English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Colectia muzeala a Manastirii Ortodoxe Cernica

judetul Ilfov, Muntenia

Telefon021 3511737
AdresaCom. Cernica,Sos. Cernica, 16
Fax021 3511736

Descriere

Din categoria lacaselor de cult din judetul Ilfov un loc important il are Manastirea Cernica. Aceasta este amplasata la numai 12 km de Bucuresti, facand parte din spatiul administrativ al comunei Pantelimon. Manastirea este ctitorita pe un ostrov in mijlocul unui lac delimitat de paduri seculare, avand in orice anotimp aceeasi atractie, atat pentru cei ce iubesc frumosul dar in special pentru credinciosii crestini.

Manastirea Ortodoxa Cernica reprezinta o importanta asezare monastica si turistica in acelasi timp, fiind vizitata de credinciosi din intreaga tara atrasi de harul preotilor de aici. Este singura manastire care a rezistat de-a lungul timpului din intreaga salba de ctitorii de pe malurile Colentinei si care a crescut in importanta de-a lungul istoriei.

Celelalte, fie ca au ajuns istorie, ca Tanganu, fie ca au ramas biserici de mir, ca Marcuta, Ghica, Fundeni, Pantelimon. Ctitorita la putin timp dupa domnia lui Mihai Viteazul, ea apare in documente la 1608 prin intermediul hristovului domnesc al lui Radu Voda Serban. In acel an Vornicul Cernica Stirbei ridica o biserica din lemn cu hramul 'Sfantului Nicolae’ restaurand un vechi schit, ii adauga pamanturi, paduri si sate, spre vesnica pomenire a numelui si a neamului sau. Asezamantul a evoluat de la mica obste de calugari, de pe ostrovul „Sf. Nicolae’, devenind complexul manastiresc de azi care cuprinde si ostrovul 'Sf. Gheorghe’.
Cercetari arheologice contemporane au dovedit ca el isi aseza ctitoria pe locul unui lacas monahal mai vechi, pierdut aici, in desisurile codrilor Colentinei.

Denumita la inceput Gradistea Florestilor, ea a primit cu vremea alt nume, adoptandu-l pe acela al ctitorului sau, nume pe care il pastreaza si azi. Dupa 1608, anul 1781 este al doilea moment istoric esential prin venirea ca staret al manastirii a parintelui arhimandrit Gheorghe, unul dintre ucenicii Sfantului Paisie de la Neamt. Acesta reinfiinteaza obstea de monahi care se destramase din pricina razboaielor si a ciumei si inalta din ruina biserica si tot ce inseamna mostenire materiala.

Viata monahala de la Cernica capata in acest fel un nou avant. Pe ostrovul Sf. Nicolae, vechea biserica cu hramul „Sf. Nicolae’ a vornicului Cernica Stirbei s-a adaptat nevoilor crescande ale comunitatii calugaresti, de catre staretii care au urmat.

Actuala biserica ridicata dupa cutremurul din 1802, de catre staretul Timotei, a fost finalizata in anul 1815, in vremea domnitorului Ion Gheorghe Caragea. In forma initiala avea 8 turle si un pridvor deschis, pictura interioara fiind opera zugravului Fotache, unul dintre ultimii mesteri ai picturii medievale. Dupa cutremurul din 1838 si 1840 care au afectat-o foarte grav a fost restaurata de mai multe ori, ultima mare reconsolidare din 1965-1967 s-a facut cu sprijinul patriarhului Iustinian.

Manastirea a cunoscut, datorita staretului Gheorghe, in vremea domniei lui Nicolae Mavrogheni, domn fanariot cultivat, o ampla viata culturala. Aici erau copisti de manuscrise si zugravi care au pictat numeroase biserici din tara.

O a doua biserica din ostrovul Sf. Nicolae este biserica 'Sf. Lazar’, ctitor fiind staretul Gheorghe din anul 1804. De dimensiuni limitate, cu o decoratiune exterioara bogata, piatra sculptata, cu interiorul ce poarta semnatura artistilor I. Keber si Frujinescu (iconostasul), biserica 'Sf. Lazar’ simbolizeaza o adevarata bijuterie, asimetrica, zvelta, plan trilobat, 2 coloane la intrare si scara pe stanga.

Este biserica de cimitir, in partea de jos (demisol) se afla camera mormintelor. Vazut drept cel mai reprezentativ om din istorie, Sf. Ierarh Calinic a fost staret al manastirii Cernica in perioada 1818-1850. S-a ocupat tot timpul cu zidirea sau de restaurarea unor lacasuri de cult, spitale, scoli si case pentru orfani. Inca din primii ani de staretie preocupara sa principala a fost zugravirea bisericii 'Sfantul Nicolae’ din incinta manastirii.

In vremea sa au fost construite pe ostrovul Sf. Gheorghe (denumire primita dupa numele staretului Gheorghe) zidurile inconjuratoare, cu o arhitectura specifica zonelor de campie, biserica 'Sf. Gheorghe’, cladirea staretiei si majoritatea caselor si chiliilor, iar pentru ingrijirea calugarilor bolnavi s-a ridicat o bolnita.

