Janos si lui Laszlo (voievod de Beius).

Dupa moartea imparatului Sigismund de Luxemburg cetatea a intrat sub autoritatea lui Losonczi Dezsö, iar mai tarziu (dupa anul 1441) a intrat in posesia lui Herepei Mark.

In anul 1456, Ioan de Hunedoara (Janos Hunyadi) a donat edificiul unei verisoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). Dupa ce familia acesteia a murit, cetatea a fost succesiv in proprietatea mai multor proprietari (Corvin Janos, Perenyi Orsolya, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar s.a.).
La 12 februarie 1562 cetatea Liteni a fost grav deteriorata in urma exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetatii.

In 1569 ruinele si padurile cuvenite din apropiere au fost donate lui Geczy Janos care a transformat cetatea in una locuibila, descendentii lui stabilindu-se aici timp de un veac (pana aproximativ in a doua jumatate a secolului XVII). Multe legende trimit la numele Geczy (numele "Cetatea Geczy" vine din aceasta perioada).

Nu sunt date precise in ceea ce priveste data si cauzele abandonarii definitive a cetatii, dar este probabil ca aceasta a avut loc odata cu luptele Curutilor in frunte cu Francisc Rakoczi al II-lea la inceputul veacului XVIII.

Ultimele postari

^ Top