Iubitor de cultura, Calinic a fondat o valoroasa biblioteca si a activat aici o scoala de pictura bisericeasca. Cei 32 de ani de staretie la Cernica reprezinta o perioada de numeroase eforturi pentru dezvoltarea vietii calugaresti de acolo, pentru buna sfatuire a locuitorilor, pentru dotarea manastirii cu noi locuri de inchinare si chilii pentru scoli.

A fondat mai multe ateliere in care monahii isi faceau singuri cele necesare pentru vesminte (rase, potcapuri etc.). Cei scoliti se ocupau cu copierea de manuscrise, in special din scrierile Sfintilor Parinti si ale marilor indrumatori ai vietii calugaresti. Obstea monahala evolua incontinuu.

Daca in 1838 erau 300 de calugari, in 1850 numarul lor ajunsese la 350. Dintre ei s-au evidentiat multe personalitati ale vietii bisericesti: protosinghelul Naum Ramniceanu, un cunoscut cronicar, arhiereul Ioanichie Stratonichias, originar din Transilvania, retras spre sfarsitul vietii la Cernica, Anastasie Baldovin, ucenicul si biograful lui Calinic, arhimandritul Veniamin Catulescu, profesor de Religie la Colegiul „Sf. Sava’ din Bucuresti, Pimen, fost egumen la Tismana, Nicandru, urmasul sau in staretie si altii. Staretul Calinic era un bun indrumator al credinciosilor care veneau la manastire; era cunoscut atat pentru rugaciunile sale tamaduitoare, cat si pentru faptele sale de milostenie.

Timp de cateva luni, in 1821 a hranit in manastire un mare numar de locuitori din Bucuresti si din imprejurimi, refugiati la Cernica de frica turcilor. Inaltata intre anii 1831-1832 biserica cu hramul „Sf. Gheorghe’ este ctitoria Sfantului Calinic si arhiereului Ioanichie Stratonichias. Fiind distrusa la scurt timp de cutremurul din 1838 staretul a inceput rezidirea ei, terminand-o in 1842 sub domnia lui Alexandru Ghica.

Manastirea Cernica a fost restaurata impreuna cu tot ansamblul manastiresc intre anii 1965-1967 de Patriarhul Iustinian. Pictura din interiorul bisericii este realizata de zugravului Adam. In pronaos se afla pictate portretele in ulei ale ctitorilor Calinic si Ioanichie Stratonichias, opera pictorului Sava Hentia. Ierarhul Calinic a fost trecut in randul sfintilor in 1955, in plina prigoana comunista. 
Vechea chilie in care a trait staretul este situata pe ostrovul Sfantului Gheorghe de pe lacul Cernica si a devenit cu timpul casa memoriala. Acolo se pastreaza obiecte care i-au apartinut marelui staret. Un fapt cel putin curios e acela ca in jurul chiliei broastele nu canta niciodata.

Legenda spune ca intr-o seara, pe cand sfantul staret era cufundat in rugaciune, linistea i-a fost tulburata de oracaitul broastelor. Atunci el s-a dus pe malul apei si, delimitand cu privirea o portiune din lac, atat cat „zgomotul’ sa nu ajunga la chilie, a binecuvantat broastele si le-a spus: 'Duceti-va in stanga si in dreapta, de cantati cat vreti! Dar aici voi sa nu-mi mai cantati!’. Din acea zi, in zona binecuvantata de Sf. Calinic broastele au incetat sa mai oracaie. Intre zidurile manastirii, de-a lungul trimpului, au trait nenumarati frati intru credinta, de la simpli calugari la episcopi si mitropoliti. Tot aici au fost gazduiti episcopi si mitropoliti din Basarabia si Bucovina, ce fusesera exilati odata cu alipirea acestor teritorii la Rusia sovietica.

O institutie de o reala importanta a fost Seminarul Monahal ce a functionat aici si care a dat oameni de seama ai Bisericii, in care se numara si Prea Fericitul Parintele nostru Teoctist, Patriarhul Romaniei, care timp de opt ani a invatat in aceasta scoala. Odata cu declansarea celui de al doilea razboi mondial au fost inchise atat seminarul cat si tipografia manastirii. Seminarul Teologic Monahal s-a reinfiintat din anul 1995.

De remarcat este si cimitirul manastirii, rezervat la inceput monahilor, care a primit pentru odihna vesnica numerosi fruntasi ai vietii culturale, sociale, politice, boieri, ctitori si alte personalitati. Printre cei inmormantati aici se afla, Mitropolitul Nifon, scriitorul Gala Galaction, pictorul Ion Tuculescu, istoricul Ion Lupas, marele teolog Dumitru Staniloae, Alina Stirbei, Maria Romanoff si multe alte figuri ilustre, istorice sau duhovnicesti. Unele monumente funerare sunt opere ale unor arhitecti si sculptori de valoare ca I. Iordanescu, Carol Storck si altii. Se remarca de asemenea, cavoul Mitropolitului Nifon, din marmura alba, pictat de Gh. Tattarescu in 1875.


Ultimele postari

^ Top